Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Ma?o si? nie przewróci?am[/b]

Berenika

Recommended Posts

Gidanex podał mi ceną przeszkleń na klatce schodowej:

jedno okno w ścianie 170x250 oraz okno w dachu (30st) 170x500, drewniane, nie otwierane- 40 000zł

Żyję na innej planecie czy to tyle ma kosztować??? Aha, wstępnie ma być z powłoką samoczyszcząca oraz antyrefleksyjną oraz oczywiście tzw. bezpieczne szkło (hartowane- nie tłucze się tylko wygina czy coś).

Raczej na pewno zrezygnuję z tych udogodnień- oczywiście poza zahartowaniem.

Macie może doświadczenie ile to POWINNO kosztować? :D

To bardzo dobrze ze sa konkretni. Mialem na budowie tynkarzy, ktorzy cene swojej pracy zaczeli podnosic w trakcie trwania prac, tlumaczac, ze nie chcieli mnie na poczatku naciagac. Skonczylo sie na zaplacie ustalonej kwoty za czesc tynku i rezygnacja z glupoli. Jesli nie owijaja w bawelne ceny to tylko plus dla firmy, przeciez nikt nie zmusi cie do kupienia u nich.

No, sorry, ale ja sie zawsze usmiecham na takie posty: Jak można bylo, wybierając projekt, kierowac się tylko tym, ze jest piękny, bo ma zaj...ste okno w dachu. No, niestety - to musi kosztowac - a ile - to trzeba bylo przynajmniej orientacyjnie przed wybraniem projektu zadzwonic do 1-2 producentów i zapytac. To są "detale", na ktore zawsze trzeba zwracac uwage - w wielu projektach "modnych" i "odjechanych", ktore są budowane przez ludzi uczulonych na to, żeby sie otoczeniu jak najlepiej zaprezentowac - ma takie wlasnie pulapki. Dlatego wlasnie sie usmiecham, bo moje olewanie otoczenia i tego co ono myśli zaoszczedzilo mi takich niespodzianek (Za to równie niepraktyczna żona napędziła mi kosztów).

Hej, Przekorek

Zabawa polega na tym, że to jest dom 6- rodzinny. A my mamy w nim 2- poziomowe 240 metrowe mieszkanie. Schody będą częściowo pod skosem. W projekcie nie ma tam żadnych przeszkleń i nie musimy ich robić. Popuszczamy na razie wodze fantazji żeby było we wnątrz trochę "inaczej". :wink: Wiem, że "inaczej" zawsze kosztuje i z tym się liczę. Próbuję się tylko zorientować czy nikt mnie nie nabija w butelkę. Od zewnątrz efekt będzie słabo widoczny bo jest to z tyłu domu, który stoi przy lesie i nie ma tam żadnej drogi.

Kusi mnie, oj kusi to przeszklenie. Jak zrezygnujemy z tych "czarodziejskich" powłok (samoczyszczącej oraz antyrekfleksyjnej) to może się szarpniemy :D

Pozdrawiam, Berenika

Jak zrezygnujesz z powłok to tak z raz na kwartał na drabinkę z 4 metrową. Z zewnątrz może nie będzie widać brudnych okien, ale gdzie ty taką firankę znajdziesz, co by od wewnątrz zakryła. Można iść do jakiego marketu z wysokim składowanie i poprosić o rozłozenie drabinki i podanie wiadra, i wejść na górę. Powodzenia. :wink:

Berenika

ja za okno dachowe (ogrodu zimowego) 230x140 place okolo 3000PLN razem z dodatkami i listwami (Fa Arex Karpicko WLKP). To wychodzi okolo 930PLN za m2.

U ciebie to 8,5m2 wiec okno na pewno powinno sie zamknac w 10kPLN. No chyba ze to Pilkington to w 20kPLN. :). Za 40kPLN mozna miec duzy ogrod zimowy a nie jedna szybe.

Moze pole da sie podzielic na mniejsze i wtedy wyjdzie taniej?

Aleksandryta: pewnie wielu powie, że lepiej. Ile ludzi tyle opinii. Ja nie chcę mieszkać w domu :D

Kroyena: hmm, drabinka 4 metrowa odpada, bo to okno jest na III piętrze, a w połaci to właściwie na IV :D Raczej myślimy o alpiniście raz na jakiś czas. Liczę na to, że przez 10 lat nie wydamy na niego tyle co na te cholerne powłoki :wink:

No i firanki to raczej tam nie będzie bo to jest przeszklenie na tle, którego stoją schody. A to większe (180x500) jest w dachu.

tom soyer: no taka informacja to miód na moje serce :lol: A to co ty masz jest drewniane? Moja cena jest na okno z Gidanexu (drewnianie). Pan mówi, że to nie jest okno tylko ogród zimowy- ze względu na konstrukcję. I dlatego tyle kosztuje :wink: hmm, czyli jak zmienimy nomenklaturę i pogadamy o dużym oknie to może będzie taniej :wink:

Jedyne, co dziwi, to fakt, że firma w ogóle bez zastanowienia się nad cyframi, jakie jej wyszły z kalkulacji, podaje bez mrugnięcia okiem taką cenę klientowi...

Właśnie ja zrezygnowałem z firmy co obliczyła mi okno okrągłe w cenie 2700 ( średnica 150) inna podała cene podobną ale wytłumaczyli mi, że za okrągłe dopłata i otwieranie tyle itd. zrezygnowałem z otwierania wyszło 1400 z paroma pierdołkami dodatkowymi :D

Ale 40000 to ja za wszystkie okna nie dałem :lol: :o

tom soyer: no taka informacja to miód na moje serce :lol: A to co ty masz jest drewniane? Moja cena jest na okno z Gidanexu (drewnianie). Pan mówi, że to nie jest okno tylko ogród zimowy- ze względu na konstrukcję. I dlatego tyle kosztuje :wink: hmm, czyli jak zmienimy nomenklaturę i pogadamy o dużym oknie to może będzie taniej :wink:

cena ktora podalem dotyczy szyb(!) dachowych i potrzebynych profili alu i uszczelnien. U mnie to jest cos w stylu ogrodu zimowego (z drewna) - czesc dachu deskowana druga czesc przeszklona od kalenicy do okapu (140cm).

Wlasnie w przyszlym tygodniu odbieram i bede montowal :).

Nie wiem jak to jest u ciebie ale jesli mozesz polozyc szyby na krokwiach to nie robilbym wogole ramy tylko zastosowal same szyby. oczywiscie na tych 5m to ta szybe trzebaby podpierac powiedzmy co 1,5m (czyms w rodzaju wymianow miedzy krokwiami) i nie wydaje mi sie aby stracilo to swoj urok i efekt.

Popros chociaz o wycene czegos takiego w http://www.arex.biz.pl/ a zobaczymy co ci doradza.

Gidanex podał mi ceną przeszkleń na klatce schodowej:

jedno okno w ścianie 170x250 oraz okno w dachu (30st) 170x500, drewniane, nie otwierane- 40 000zł

Żyję na innej planecie czy to tyle ma kosztować??? Aha, wstępnie ma być z powłoką samoczyszcząca oraz antyrefleksyjną oraz oczywiście tzw. bezpieczne szkło (hartowane- nie tłucze się tylko wygina czy coś).

Raczej na pewno zrezygnuję z tych udogodnień- oczywiście poza zahartowaniem.

Macie może doświadczenie ile to POWINNO kosztować? :D

nie przejmuj się, też dla mnie wyszło lepiej, że siedziałem jak to czytałem :o :o :o