Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimna strefa w oknie

Recommended Posts

Witam,

Prosze o rade co mozna zrobic w moim przypadku.

Przy silnych mrozach dolna czesc ramy okiennej jest bardzo zimna, Tak zimna ze zaczyna sie skraplac woda i pojawia sie plesn.

Udalo mi sie zalatwic kamere termowizyjna i widac wyraznie to co czuc w sumie naweg gola reka cze dolna czesc ramy okiennej jest mocno wychlodzona.

Z zewnatrz jest parapet z plytek klinkierowych i przypuszczam ze to on robi ta cala robote.

Jak widac gora ramy i boki sa wystarczajaco zaizolowane i nie sa az tak zimne jedynie tam gdzie w okolicach parapetow jest koszmarny problem.

Co radzicie? zerwac zew. parpet i polozyc cos innego (moze sa jakies cieple parapety i jednoczesnie zaizoluja troche przed przemarzaniem.

Z drugiej strony w ramie okna sa komory powietrzne wiec zimno nie powinno az tak przenikac przez te ramy ale jak widac na zdjeciu przenika. Gola reka czuc jak laczenie ramy okan i parapetu jest wyraznie zimniejsze niz np. laczenie ramy okiennej i muru z boku czy gory okna.

Prosze poratujecie mnie jakas madra rada co tu zrobic ?

okno.jpg

FLIR0582.jpg

FLIR0583.jpg

FLIR0585.jpg

To są realne zdjęcia z wykończonego i użytkowanego domu ? a to gdzie widać okno pochodzi z czasów montażu?

Niby nic nadzwyczajnego:

1. Chłodniej przy zawiasach (naturalna nieszczelność),

2. Chłodniej przy podkładkach poziomujących pod oknem (być muszą ale można było je zapianować).

No i dół okna:

3.Jest cały odsłonięty (boki po części okrywa styropian)

4. A do tego są odwodnienia które "dziurawią" okno i wychładzają tą część.

5. Brak cyrkulacji powietrza ("przeszkadza" w tym parapet wewnętrzny.

6 Potencjalny brak izolacji (np. piany) między klinkierem a listwą podparapetową..

7 Inne przyczyny..

A jakie rady na przyszłość? problem 1 - ukryte zawiasy, 2 i 6 - ciepły parapet.

U Ciebie - można próbować poprawiać parapety zewnętrzne (o ile tam rzeczywiście jest problem)

jeśli dom wygląda tak jak na zdjęciu to termowizja tak naprawdę nie daje żadnej informacji

Możesz powiększyć zdjęcie samego okna ? Bo wygląda tak jakby zastosowano tylko dwa punkty podparcia i podkładki nie były równolegle pod oknem tylko wystawały do środka

do wypowiedzi Finlandii

Otwory odwodnieniowe wychładzają cała pierwszą od zewnątrz komorę, nie tylko dół. Są elementem wietrzenia pierwszej komory, u góry ramy także powinny być widoczne otwory (okrągłe i o mniejszej powierzchni jak otwór odwodnieniowy - przeważnie fi-6 w ilości 2szt)

Ja widzę różnicę w otworku o średnicy ok 5mm, a fasoli która często przechodzi przez więcej niż jedną komorę. Ale to nadal mało istotna cząstka.

W domu bez tynków ciężko byłoby osiągnąć 23st i chodzić z krótkim rękawem ;) więc zakładam, że zdjęcie jest poglądowe z czasów budowy..

Wybaczcie nie napisalem tego wczesniej.

Faktycznie zdjecie okna zwyklym aparatem zrobione bylo za czasow budowy aby pokazac posob osadzenia okna. (brawa za profesjonalizm w analizie jestem pod wrazeniem)

zdjecia kamera termowizyjna robilem niedawno pozyczony sprzet i bardzo dokladny.

Znalazlem tez jeden rog na suficie z olbrzymim mostkiem termicznym i nawet bylo widac slady plesni, na stropie okazalo sie ze brakuje tam docieplenia poziomego.

Niestet nie widzialem jak byly osadzane parapety ani wew. ani zew. Te wewnetrzne sa drewniane i nie chce juz robic balaganu w domu. Mysle na wiosne rozebrac parapety zewnetrzne i sprobowac jakos to docieplic od zewnatrz albo wstawic jakis parapet zew. ktory nie akumuluje temperatury (nie wiem nawet czy sa takie jakies styrodurowe czy cos?)

Zdjecia termowizja robione byly przy -2 stopniach na zewnatrz. ale co bedzie jak przyjda mrozy -15 i wieksze ? az sie boje jak bedzie mi sie woda lala.

Laczenie paraptu klinkierowego i ramy okiennej jest tez widze lekko spekane wiec moze tam zacieka woda? no ale i tak to nie wyjasnia przechladzania dolnej czesci ramy okna.

Okna byly piankowane gora dolem i bokami taka sama gruboscia piany. Kliny mam nadzieje zostaly usuniete przed montowaniem parapetow no ale tego nie wiem na 100 %

Edytowane przez Wadus

Jareko, ale autor juz odpowiedział - zdjęcie z montażu stare, z czasów budowy, a termowizja jest aktualna z zamieszkałego domu.

Wadus,

profesjonalnie by by było, gdyby ktoś praktykujący termowizję określi, na ile różnica temperatur jest normalna. Bo to że dół jest zimniejszy to dla nas oczywiste.

Tak myślę jeszcze o pkt 7 z mojej pierwszej odpowiedzi, czyli "inne"; np. podkładki spod okna mogły zniknąć (tam gdzie jest temp 14st), a człowiek obsadzający parapet w dziurę po nich włożył w najlepszym razie kawałki oberwanej pianki.. Sporo może być przyczyn. Zacząłbym od tego okna, na początek od oględzin czy jest szczelnie w narożniku, czy uszczelka nie jest przerwana, ale najszybciej odpowiedź leży pod parapetem..

Możesz fotkę parapetu zewnętrznego w tym oknie? Może tu jest jakiś doraźny ratunek na tą zimę..

Postaram sie zrobic aktualne zdjecia z zewnatrz i wewnatrz ale juz sie robic ciemno wiec moze jutro sie uda.

okna zostaly zalozone 3 lata temu i problem z poceniem sie dolnej czesci ramy byl od samego poczatku ale to juz zaczyna byc zbyt powazne bo powoli robi sie plesn i to juz mnie zaczyna irytowac.

. 7 Inne przyczyny.

Nie wiadomo jaka była temperatura wewnątrz pomieszczeń, pora dnia, warunki atmosferyczne, ciśnienie, kierunek i prędkość wiatru wiatru, co uniemożliwia interpretację zdjęć. Zakładając, że wewnątrz jest +20 pokazany rozkład temperatur zbliża się do granicy dopuszczalnej wartości współczynnika Frsi, co oznacza jedno. Niepoprawny montaż w nieprzygotowanym ościeżu. Co można zrobić? Złożyć reklamację o ile mieścimy się w terminie albo cierp ciało coś sobie pozamawiało. Zdemontować i zamontować poprawnie, to jedyne rozwiązanie.

I parapet zewnętrzny z klinkieru nie ma wpływu na temperaturę wewnątrz. Zmiana na inny materiał nie pomoże. Co najwyżej po jego demontażu można próbować zniwelować wady montażowe.

Wspominasz o parapetach z XPS, owszem istnieją ciepłe parapety ale są to tylko kształtki podpierające te docelowe parapety. Poprawiają izolacje muru i parapetu wewnętrznego jednak muszą one być zamontowane równocześnie z oknem. Teraz nie wykonalne bez demontażu okna

Błędnie założyłem że wewnątrz jest przynajmniej +23? tyle ile najcieplejsze miejsca na oknie?

Po prostu jestem ciekaw, o ile zimniejszy "powinien" być dół okna, by uznać to za zjawisko normalne,

To że montaż mógł być lepszy jest bezdyskusyjne. Ale przecież po co dopłacać do jakiś tam folii.. .

Realnie "poprawki" mniej inwazyjne to -tak jak napisał Cinek- próby zniwelowania słabego standardu montażu poprzez demontaż parapetów zewnętrznych i doszczelnienie progu od zewnątrz...

Termowizja byla robiona z zewnatrz i od wewnatrz.

Temp. na zew. -2, temp. wewnatrz domu stala 22 stopnie (mam tylko podlogowke we wszystkich pomieszczeniach) temp. Na podlodze 25 aby utrzymac dom w temp. 22 przy temp. na zewnatrz okolo 0 stopni.

Sciany tez dosyc cieple bo zrobione z suporeksu Solbet 600.

To i tak wogole przypadek ze moglem pstryknac kilka fotek termowizja, ale i tak bylo warto bo w salonie w rogu na suficie odkrylem paskudny mostek termiczny.

Ogolnie caly dom jest dobrze docieplony tylko okna i kominy wentylacyjne sa mostkami termicznymi ale to mi az tak nie przeszkadza przy moim ogrzewaniu to nie odczuwalne.

Jedyne co najgorsze to pokoje dzieciakow i kuchnia ktora ma blat wpusczony pod okno i jest jednoczesnie parapetem.

Moge rozszczelnic okna ale wtedy cialge wychladzam pomieszczenie. Staram sie wietrzyc raczej 10-15 min ale okna na pelna osciez otwieram

FLIR0589.jpg

FLIR0594.jpg

FLIR0595.jpg

FLIR0600.jpg

FLIR0605.jpg

T

Moge rozszczelnic okna ale wtedy cialge wychladzam pomieszczenie. Staram sie wietrzyc raczej 10-15 min ale okna na pelna osciez otwieram

Czyli nie masz żadnej wentylacji , bo otwieranie okien na 10-15 minut na cały dzień to nic ..

