S3bano 06.01.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Witam. Jestem w trakcie załatwiania PNB i w międzyczasie szukam rozwiązań do przyszłego domu. Czy jesteście w stanie mi pomóc w wyborze powietrznej pompy ciepła?? OZC wyliczone na poziomie 4,5 więc chyba 6kw w zupełności wystarczy. Budżet to 26k na kotłownię przy 3 osobowej rodzinie. Dodatkowo planuję rekuperację i podlogowkę na całości czyli 100 użytkowej i 25 garaż razem z gospodarczym. Kilka firm już pytałem i rozbieżność jest ogromna, od 19k do 48k. Pomożecie w wyborze odpowiedniego urządzenia i kotłowni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.01.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Na 4,5 kW pompa 6kW powietrzna będzie mała, przy -15,-20 będzie dużo dogrzewala grzalkami, ja mam 4,4 i instalatorzy polecają minimum 7 kW a najlepiej 9kW.Nie podajesz skąd jesteś to wtedy można by było polecić jakiś instalatorów.Przy 100m2 z reku nie oplaca się robić pompy powyżej 25 tyś, poniżej tej kwoty to najlepsza z możliwych technik grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S3bano 06.01.2018 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Będę się budował na pograniczu Małopolski i Śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.01.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Na Śląsku jest mnóstwo dobrych instalatorów, w malopolsce nie widziałem(nie słyszałem) jeszcze żadnego który miałby wiedzę i nie liczył x2 co na Śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S3bano 06.01.2018 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Podasz konkrety??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 06.01.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Wyslalem priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S3bano 08.01.2018 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Wybór na dzień dzisiejszy padł na dwie jednostki. Proszę o radę odnośnie wyboru.Buderus WLW196i czy jednak bardziej popularny na naszym rynku Samsung EHS??? Buderus 5 tysięcy droższy ale COP wyższy i wg producenta wyższa energooszczędność A++. Z drugiej strony Samsung nie dość że tańszy to jednak sprawdzona konstrukcja na naszym poletku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 09.01.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Nie do końca, Buderus wg innej normy podaje COP.Buderus jest ładniejszy w wyglądzie i raczej problemów nie stwarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 09.01.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 ja mam pompe 7 KW przy podobnym zapotrzebowaniu, 9 KW będzie droższa i nie będzie tańsza w użytkowaniu, będzie często taktować. Moja pompa ma 4,6 KW mocy przy - 15 ST C. Ponizej -15 ST.C. będzie dogrzewanie grzalkami, ale to nie problem bo po pierwsze takich statatystycznie godzin w roku jest kilkanaście (tej zimy to max było chyba z - 7). Większość pracy pompy przypada na temp. powyżej -2 ST. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 09.01.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 ja mam pompe 7 KW przy podobnym zapotrzebowaniu, 9 KW będzie droższa i nie będzie tańsza w użytkowaniu, będzie często taktować. Moja pompa ma 4,6 KW mocy przy - 15 ST C. Ponizej -15 ST.C. będzie dogrzewanie grzalkami, ale to nie problem bo po pierwsze takich statatystycznie godzin w roku jest kilkanaście (tej zimy to max było chyba z - 7). Większość pracy pompy przypada na temp. powyżej -2 ST. C. Marcin, na której ścianie masz zamontowaną jednostkę? Północ, południe, wschód czy zachód? Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 09.01.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Północ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 09.01.2018 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Czy jesteście w stanie mi pomóc w wyborze powietrznej pompy ciepła?? Witam, Zapraszam do kontaktu na priv w sprawie pomp ciepła z rodziny Vitocal firmy Viessmann. Jeśli masz ochotę, zawsze możesz wypełnić formularz o bezpłatną wycenę systemu opartego na naszych urządzeniach. PS. widzę, że potrzebujesz kompleksowej pomocy w wykonaniu całego systemu. Polecam specjalistów firmy Viessmann , znajdziesz ich TUTAJ - wybierz najbliższego i zobacz co mają do zaoferowania. W razie jakichkolwiek pytań - pozostaję do dyspozycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 10.01.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Mam domek o zapotrzebowaniu ciepła na poziomie 6 kW. 240 m2Zamontaowałem pompę typu s13 atlantic . 12kWh na dobęPompa pracuje przez 8-9 godzin z mocą minimalną a następnie robi sobie przerwę . dt wynosi 2 stopnie , histereza 1 , a krzywa 0,28. Efekt takiej pracy to wahanie temperatury podłogi . Jest niewielki ale jednak dajacy sie odczuć . Pompę zdobyłem za darmo i to było istotne kryterium doboru. W bardzo ciepłym budynku nie warto montować PC PW na wszelki wypadek większych.Lepiej dać za małą + grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 31.01.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam. Jestem w trakcie załatwiania PNB i w międzyczasie szukam rozwiązań do przyszłego domu. Czy jesteście w stanie mi pomóc w wyborze powietrznej pompy ciepła?? OZC wyliczone na poziomie 4,5 więc chyba 6kw w zupełności wystarczy. Budżet to 26k na kotłownię przy 3 osobowej rodzinie. Dodatkowo planuję rekuperację i podlogowkę na całości czyli 100 użytkowej i 25 garaż razem z gospodarczym. Kilka firm już pytałem i rozbieżność jest ogromna, od 19k do 48k. Pomożecie w wyborze odpowiedniego urządzenia i kotłowni??? Witam, W sprawie doboru, wyceny oraz montażu powietrznej pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów naszej marki. Ich wyszukiwarkę w zależności od regionu można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) tel. 801 777 801 lub też formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Posiadamy w swojej ofercie również centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła Logavent HRV2, którą cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, wynosząca nawet do 90% oraz bardzo cicha praca. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej naszych produktów: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts