Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM dziwny dźwięk z okolic pompy (piec gazowy)

wertyk

Recommended Posts

Dźwięku można posłuchać tutaj:

Historia w skrócie - piec odpalony po dłuższym postoju, ze spuszczoną wodą.

Początkowo pompa nie chciała działać - odkręciłem ja, ruszyłem ręcznie i po tym zaczęła się ładnie kręcić - i teraz działa.

Dźwięk na filmie jest taki jakby instalacja el. skwierczała albo jakiś piach leciał przez te rury.

Odkręciłem całą pompę i żadnych zanieczyszczeń w środku nie widać. Sama pompa obraca się bezgłośnie. Filtr osadnikowy na rurach też sprawdziłem - czysty.

Z kolei zwarcie instalacji bym chyba albo zobaczył albo wyczuł nosem, a nic takiego ani nie widzę, ani nie czuję...

Dźwięk jest tylko wtedy, gdy działa pompa. Najgłośniej na początku, gdy się załącza, po jakimś czasie cichnie i prawie zanika.

Poza tym dźwiękiem piec niby działa dobrze - tzn grzeje. Ale grzeje parę minut po czym jak się automatycznie wyłączy, zielona dioda zaczyna mrugać co 0,5 sek (co oznacza problem z presostatem). Mimo to po jakimś czasie podejmuje działanie i znowu automatycznie grzeje.

Jakieś wskazówki?

ps. kocioł gazowy Beretta Ciao 2 - link do instrukcji:

http://www.beretta-serwis.pl/instrukcje/kotly_wiszace/ciaoII/1421i.pdf