Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor + pompa

Pitrekkk

Recommended Posts

http://allegro.pl/hydrofor-200l-zbo-s-pompa-glebinowa-3-5sc-5-17-hit-i7108734602.html

Dzień dobry :-)

Taki zestaw da radę?.

Jakieś opinie od użytkowników. Jak z hałasem, bo będzie to stało w kotłowni... czy dźwięk podczas nalewania jest uciążliwy?. Zapotrzebowanie na wode dla 2 os. w porywach do 3, wiec wielkość myślę ze wystarczająca?.

Za wszelkie rady, sugestie, opinie i cenne rady z góry dziękuje :-).

http://allegro.pl/hydrofor-200l-zbo-s-pompa-glebinowa-3-5sc-5-17-hit-i7108734602.html

Dzień dobry :-)

Taki zestaw da radę?.

Jakieś opinie od użytkowników. Jak z hałasem, bo będzie to stało w kotłowni... czy dźwięk podczas nalewania jest uciążliwy?. Zapotrzebowanie na wode dla 2 os. w porywach do 3, wiec wielkość myślę ze wystarczająca?.

Za wszelkie rady, sugestie, opinie i cenne rady z góry dziękuje :-).

Jedna rada. Najpierw badasz wode. Potem hydrofor i pompe kupujesz. Uzdatnianie wody moze moec swoje wymagania.

• 4 months później...

https://zapodaj.net/08d9fc8bdf2f7.jpg.html

Zrobiłem badania wody i wyszły generalnie źle

Zastawiam się skąd te bakterie, bo do najblizszego sąsiada mam z dobre 200 metrów jak nie lepiej.

U mnie poki co żadnej oczyszczalni/szamba nie ma

W procesie wiercenia studni coś poszło nie tak, źle pobrane próbki.

Poki co nie wprowadzam się tam jeszcze... może to nastapi za rok, a może za 10, ale z ciekawości zrobiłem te badania

Jakies rady, sugestie co dalej z tym fantem?

Głębokość studni 19 metrów. Jak wygladaja te pozostałe wyniki waszym fachowym okiem.

Zrobiłem badania wody i wyszły generalnie źle

Zastawiam się skąd te bakterie, bo do najblizszego sąsiada mam z dobre 200 metrów jak nie lepiej.

U mnie poki co żadnej oczyszczalni/szamba nie ma

W procesie wiercenia studni coś poszło nie tak, źle pobrane próbki.

Poki co nie wprowadzam się tam jeszcze... może to nastapi za rok, a może za 10, ale z ciekawości zrobiłem te badania

Jakies rady, sugestie co dalej z tym fantem?

Głębokość studni 19 metrów. Jak wygladaja te pozostałe wyniki waszym fachowym okiem.

A badania fizykocheniczne też zrobiłes?

Na tym etapie to się bakteriami nie przejmuj. Mogły się dostać w czasie wiercenia, lub źle pobrałeś próbke i są to bakterie któe były na kranie, wężu itp.

Studnie należy przepompować kiedyś, zdezynfekować i poprawnie przeprowadzić pobranie próbki do badan bakteriologicznych.

Dobór pompy czy hydrofu ma zdecydowanie większe znczenie ze względu na parametrach fizykochemiczne - zwłaszcza występujących w 90% nadmiarze żelaza, czy manganu.

Warto też znać twardość, bo duża może solidnie życie uprzykrzyć.

Do badań fizykoczhemicznych też warto pare godzin studnie przpompować, żwlaszcza jesli nie jest na codzień używana. Woda musi być nalana bez rozbryzgiwania, zeby do wody nie dostało się powietrze, i nalana pod korek bez pęcherzyka powietrza. Zwykła butelka po wodzie może być. W miare szybkooddana do badania. Nie na sygnale, ale żeby też tydzien nie leżała. Pobrać i zawieść na badanie.

https://zapodaj.net/57bc081937b34.jpg.html

mam, mam, moja wina, bo 2 razy wrzuciłem ten sam link.

Myślałem póki co kopic te pompę + hydrofor, ale tak się zastawiam jaka kolejność przy tych wynikach które mi wyszły?.

