kris2682 07.01.2018 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Problem mam. Otrzymałem warunki techniczne przyłącza wody. W warunkach tych jako miejsce gdzie mam się włączyć jest działka oddalona o ponad 100 m od granicy mojej. wodociąg w terenie kończy się 5 metrów od mojej działki. Przy składaniu wniosku w wodociągacha powiedziano mi że oni nic nie wiedzą o tej wodzie. a facet obok kończy dom i ma wodę, Wodomierz i ponoć odbiór. Do wniosku dołączyłem mapę na której jest oznaczona rura W90. Gość z wodociągów że on nic takiego nie ma. Rozmawiałem z właścicielem działki obok. Ten z kolej twierdzi że to jego prywatne. Projektant mówi że samowola budowlana. Jak to ruszyć? Chce to w miarę łagodnie załatwić bo od gościa obok muszę wsztlystkie media ciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 07.01.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 masz mapę do celów projektowych? na niej jest wszystko zaznaczone. jak nie masz to idź do starostwa i kup mapę geodezyjną (koszt jakieś 15zł) i na niej będą wszystkie media jakie są w Twojej okolicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 08.01.2018 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Mapa do celów projektowych się robi. Od prawie 7 tygodni na nią czekam. Do wniosku o warunki przedstawiłem mapę która robił mi geodeta w 2015 roku. Jak kupiłem działkę robiłem rozgraniczenie bo miedze są przesuwane. Na tej mapie już wodociąg oznaczony W90 już widnieje. Ale co z tego jak gość w wodociągacha ma w kompie swoją mapę i tam nic nie ma. Od osoby trzeciej wiem że sąsiad zrobił bez jakiegokolwiek projektu przedłużenie wodociągu jak rozpoczynał budowę swojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 08.01.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 weź aktualna mapę z rejestru gruntów. Z taka mapą idź do MPWiK i jak on ci znów powie, że na jego mapie...... to Ty mu powiedz, ze ma nieaktualną i pokaż swoją. Z drugiej strony gdzie idzie ten wodociąg? droga(jaka), działki?Sąsiad miał prawo wybudować wodociąg, i dopóki MPWiK nie przejmie od niego, to jest jego własnością prywatną. Skoro ten wodociąg jest na mapie, to znaczy , ze zrobił to legalnie i skoro wpiął się do sieci MPWiK, to musiał mieć ich zgodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 08.01.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Sąsiad miał prawo wybudować wodociąg, i dopóki MPWiK nie przejmie od niego, to jest jego własnością prywatną. Skoro ten wodociąg jest na mapie, to znaczy , ze zrobił to legalnie i skoro wpiął się do sieci MPWiK, to musiał mieć ich zgodę. Od siebie dodam że podłączenie się do prywatnego wodociągu sąsiada może skutkować , jak się pokłócicie ,nałożeniem przez niego opłaty dzierżawy za fakt iż Twoje 5 metrów rury idzie w jego terenie. Więc czekaj lub działaj tak aż wodociąg przejmie wodnik i niech ta firma wykona przyłącze najlepiej wzdłuż granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts