Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja odgromowa ukryta

Recommended Posts

Witam

Z racji tego że jestem w trakcie realizacji dachu, chciałbym wykonać również instalację odgromową, żona chce jak najbardziej ukrytą. Instalacja odgromowa jest nam narzucona przez odstępstwo budowlane więc musi być.

Spośród elektryków z którymi rozmawiałem większość chce wykonać instalację standardowo czyli zwody na kalenicy a przewody odprowadzające wzdłuż boków do skraju dachu a późnij drutem do uziemienia. Z tym czy przewód odprowadzający czyli drut najczęściej stalowy 8mm od dachu do uziemienia ma być na zewnątrz czy w rurce do instalacji odgromowych jest już ustalone można tak i tak to wykonywać na ścianie budynku.

Natomiast miałem kilka propozycji co do bardziej zabudowanych instalacji odgromowych i o tym niżej.

Pierwsza wersja

Na szczycie - kalenicy należy zamocować zwody poziome z wywinięciem na skraju na 50 cm, do zwodu przymocować wszystkie zejścia przewodów odprowadzających z tyłu budynku oraz iglicę kominową w sposób tradycyjny czyli po dachu a później pod rynną drut miałby wchodzić dopiero do rurki odgromowej. Przewody odprowadzające z przodu należy ukryć po całości w rurach odgromowych przymocowanych do ściany pod elewacją. Sposób montażu to drut mocowany do zwodu przy kalenicy i schodzący łukiem na ścianę boczną szczytową i stamtąd już rurką do puszki pomiarowej.

Kolor niebieski to iglica i wywinięcie zwodów poziomych

Kolor czerwony to zwody poziome i przewody odprowadzające po dachu

Kolor zielony to przewody odprowadzające pod elewacją

cd024d4958480c64med.jpg

2dfbf927e0e4519bmed.jpg

Wersja druga jest jeszcze bardziej ukryta

Tu pozostał tylko jeden przewód odprowadzający po wierzchu, tylko po to by połączyć zwody poziome ze sobą i iglicę kominową

Kolor niebieski to iglica i wywinięcie zwodów poziomych

Kolor czerwony to zwody poziome i przewody odprowadzające po dachu

Kolor zielony to przewody odprowadzające pod elewacją

3e88ce048e7b7720med.jpg

03b776366281260emed.jpg

Proszę o informację który sposób lepszy, przychylamy się do ostatniego. Na każdy z powyższych otrzymamy protokół od elektryka więc sprawa prosta . Czy mam rację?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Naprawdę, są fachowcy którzy to proponują, wykonają pomiary i sporządzają metrykę - choć dla mnie nazwali to protokół badania i dopuszczenie do użytkowania. O ile pierwszą wersję zaakceptowało 3 elektryków to drugą wersję zaproponował tylko 1 ale takiej instalacji przyznam sam nigdy nie widziałem dlatego zapytałem o to.

Zgłębię temat sił elektrodynamicznych i prądów udarowych - rozumiem, że problemem mogą być zagięcia drutu czuli dodatkowy opór instalacji.

Jeśli chodzi o montaż rurek w ścianie, to rozmawiałem już wcześniej z działem technicznym Elko Bis i nie widzieli żadnych przeciwskazań do montażu rurek w ścianie. Mają nawet do tego specjalne rury i złączki. Przy założeniu że rury miałyby być zamontowane na złączce kątowej to należy je zagłębić w specjalnym wyżłobieniu w murze, spiąć uchwytami co 15 cm w rejonie zgięcia i najlepiej zatynkować. Jeśli bez zgięć to normalnie mogą być montowanie uchwytami na murze. Myślę, że najlepszym ociepleniem w takim rejonie jest wełna.

Jednym słowem temat do głębokiej analizy ale odczytuje to tak, że wersja 1 jest dużo bezpieczniejsza niż 2

Co to za odstępstwo budowlane które to narzuca wykonanie instalacji odgromowej? Z jakiego materiału będzie wykonany dach?

Zasadniczo to powinieneś mieć projekt tej odgromówki choćby dla świętego spokoju. Wszystkie te rurki odgromowe to czysty marketing bo w razie W przy silnym wyładowaniu nic one nie dadzą. Drut potrafi rozgrzać się do czerwoności w skrajnych przypadkach to sobie wyobraź co się wtedy z tą rurką stanie.

Daj bednarke 25x4 jako przewód odprowadzający na odpowiednich uchwytach i zapomnij o jakichkolwiek rurkach itp.

