Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z grawitacyjnym systemem rozprowadzenia- poprawki

Redwhite

Recommended Posts

Witam Was serdecznie.Jakiś rok temu kupiłem dom z zainstalowanym już kominkiem.

Pierwszy sezon jaki miałem przebiegał pozytywnie i nie drążyłem tematu.

Obecnie dokładałem jeden kanał do łazienki na piętrze i działa to w miarę poprawnie. Natomiast zauważyłem kilka niedociągnięć, które po sezonie chciałem sobie poprawić. Piszę wcześniej aby przygotować się do tego zagadnienia i zrobić to dokładnie i aby działało jak powinno.

A teraz do sedna.

Mam kominek zainstalowany na parterze domu zlicowany ze ścianą salonu. wszystko co związane z rozprowadzeniem i komorą kominka jest wystające w pokoikach za kominkiem co mi nie przeszkadza. Ogólnie to działa to w miarę poprawnie i nagrzewa dość przyzwoicie pomieszczenia gdzie są wyloty.

Niestety zaglądając do komory i czopucha zauważyłem, że izolacja nie jest wykonana po całości. Od kominka do sufitu na parterze idzie cała komora gdzie jest rura spalinowa. Na ścianie salonu nie ma kratki wylotowej i powietrze ogrzewane jest poprzez szybę i ramę kominka. To mi nie przeszkadza i nie powoduje smug na ścianie po ciepłym powietrzu. w przyległym pokoiku jest kratka wylotowa pod sufitem oraz kratki poboru powietrza na wysokości kominka. W stropie zrobiona jest dziura ok 20x20cm i dalej na piętro jest kanał murowany. W pokojach przyległych do kanału na piętrze również ktoś wykonał kratki wylotowe pod sufitem. Ja dołożyłem rurę izolowaną do łazienki ok 4m w stropie i założyłem wylot w suficie.

Działa to obecnie poprawnie tylko chyba niepotrzebnie grzej mi całe ściany czopucha i kanału na piętrze.

Chcę po sezonie "otworzyć" cały czopuch wykonać izolację termiczną i to jakoś już rozkminiłem bo tam jest dużo miejsca i dam radę wejść lub sięgnąć tam po całości. Najwięcej niewiadomych man z piętrem i tym kanałem. Chciałem zainstalować w stropie trójnik i poprowadzić trzy rury izolowane do istniejących teraz kratek gdyż raczej tam już nie wejdę. Mogę jedynie odkryć zakończenie kanału na górze gdzie instalowałem wylot do łazienki. Raczej nie będę w stanie tam zrobić izolacji ze względu na miejsce a nie chcę kuć tam ściany. Do tych pokoi planowałem rury 125mm i ten łazienkowy zostanie 100mm bo grubszy nie bardzo mi wejdzie pod deski na strychu. Na wylotach na piętrze po nagrzaniu kominka dość ładnie dmucha ciepłe powietrze. W Łazience ciut mniej ale domyślam się że to przez dodatkowe 4 m rury. Tam ewentualnie bym dołożył mały wentylator kanałowy.

Czy dobrze myślę i tym sposobem będzie to poprawnie działało ?