Wentylacja powinna działać cały czas , czyli albo wentylacja mechaniczna albo nawiewniki na oknach.

Pleśn i woda to właśnie oznaki braku sprawnej wentylacji.

Nie wiadomo jaka była temperatura wewnątrz pomieszczeń, pora dnia, warunki atmosferyczne, ciśnienie, kierunek i prędkość wiatru wiatru, co uniemożliwia interpretację zdjęć. Zakładając, że wewnątrz jest +20 pokazany rozkład temperatur zbliża się do granicy dopuszczalnej wartości współczynnika Frsi, co oznacza jedno. Niepoprawny montaż w nieprzygotowanym ościeżu...

Strasznie dużo zależności by fachowiec mógł prawidłowo zinterpretować fotkę. Za to amatorsko, jak widać po następnym poście Waldusa wystarczy niebieski kolor by wpadać w przerażenie z powodu mostka ;)

A co ostatniego zdania o montażu - część z nas może wnioskować, że uważasz zastosowanie folii jako receptę na wszystko. Ale chyba miałeś na myśli całokształt ,który będzie rzutował na obraz takich fotek za kilka lat.

W tej chwili, wg mnie przyczyną 14 stopni w jednym z rogów jest wyraźna "dziura" w okolicy podparcia okna, czyli = niepoprawny montaż..

....Moge rozszczelnic okna ale wtedy cialge wychladzam pomieszczenie. Staram sie wietrzyc raczej 10-15 min ale okna na pelna osciez otwieram
Niestety typowe podejście klientów którzy jednej rzeczy nie mogą zrozumieć

By wentylacja grawitacyjna działa musi być nie tylko wywiew powietrza ale także jego nawiew

Inaczej cały dom się kisi we własnym sosie i późniejsze lamenty że na oknach wykrapla się para wodna nie mają jakiegokolwiek sensu

Zasad fizyki nie przeskoczysz a że się pomieszczenia wychładzają to podkręć kaloryfery lub zastosuj nawiewniki ścienne z rekuperacją

10 minutowe wietrzenie nic nie pomoże

Wentylacja MUSI być czyli nawiewniki przy grawitacyjnej, czy to okienne czy ścienne

Tak naprawdę w tej chwili nie masz żadnej wentylacji i tu tkwi największy problem, jeszcze większy niż woda na oknach - Twoje zdrowie bo wilgoć + temperatura to idealne środowisko do rozwoju grzybów, pleśni i roztoczy kurzu domowego

OK dotarlo do mnie o wentylacji, to co zrobic aby bylo najlepszym rozwiazaniem?

- mam dom parterowy bez poddasza uzytkowego moge na stropie wybic dziure domorowac kanal wentylacyjny i wyjsc kominkiem na dach.

- albo moge zrobic higroskopijne nawiewki w oknach ale juz definitywnie je zniszcze,

ktore rozwiazanie lepsze ? okien jakos boje sie ruszac moze to wyjsc drogo i ryzyko uszkodzenia okna.

Wybaczcie za glupie pytanie ale czy mozna wybic dziure w suficie zalozyc krakte wentylacyjna ii to by wwystarczylo? nad stropem mam 220 m2 po podlodze i bardzo wysoko dach kubatura jest tam olbrzymia.

No a jezeli robic juz wentylacje to w ktorym miejscu pokoju robic otwor w suficie? blizej okna czy przy drzwiach wejsciowych do pokoju ?

Wentylacja jest tradycyjna grawitacyjna

Hmm... nigdy jakos o tym nie myslalem ale faktycznie cyrkulacja powietrza moze byc w moim domu kiepska choc nigdy nie czuje jakiegos stechlego zapachu czy dusznosci,

Parterowka ma ponad 650 m3 kubatury sufit na wysokosci 285, jak otwieram okna i wietrze w domu wymieniam szybko powietrze i zazwyczaj wystarcza,

Mam kominek w centralnej czesci domu, ktory ma czerpnie powietrza fi 100 z zewnatrz domu i tedy tez napewno troche zaciaga swieze powietrze

Edytowane przez Wadus

Obecnie nie masz żadnej wentylacji , bo bez nawiewników czyli nawiewów i wywiewów taka wentylacja po prostu nie działa ...

Kupujesz nawiewniki na okna (ciśnieniowe) i je montujesz i zapominasz o problemie ..

Nawiewniki na każdym oknie w pomieszczeniach "suchych" czyli sypialnie , salon a w pokojach "mokrych" czyli np. łazienki i ubikacje jak i kuchni powinny być kratki wywiewne ...

Człowiek przyzwyczaja się do zaduchu i brzydkiego powietrza. Po kilku minutach już tego "nie czuje" , ale bez wentylacji działającej nie ma żadnej szansy aby było świeże powietrze w domu , bo wietrzenie kilka minut nic nie daje ...

Ale wystarczy wejść z zewnątrz do takiego domu bez wentylacji i od razu można to "wyczuć" ;-)