Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toaleta raz zatkana a raz spływa, zasysanie wody, bąble powietrza

krzyszku

Recommended Posts

Witam,

spotkałem się w życiu z zatkanymi ubikacjami, ale ten problem jest dla mnie nadzwyczajny.

Otóż wczoraj zatkała się ubikacja, co ciekawe: po jedyneczce, Woda spłyneła powoli, potem jeszcze raz i za trzcim razem wszystko było ok. Kilka prób - działa, szczęśliwy poszedłem spać.

A tu rano to samo, znowu bez powodu. I w ciagu całego dnia 5-krotnie zmieniała się sytuacja, raz spływała bez problemu, raz się zatykała - zawsze bez powodu.

Interesujący jest też fakt, że zaraz obok toalety jest umywalka, a za nią wanna - i z nimi problemu nie było, natomiast po drugiej stronie za ścianą zlew, który też się czasem zatykał.

Do tego bąble powietrza wylatywały z odprowadzenia toalety a woda była czasem prawie całkowicie zasysana. Żandego smrodu.

Zauważyłem też, że jeśli jest akurat bezproblemowa faza i spłucze się wodę bezpośrednio bo pojawieniu się bąbelków powietrza, wtedy nie spływa. Ale zaobserwowałem to dopiero 2 razy, więc niekoniecznie reguła.

Mieszkanie na parterze w 4-piętrowej kamienicy, poniemieckie budownictwo.

Postawiłbym flaszkę, ze to nie u nas się zatkało, tylko globalnie, ale nie dorwałem żadnego z sąsiadów mieszkających nad nami, żeby zapytać (pojechali do znajomych skorzystać z toalety może...). Dzisiaj niestety nie mogłem kupić żadnego sprzętu, bo sklepy pozamykane, jutro coś ogarnę.

Ktoś może mi coś podpowiedzieć? Kret? Przepychacz? Spirala? Dzwonić do administracji budynku? Dzwonić po fachowca?

Wygląda na problem z napowietrzaniem (kominek na dachu na zakończeniu pionu lub zawór napowietrzający) ewentualnie zwężenie przekroju z uwagi na osad "mydlany". Może też obie przyczyny na raz. Dopytaj sąsiadów, sprawdź drożność dopływu powietrza do pionu - chemicznie nic nie zdziałasz.