wrozansk 07.01.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Dzień dobry, Mam pytanie odnośnie grubości wylewki nad piwnicą i nad parterem. W projekcie przewidziane mamy:- 24cm strop Teriva- 5 cm styropian eps- 5cm wylewka cementowa zbrojona siatką z drutu Już podjąłem decyzję o zwiększeniu izolacji do 6 cm, ze względu na konieczność zmieszczenia elementów od wentylacji mechanicznej. Natomiast najprawdopodobniej muszę również zwiększyć grubość wylewki. Przewidziane mam ogrzewanie podłogowe po całości, gdzie zalecane jest 6.5 - 7 cm wylewki. Czy można ot tak sobie zwiększyć o 2 cm grubość wylewki, czy wiąże się to z koniecznością zmiany innych elementów i należy to skonsultować z architektem? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.01.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 (edytowane) Zmieniajac wysokość wylewki jak i styropianu musisz pamiętać o ewentualnym przeprojektowaniu schodów jeżeli sa wylewane i podniesieniu nadproży.W czwartek byłem właśnie w tej sprawie u mojego architekta.Dodatkowo taka zmiana na parterze zmienia wysokość punktu '0' budynku, którym jest wysokość npm wykończonej podłogi parteru. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 07.01.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Pierwszą osobą którą powinieneś o to zapytać, to kierownik budowy. Może odesłać do konstruktora o dalsze konsultacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 08.01.2018 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Ok, dziękuję. Skonsultuję się najpierw z kierownikiem. A czy ktoś się orientuje czy strop wytrzyma dodatkowe obciążenie? Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 08.01.2018 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Ok, dziękuję. Skonsultuję się najpierw z kierownikiem. A czy ktoś się orientuje czy strop wytrzyma dodatkowe obciążenie? Pozdrawiam, Wojciech Sądzę że masz tak przewymiarowany strop ze wytrzyma 20cm wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrozansk 08.01.2018 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Optymistycznie:) Jeśli jest to prawda, to muszę rozważyć ogrzewanie elektryczne akumulacyjne (8-10 cm wylewki). Pozdrawiam, Wojciech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 08.01.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Sądzę że masz tak przewymiarowany strop ze wytrzyma 20cm wylewki Oj ostroznie z takimi wypowiedziami, wytrzymać moze i wytrzyma ale napewno sie ugnie znaczaco i porysuje, wylewke mozna zwiekszyc o 1 , 2 cm bez wiekszych obaw ale o 14 cm to już jest grozne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts