Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimna strefa w oknie

Recommended Posts

Dzieki zaraz bede szukal gdzie i za ile mozna zamowic nawiewki,

Mysle ze najlepsze beda te cisnieniowe, ale jeszcze dokladnie to postudiuje, w domu wentylacje w kuchni, spizarce, wc i lazience

Mysle ze czesc powietrza napewno dostaje sie czerpnia do kominka ale nie juz sie nie ludze ze to wystarczy.

Zwlascza pokoje sypialne to koszmar. Myslalem ze to problem docieplenia a to chyba tak jak piszecie problem zbyt szczelnych okien i braku cyrkulacji powietrza.

Cholera (przepraszam) ale moze nawet czeste przeziebiena i kaszle dzieciakow moze to wina tego ze nie ma wydajnej wentylacji (plesni nie widac w pokojach ale na oknach jest woda i na uszczelkach pojawia sie troche czarnych plamek)

Cholera (przepraszam) ale moze nawet czeste przeziebiena i kaszle dzieciakow moze to wina tego ze nie ma wydajnej wentylacji (plesni nie widac w pokojach ale na oknach jest woda i na uszczelkach pojawia sie troche czarnych plamek)

Woda na oknach = brak odpowiedniej wentylacji ...

Czarne plamki = grzyb ...

Grzyb i pleśń są bardzo szkodliwe dla zdrowia i ich "wdychanie" powoduje choroby dróg odechowych i różne alergie ...

Ale glupi czlowiek czasami jest.

Wczoraj zrobilem eksperyment wietrzylem kilka razy w ciagu dnia po 10-15 min (ale oka otwarte na pelna osciez). dzis rano kropli wody nie znalazlem

Co prawde troche chlodniej w domu z 22,5 spadla temp do 20,3 ale wole juz cieplej sie ubrac niz miec cieplo a duszno

Fakt strefa dolna okna ciagle bardzo zimna ale sucha wiec tu byl problem brak wymiany powietrza i wilgoc w domu.

Szczescie ze mam tynki cementowo-wapienne to grzyb tak latwo nie mial jak sie pokazac.

Na razie bede wietrzyl regularnie a o nawiewkach poczytam.

Ew. moze wyjme gorna uszczelke z okien zanim zamontuje nawiewki

Jednym ze sposobów uzyskania stałej wentylacji jest wycinanie uszczelek

Jak to zrobić?

W górnej, poziomej, części ościeżnicy :

zarówno z lewej jak i prawej strony w odległości ok 5 cm od naroża wycina się nożem wystająca część uszczelki na długości ok 5 cm (sumaryczna długość wyciętej uszczelki 10 cm)

W górnej poziomej części skrzydła

Po środku skrzydła wycina się ok 10 cm wystającej części uszczelki bądź odcinek ok 20 cm wymienia się na specjalną uszczelkę perforowaną

Takie były zalecenia Schuco i podejrzewam że podobne są w każdym systemie by radzić sobie z taką sytuacją

Modyfikowałem to rozwiązanie

Pozostawiałem wycięcie na skrzydle tak jak wyżej ale uszczelki ościeżnicy wycinałem w części pionowej ok 5 cm od dolnego naroża

Sugerowałem się sposobem montażu nawiewników międzywrębowych. Co to dawało ? Powietrze zasysane w dolnej części lekko ogrzewało się w przestrzeni między skrzydłem a ramą zanim docierało do górnej części skrzydła

Wycięcie uszczelek jest zamienne do stosowania nawiewników międzywrębowych z jedną tylko wadą. Nawiewnik międzywrębowy ma klapkę zamykająca go przy silnych podmuchach wiatru - tu tego nie ma

Powinno wystarczyć wycięcie w jednym oknie na dane pomieszczenie by zjawisko jakie masz ustąpiło a wentylacja grawitacyjna zaczęła funkcjonować prawidłowo

NIE WOLNO !!!! tego robić w pomieszczeniach posiadających kratki wentylacyjne

dziekuje za bezcenne informacje i oszczedzenie czasu na szukaniu informacji.