Dla instalacji piorunochronnej są potrzebne 3 dokumenty :

- projekt

- metryka urządzenia

- protokół badania

Teraz pooglądaj wzory metryk - co powinny zawierać (?)

Ubezpieczyciel samego protokołu nie przyjmie. Oni już sę wycwanili.

Chyba że robisz to na pałę, bez rozeznania w temacie i mając w nosie PN-EN 62305 (cztery arkusze)

PS.

Jednym słowem temat do głębokiej analizy ale odczytuje to tak, że wersja 1 jest dużo bezpieczniejsza niż 2

Widzę, że znasz się na "Zarządzaniu ryzykiem" (cz. 2 PN-EN 62305)

Gratuluję

Daj bednarke 25x4 jako przewód odprowadzający na odpowiednich uchwytach i zapomnij o jakichkolwiek rurkach itp.
Bez sensu.

Dom jest budowany przy działce leśnej (łącznie 20 arów lasu czyli niewiele ale na mapach jest) i dlatego należało odsunąć się 12 metrów od lasu z budynkiem ale wtedy zabrakłoby działki albo wystąpić o odstępstwo budowlane z dołączoną opinię strażacką i tak też zrobiliśmy.

Normy wcześniej nie czytałem, teraz to zrobię

Drut potrafi rozgrzać się do czerwoności w skrajnych przypadkach to sobie wyobraź co się wtedy z tą rurką stanie.

.

Skąd to wziąłeś? Bo takie rzeczy jak wyładowanie doziemne można przeprowadzić w warunkach laboratoryjnych. Prof. Sowa w Laboratorium Wysokich Napięć takie testy przeprowadził. Drut stalowy 8 mm(50 mm^2) nagrzeje się do 37 C przy 100 kA, 96 C przy 150 kA i 211 przy 200 kA. Jak to będzie miedziany drut to w ogóle wzrost temperatury będzie znikomy. W naszej szerokości geograficznej "niby" nie ma nawet 100 kA wyładowań doziemnych.

Też nie polecam żadnych rurek i chowania w ścianę. Jak "trzepnie" to może wszystko powyrywać ze ściany. Będą niepotrzebne wydatki na naprawę elewacji.

Skąd to wziąłeś?

Wiele lat temu na jednym z seminariów śp. Prof. Sowy była mowa o takich przypadkach, fakt, że to jeszcze była era przewodów odprowadzających 6 mm.

Wizualnie nikt raczej nie prowadzi drutów po elewacji więc ja osobiście polecam w takich przypadkach umieszczenie bednarki jako przewodu odprowadzającego bo dobrze zamocowanej nie ma opcji żeby cokolwiek ruszyło .

Panowie poczytałem ogólnie wszystko co znalazłem bo 470 stron norm w obcym języku to trochę za dużo jak na zrozumienie zagadnienia. Ale nie poddałem się, sporo poczytałem i chyba załapałem. Proszę o sprostowanie tego co napiszę bo to przyda się nie tylko mi ale także wszystkim innowatorom takim jakim ja byłem na początku.

Według mojego przekonania najważniejszym elementem instalacji odgromowej na dachu było wyprowadzone pionowo zakończenia zwodów poziomych, które według mnie miały przejąć uderzenie pioruna a reszta to już sprowadzenie go do uziemienia - schowane czy nie, ogólnie mało istotne bo to kwestia solidnego zamocowania w murze.

I teraz najważniejsze, doszedłem do wniosku po przeczytaniu wszystkiego co znalazłem, że tak naprawdę to nie ma elementu najważniejszego w instalacji ale instalacją odgromową można nazwać instalację wykonaną na kształt siatki Faradaya - wszystkie inne to proszenie się o kłopoty. Czyli zwody poziome na każdej kalenicy, zwody pionowe na bokach dachu, kolejne zwody poziome na dole okapów dachu oraz przewody odprowadzające na rogach ścian do uziemienia a także solidny fundamentowy uziom lub zakopany uziom otokowy dookoła domu. Trzeba pamiętać że ta siatka ma słabe punkty czyli wszystkie wystające poza nią elementy nie są chronione anteny, komin a nawet zewnętrzna pompa ciepła. W tych przypadkach dodatkowo trzeba stosować iglice odgromowe połączone ze zwodami tak by zabezpieczyć te elementy. Jednym słowem siatka Faradaya a dom w środku.

To wszystko pomógł mi zrozumieć ten obrazek - jest to przykład czyjejś instalacji ale pomógł

3f897fead76734ebmed.jpg

Wydawało by się proste, a na koniec wszedłem na stronę uznanego producenta podzespołów odgromowych a tu trach, takie cudo - no to w końcu jak? dobrze zrozumiałem sens instalacji? można jednak tak skutecznie wykonać instalację?

d33771e92dee5d1amed.jpg

Wydawało by się proste, a na koniec wszedłem na stronę uznanego producenta podzespołów odgromowych a tu trach, takie cudo - no to w końcu jak? dobrze zrozumiałem sens instalacji? można jednak tak skutecznie wykonać instalację?

No cóż - błąd w sztuce. Mówi się na to, że piorun nie wyrobi na zakręcie.

Jak tutaj :

Na zakręcie 002.jpg

Skoro dobrze zrozumiałem to teraz żeby poprawne wykonać instalację tego domu to

O ile nad budynek muszą być podgięte zwody oraz wystawać iglica ponad komin? - zakładam że 50 cm

czy muszę wykonywać zwody na okapie dachu, dach mam mniejszy niż ten w którym jest to wymagalne, poprawi to znacząco parametry? zakładam że nie

Jak zejść przewodami odprowadzającymi do uziemienia kiedy w narożniku jest okno, jaką odległość zastosować? tu skłaniam się do pionowej rurki w murze pod ociepleniem

I na koniec znalazłem uchwyty do rynny u producentów - to ma usztywnić przewody odprowadzające w pionie czy połączyć zwody na okapie?

Rozumiem, że kolega ma zamiar sam wykonać tę instalację.

To teraz pora na rozwiązania praktyczne :

http://andrzej.sowa.eu.org/ochrona-odgromowa/przyklady-rozwiazan-praktycznych

https://drive.google.com/file/d/0Bx15krvgTEYgUnZDbWJFV0kzX2c/edit

(profesor już nie żyje, ale pozostałości dorobku są)

Edytowane przez elpapiotr

Bezcenny materiał

Przede wszystkim drugi link, rys 11 o przewodach pod dachówką, niesamowite czyli jednak można ale należało by to prawidłowo wykonać

Ja osobiście nie wykonam instalacji ukrytej pod dachówkami, przekonałem się na instalację tradycyjną,

Raczej tez nie wejdę na dach by wykonać ją samodzielnie ale już wiem czego chce od dekarzy i elektryka

Bardzo wam dziękuję

Ja na tym zakończę ale inni mogą drążyć sposób ułożenia zwodów pionowych instalacji odgromowej ukrytej, myślę że najlepiej przy kontrłacie na pełnym deskowaniu, druty pewnie trzeba schować w rurce ..... ale jak wtedy połączyć wszystkie inne elementy metalowe wymagające ochrony do zwodów. :)

to już zostawiam do dalszej analizy. materiał jest

Witam

Dołączę się do tematu, w 2009r koło godz 00:30 uderzył piorun w mój dom rodzinny. Impuls elektryczny był tak silny ze spalił np tel stacjonarny gdzie nie jest połączony bezpośrednią z instalacją elektryczną w domu, spalił TV chociaż wtyczka była wyciągnięta z gniazdka (antena TV była na strychu skierowana przez okno ) kabel antenowy który szedł do TV koło grzejnika został rozdarty na około 10cm a iska która poszła do grzejnika zapaliła zasłony, itp dużo sprzętu RTV popaliło ale mówię o tel i TV bo nie były połączone do sieci elektrycznej spalił je impuls elektryczny, pioruny są różnej mocy.... I moim zdaniem gdy bym robił odgromienie to na pewno nie Połączył bym DACHU z uziemieniem Fundamentowym gdzie zazwyczaj jest łączony PE) a na dach z 4 stron domu puścił bym schowaną bednarkę by jak najszybciej przy najmniejszym oporze ściągnąć wszystko w ziemię , a od dachu (blacha) to już drutem .... .

Edytowane przez Bertus

Nie posiadałem ograniczników przepięć, ani odgromienia a instalacja jest tak uboga ze nie posiada PE.... . Jest tylko 3 Bezpieczniki w Pionie topikowe 25A i 6 bezpieczników Nadprądowych B 16 i 10A. Nie jestem mądrzejszy od norm odgromowych.... A Czy słyszałem jakie są przepięcia hmm powiem ci więcej jako nie liczny miałem okazję nawet zobaczyć na własne oczy jakie są PRZEPIĘCIA.... . A normy jeśli zwody pionowe mają złapać iskrę która idzie z nieba czyli pewnie jakieś 10 km na pręcik 8mm o wysokości około 30-50 cm to powodzenia