Dalej jeszcze nie wybrałem rodzaju oczyszczalni.

Byłem już za biologiczną, ale zniechęciłem się ostatnio i znów padło na drenażówkę, bo grunt na placu dobry i do 3 metrów sucho jak pieprz nawet po zimie, a dalej z tego co pamiętam podobnie jak mi te studnie wiercili.

Z tym ze nie wiem co z tą colą, zatruć ujdziecie nie sztuka(będzie oddalona o te 40m, przepisowo niby 30).

W sanepidzie takie badania j/w zalecili mi zrobić.

Coś jeszcze by się przydało do tego?

W sanepidzie takie badania j/w zalecili mi zrobić.

Coś jeszcze by się przydało do tego?

Przydałaby się twardość i utlenialność.

Poza tym nie ma tragedii. Studnie trzeba przechlorować, i ponownie zbadać bakterie.

Do badań fizykoczhemicznych też warto pare godzin studnie przpompować, żwlaszcza jesli nie jest na codzień używana. Woda musi być nalana bez rozbryzgiwania, zeby do wody nie dostało się powietrze, i nalana pod korek bez pęcherzyka powietrza. Zwykła butelka po wodzie może być. W miare szybkooddana do badania. Nie na sygnale, ale żeby też tydzien nie leżała. Pobrać i zawieść na badanie.

Wiesz może gdzie w Warszawie lub okolicach można zbadać tanio samo żelazo i mangan? Studnia do podlewania, więc wydaje mi się, że więcej wiedzieć nie potrzebuję.

Wiesz może gdzie w Warszawie lub okolicach można zbadać tanio samo żelazo i mangan? Studnia do podlewania, więc wydaje mi się, że więcej wiedzieć nie potrzebuję.

Firmy od sprzetu uzdatniajacego zazwyczaj maja jakies testy kropelkowe.

A po co Ci wiedziec zelazo do podlewania? Fe roslinom zupelnie nie szkodzi.

Witam

Proszę o komentarz do otrzymanych przeze mnie wyników badania wody. Własna studnia głębinowa. Twardość wody spora, proszę o sugestie w doborze dobrej jakości zmiękczacza. Rodzina 4 osobowa, punkty poboru to wanna z prysznicem, umywalka, zlew, zmywarka, pralka.

odczyn pH 7,10

amonowy jon <0,028 mg/l

azotyny 0,004 mg/l

azotany 40,95 mg/l

żelazo <15 ug/l

mangan <15 ug/l

twardość ogólna 464 mg/l

Dodam że jest problem z bakteriami i mam nadzieję że je usunąłem. Chlorowałem studnię używając 4 litrów 15% podchlorynu sodu w obwodzie zamkniętym przepłukując studnię i instalację przez wszystkie punkty poboru. Podane wyniki badania są sprzed chlorowania. Czekam na wynik badania po chlorowaniu. Domyślam się że po oczyszczeniu podchlorynem fizyka wody nie ulega zmianie tylko truję mikrobiologię.

Edytowane przez kris_1974

Witam

Proszę o komentarz do otrzymanych przeze mnie wyników badania wody. Własna studnia głębinowa. Twardość wody spora, proszę o sugestie w doborze dobrej jakości zmiękczacza. Rodzina 4 osobowa, punkty poboru to wanna z prysznicem, umywalka, zlew, zmywarka, pralka.

odczyn pH 7,10

amonowy jon <0,028 mg/l

azotyny 0,004 mg/l

azotany 40,95 mg/l

żelazo <15 ug/l

mangan <15 ug/l

twardość ogólna 464 mg/l

Dodam że jest problem z bakteriami i mam nadzieję że je usunąłem. Chlorowałem studnię używając 4 litrów 15% podchlorynu sodu w obwodzie zamkniętym przepłukując studnię i instalację przez wszystkie punkty poboru. Podane wyniki badania są sprzed chlorowania. Czekam na wynik badania po chlorowaniu. Domyślam się że po oczyszczeniu podchlorynem fizyka wody nie ulega zmianie tylko truję mikrobiologię.

Jeśli zakres badań będzie ten sam to raczej nie zobaczysz różnicy. Po chlorowaniu mogą być zaniżone wartości żelaza czy manganu (bo chlor je utleni) oraz oczywiście podwyższone chlorki.

Twardość faktycznie jest spora. Żeby dobrać odpowiedni rozmiar zmiękczacza najlepiej byłoby określić w miarę zbliżone zużycie wody. Przy 4 osobach można pewnie założyć jakieś 10-12 m3 na miesiąc, ale lepiej byłoby gdyby były to dane rzeczywiste.

Na pewno będzie to jakiś większy model, jako minimum przyjąłbym 30 litrów złoża, a optymalnie pewnie więcej.

Jeśli zakres badań będzie ten sam to raczej nie zobaczysz różnicy. Po chlorowaniu mogą być zaniżone wartości żelaza czy manganu (bo chlor je utleni) oraz oczywiście podwyższone chlorki.

Twardość faktycznie jest spora. Żeby dobrać odpowiedni rozmiar zmiękczacza najlepiej byłoby określić w miarę zbliżone zużycie wody. Przy 4 osobach można pewnie założyć jakieś 10-12 m3 na miesiąc, ale lepiej byłoby gdyby były to dane rzeczywiste.

Na pewno będzie to jakiś większy model, jako minimum przyjąłbym 30 litrów złoża, a optymalnie pewnie więcej.

Do badania zleciłem tylko mikrobiologię, bo z chcę sprawdzić czy chlorowanie było skuteczne. Co do zużycia wody trudno podać dokładniejsze dane gdyż nie mam wodomierza, to ujęcie z własnej studni a ścieki rozliczane ryczałtem. Nigdy nie sprawdzałem ile wody zużywamy bo nie miało to dla mnie żadnego znaczenia ani nie zwiększało w znaczący sposób kosztów użytkowania domu (jedynie zużycie prądu przez pompę). Czy możesz polecić któryś z modeli zmiękczaczy ? Tylko jak to zrobić bez posądzenia o reklamę.

• 7 months później...

Odświeżam

Póki co nie przechlorowałem studni, ale czy z tymi wynikami można już pomyśleć o hydroforze do niej?

Jeśli tak, to opcje sa 2.

- studnia(wygląda to jak na załączonym zdjęciu; 1.5m w doł i 1m szerokości)

https://zapodaj.net/18ddc230a068f.jpg.html

- pomieszczenie techniczne w domu, choć nie powiem bardziej odpowiadałaby mi opcja numer jeden

Dom będą użytkowały 2 os., a do tego do podlewania około 10 arów trawy.

Opcja 1 była by ok, bo za hydroforem mógłbym puścić jedna rurę do góry, aby podlewać trawę za domem no i miałbym więcej miejsca w domu. Studnia niestety jest ograniczona swoimi wymiarami, a co za tym idzie wielkiego hydroforu się nie wrzuci, no i jak w zimę z zamarzaniem?

Poki co wrzuciłem cos takiego:

https://allegro.pl/oferta/pompa-glebinowa-3-5-sc-5-17-1-1kw-omnigena-230v-7775880701

po taniości, ale trochę w tym roku pompowała podlewając to co za domem wyrosło i nie mam żadnych zastrzeżeń(do momentu az nie padnie zostaje co jest).

Tak wiec co wpiąć i jakiej wielkości?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Edytowane przez Pitrekkk

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 7 months później...
  • 4 weeks później...
https://zapodaj.net/746776b7a5f7c.jpg.html

zrobiłem jeszcze raz badania i bakterie z grupy coli zniknęły

pytanie co z żelazem i manganem?

Żelaza i manganu jest niewiele. Jest za to podwyższona utlenialność. Taki zestaw razem pasowałby pod filtr wielofunkcyjny ze złożem na wysoką organikę. Do takiego filtra nie potrzebujesz napowietrzania więc hydrofor może być przeponowy. Ze względu na sporą liczbę mikroorganizmów sugerowałbym też rozważyć lampę UV lub zastosowanie filtra z okresową dezynfekcją złoża.