wertyk 06.01.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Dźwięku można posłuchać tutaj: Historia w skrócie - piec odpalony po dłuższym postoju, ze spuszczoną wodą. Początkowo pompa nie chciała działać - odkręciłem ja, ruszyłem ręcznie i po tym zaczęła się ładnie kręcić - i teraz działa. Dźwięk na filmie jest taki jakby instalacja el. skwierczała albo jakiś piach leciał przez te rury. Odkręciłem całą pompę i żadnych zanieczyszczeń w środku nie widać. Sama pompa obraca się bezgłośnie. Filtr osadnikowy na rurach też sprawdziłem - czysty. Z kolei zwarcie instalacji bym chyba albo zobaczył albo wyczuł nosem, a nic takiego ani nie widzę, ani nie czuję... Dźwięk jest tylko wtedy, gdy działa pompa. Najgłośniej na początku, gdy się załącza, po jakimś czasie cichnie i prawie zanika. Poza tym dźwiękiem piec niby działa dobrze - tzn grzeje. Ale grzeje parę minut po czym jak się automatycznie wyłączy, zielona dioda zaczyna mrugać co 0,5 sek (co oznacza problem z presostatem). Mimo to po jakimś czasie podejmuje działanie i znowu automatycznie grzeje. Jakieś wskazówki? ps. kocioł gazowy Beretta Ciao 2 - link do instrukcji: http://www.beretta-serwis.pl/instrukcje/kotly_wiszace/ciaoII/1421i.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 06.01.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Robi za młynek rdzy co się z rur odspaja. Po jakimś czasie odpadnie wszystko i przemieli to przestanie. Ew. wypłukać całą instalację aby rdzę osunąć tą luźną. Można zdemontować ten bezpiecznik i zobaczyć czy w nim pył nie jest osadzony wypłukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wertyk 07.01.2018 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Dziwne. Rury nowe (pex), kaloryfer też nowy. Chyba, że to rdza z pieca... W każdym razie nic tam w środku pompy nie było widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 07.01.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 To raczej zapowietrzona pompa a nie rdza trzeba odpowietrzyć pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts