Kat123 07.01.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Dzień dobry, kupiłam działkę budowlaną w roku 2012, a w latach 2012-15 wybudowałam na niej dom, który został oddany do użytku w 2015r. Niestety, nie mogłam w nim zamieszkać, więc wystawiłam dom na sprzedaż. W roku 2018 znalazł się kupiec. Czy po sprzedaży będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży nieruchomości czy też nie ( i na jakiej podstawie)? Od kiedy liczymy okres 5 lat - od nabycia gruntu czy od oddania budynku do użytku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 07.01.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 najlepiej zadzwonić do urzędu skarbowego , albo nawet osobiście to zrobić - ja kiedys pytałem osobiście, ale pustą działkę ktorą dostałem w darowiźnie . nikt tam nie pyta o adres i dane , jeśli boisz się ,że od razu będą mieli cie na oku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.01.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Dzień dobry, kupiłam działkę budowlaną w roku 2012, a w latach 2012-15 wybudowałam na niej dom, który został oddany do użytku w 2015r. Niestety, nie mogłam w nim zamieszkać, więc wystawiłam dom na sprzedaż. W roku 2018 znalazł się kupiec. Czy po sprzedaży będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży nieruchomości czy też nie ( i na jakiej podstawie)? Od kiedy liczymy okres 5 lat - od nabycia gruntu czy od oddania budynku do użytku? Pozdrawiam 5 lat liczymy od roku następującym po roku nabycia gruntu, to co zostało na niej wybudowane nie ma znaczenia. sprzedajesz tez nie dom, tylko grunt z tym co na nim jest. Kodeks Cywilny nie rozdziela własności gruntu od budynku (stanowią one jedną nieruchomość, czyli grunt i wszystko co z nim związane). Zupełnie inaczej jest, jeśli grunt byłby w użytkowaniu wieczystym, ale to raczej Ciebie nie dotyczy. Nie liczy się faktycznych 5 lat, tylko lata podatkowe, czyli jeśli kupiłaś ja w 2012 roku(niezależnie w którym miesiącu), to okres 5 lat upływa dopiero 31 grudnia 2017, de facto w Twoim przypadku dopiero od 1 stycznia 2018 roku, możesz sprzedać bez podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts