Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem mam. Otrzymałem warunki techniczne przyłącza wody. W warunkach tych jako miejsce gdzie mam się włączyć jest działka oddalona o ponad 100 m od granicy mojej. wodociąg w terenie kończy się 5 metrów od mojej działki. Przy składaniu wniosku w wodociągacha powiedziano mi że oni nic nie wiedzą o tej wodzie. a facet obok kończy dom i ma wodę,

Wodomierz i ponoć odbiór. Do wniosku dołączyłem mapę na której jest oznaczona rura W90. Gość z wodociągów że on nic takiego nie ma. Rozmawiałem z właścicielem działki obok. Ten z kolej twierdzi że to jego prywatne. Projektant mówi że samowola budowlana. Jak to ruszyć? Chce to w miarę łagodnie załatwić bo od gościa obok muszę wsztlystkie media ciągnąć.

https://forum.murator.pl/topic/235045-warunki-techniczne-przy%C5%82%C4%85cz-wody-niezgodny-z-stanem-w-terenie/

masz mapę do celów projektowych? na niej jest wszystko zaznaczone. jak nie masz to idź do starostwa i kup mapę geodezyjną (koszt jakieś 15zł) i na niej będą wszystkie media jakie są w Twojej okolicy działki.
Mapa do celów projektowych się robi. Od prawie 7 tygodni na nią czekam. Do wniosku o warunki przedstawiłem mapę która robił mi geodeta w 2015 roku. Jak kupiłem działkę robiłem rozgraniczenie bo miedze są przesuwane. Na tej mapie już wodociąg oznaczony W90 już widnieje. Ale co z tego jak gość w wodociągacha ma w kompie swoją mapę i tam nic nie ma. Od osoby trzeciej wiem że sąsiad zrobił bez jakiegokolwiek projektu przedłużenie wodociągu jak rozpoczynał budowę swojego domu.

weź aktualna mapę z rejestru gruntów. Z taka mapą idź do MPWiK i jak on ci znów powie, że na jego mapie...... to Ty mu powiedz, ze ma nieaktualną i pokaż swoją.

Z drugiej strony gdzie idzie ten wodociąg? droga(jaka), działki?

Sąsiad miał prawo wybudować wodociąg, i dopóki MPWiK nie przejmie od niego, to jest jego własnością prywatną. Skoro ten wodociąg jest na mapie, to znaczy , ze zrobił to legalnie i skoro wpiął się do sieci MPWiK, to musiał mieć ich zgodę.

Sąsiad miał prawo wybudować wodociąg, i dopóki MPWiK nie przejmie od niego, to jest jego własnością prywatną. Skoro ten wodociąg jest na mapie, to znaczy , ze zrobił to legalnie i skoro wpiął się do sieci MPWiK, to musiał mieć ich zgodę.

Od siebie dodam że podłączenie się do prywatnego wodociągu sąsiada może skutkować , jak się pokłócicie ,nałożeniem przez niego opłaty dzierżawy za fakt iż Twoje 5 metrów rury idzie w jego terenie. Więc czekaj lub działaj tak aż wodociąg przejmie wodnik i niech ta firma wykona przyłącze najlepiej wzdłuż granicy działki.