Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejność sufit podwieszany czy ścianki działowe

Drops2

Recommended Posts

Planuje wykonać sufit podwieszany dom parter10 x 20 m na dźwigarach. Wykonałbym sufit przed murowaniem ścianek działowych. Jakie są argumenty żeby jednak w pierwszej kolejności wykonać ścianki działowe, zamiast sufitu?

Łatwiej murować ostatnią warstwę jak nie ma sufitu, jest do czego przykręcić profile UD

Rozumiem że chodzi:

za sufitem podwieszonym - łatwiej wykonać UD

przeciw - trudniej murować ostatnie warstwy ścianek działowych

Nie do końca, murując ściany działowe łatwiej wykonać ostatnią warstwę a potem do tej ściany można przykręcić profil przyścienny UD potrzebny do stelarza sufitu.

Nie do końca, murując ściany działowe łatwiej wykonać ostatnią warstwę a potem do tej ściany można przykręcić profil przyścienny UD potrzebny do stelarza sufitu.

W wersji bez ścianek dzialowych, mam prostokąt i profile kręcę po obwodzie jest jeden sufit, ze ściankami działowymi jest dużo więcej roboty z podwieszeniami ,wychodzi kilka sufitów.

nie rozumiem po co ludzie sobie utrudniają życie.

ja bym robił scianki najpierw. To tak jakbym miał najpierw zrobić alejki i podjazd z kostki brukowej, zasypac piachem, zagęścić itp, a potem wyciagac pojedyncze kostki bo gdzie nie gdzie umysle sobie wsadzidz drzewo, zrobic klomb, wstawic lampe, posadzic kwiatek ...

Edytowane przez Krzysiek88

W wersji bez ścianek dzialowych, mam prostokąt i profile kręcę po obwodzie jest jeden sufit, ze ściankami działowymi jest dużo więcej roboty z podwieszeniami ,wychodzi kilka sufitów.

Z punktu widzenie wykonania sufitu na pewno masz rację. Jednak stawianie działek może okazać się trudniejsze, będą kłopoty z murowaniem ostatniej warstwy, pozostanie szczelina min 3 cm między górą ściany a wykonanym wcześniej sufitem i jak ją połączysz ze ścianą jeżeli powinno to być połączenie ślizgowe które będzie w poziomie a powinno być w pionie . Murując działówki ułatwiasz sobie pracę i masz wykonane tak że nawet jak gdzieś przy ścianie pęknie to będzie tylko ryska i nic się nie wykruszy .

Z punktu widzenie wykonania sufitu na pewno masz rację. Jednak stawianie działek może okazać się trudniejsze, będą kłopoty z murowaniem ostatniej warstwy, pozostanie szczelina min 3 cm między górą ściany a wykonanym wcześniej sufitem i jak ją połączysz ze ścianą jeżeli powinno to być połączenie ślizgowe które będzie w poziomie a powinno być w pionie . Murując działówki ułatwiasz sobie pracę i masz wykonane tak że nawet jak gdzieś przy ścianie pęknie to będzie tylko ryska i nic się nie wykruszy .

Dajesz konkretne argumenty, dzięki. Dawno już nie murowałem. Na pewno sufit podwieszany bez działówek to 1/3 roboty tym bardziej że wełnienie czeka 30 cm. Na korzyść pierwszej wersji dodatkowo większa szczelność paroizolacji. "... pozostanie szczelina min 3 cm między górą ściany a wykonanym wcześniej sufitem" sufit mogę opuścić na 1cm. Szczelinę zarzucić zaprawą z tym najwięcej roboty tak mi się wydaje. Na styk k/g ścianka działowa taśma amerykanka. , Więc się zastanawiam jaki bilans wychodzi.

Dajesz konkretne argumenty, dzięki. Dawno już nie murowałem. Na pewno sufit podwieszany bez działówek to 1/3 roboty tym bardziej że wełnienie czeka 30 cm. Na korzyść pierwszej wersji dodatkowo większa szczelność paroizolacji. "... pozostanie szczelina min 3 cm między górą ściany a wykonanym wcześniej sufitem" sufit mogę opuścić na 1cm. Szczelinę zarzucić zaprawą z tym najwięcej roboty tak mi się wydaje. Na styk k/g ścianka działowa taśma amerykanka. , Więc się zastanawiam jaki bilans wychodzi.

szczelność paroizolacji to mit, przecież podziurawisz ją setkami wkrętów i nie dokleisz jej szczelnie do ścian czy kolejne pasy ze sobą by trzymała się szczelnie np 50 lat, , Jeżeli zarzucisz szczelinę między sufitem a działówką zaprawą to każde naprężenie przez osiadający sufit lub naprężenie na boki przez wydłużający lub kurczący się gips płyt spowoduje spękanie regipsu lub połączeń płyt bo będzie sztywno podparty od dołu działówką, w takim układzie nie ma jak wykonać pionowego połączenia ślizgowego które daje największe szanse na brak spękań połączeń między płytami i połączenia sufitu ze ścianą.