Jedna wada niestety mojego wietrzenia spalenie eko podskoczylo z 12 do 17 kg/dobe i to jeszcze przy + temp. na zewnatrz :( cos za cos.

Ale mysle tez ze to tez wina mojego intensywnego wietrzenia, 10 min otwartych okien potrafi sporo ogrzanego powietrza wypuscic, potem strata cieplna musi byc jakos rekompensowana i stad to spalanie.

"NIE WOLNO !!!! tego robić w pomieszczeniach posiadających kratki wentylacyjne" - jest to jakas kosmiczna nieprawda. To jak w kuchni jest kratka wentylacyjna to nie mozna zastosowac, rozszczelnienia, elementu wentylacyjnego i nawiewniki. Tak samo w pokojach - nie ma zadnych przeciwskazan. Jak sie cos publikuje to trzeba byc wiarygodnym

Pchelek

W momencie gdy w pomieszczeniu w którym jest kanał wentylacyjny zamontujesz nawiewnik reszta pomieszczeń pozbawiona jest ruchu powietrza.

Ono jest leniwe ;) i wybiera najkrótszą drogę do kanału. Nie będzie bawić się w przechodzenie z pomieszczenia do pomieszczenia.

W każdej publikacji o wentylacji grawitacyjnej i nawiewach jest o tym mowa

Niby takie proste, ale prawdziwe.

Oczywiscie rozumiem ze to nie ma byc przeciag tylko chodzi o STALA cyrkulacje powietrza. czasem moze wspomagana doraznym wietrzeneniem.

(zauwazylem jak otwieram okno w sypialni to prawie od razu trzasnie drzwiami i pod drzwiami gwizdze jak nie wiem co)

Moze ze swojego doswiadczenia dodam, ze jak sie ma kratki wentylacyjne z siateczka (co by robaczki jakies do domu nie wchodzily) to ta siateczka bardzo szybko sie kurzy i po pewnym czasie prawie sie zatyka.

Zauwazylem to kiedsy jak w lazience coraz czesciej zaczely mi parowac lustro i okno po kapieli. Przeczyscilem kratke i jak reka odjal.

Jak rozumieć wobec tego zasadę wentylacji grawitacyjnej:rolleyes:

We wszystkich prawie pomieszczeniach mam kratki wentylacyjne oraz we wszystkich oknach fabryczne wgłębienia w uszczelkach, to jak toto teraz działa/szkodzi:eek:

Ponadto mam zmartwienie- słupki środkowe we wszystkich oknach są przeraźliwie zimne i ciągle skrapla się na nich woda (parapety wewn z konglomeratu, zewnętrzne aluminium). Wydaje mi się, że porządnie opiankowane bo stałam przy wykonawcy i nie odwróciłam się nawet;)

Jakby było tego mało, to okna są bardzo głośne, jakby głośniej wewnątrz niż na zewnątrz ( działka między obwodnicą a główną przez miasto)

Edytowane przez GraMar

Nie wystarczy "grubo" opianować okna, trzeba jeszcze dopilnować, by przy montażu parapetów nie usunięto zbyt wiele..

Dlatego dobrze zrobiony montaż (warstwowy) ma być taki, by parapeciarze nie musieli nic odcinać, doklejać itp.

Opis objawów sugerowałby jakąś potrzebę regulacji /doposażenia okien/ a w tym temacie myślę że obiektywny, skuteczny i godny polecenia jest pojawiający się tu IVO - ([email protected])

Wiazacy jest przepis Rozporzadzenia - maja byc w oknach nawiewniki - w kazdym. to ze powietzre sobie skraca droge to nie ma tu znaczenia. W kazdej kuchni jest wentylacja grawitacyjna i kazde okno w kuchni powinno miec nawiewnik. caly czas trabi sie o szczelnych okna i tlenku wegla [najwiecej moze go byc w kuchni - spalanie gazu. Zeby pomieszczenie bylo wietrzone to powietzre musi wejsc. jak ma wejsc do pokoju w ktorym jest wentylacja grawitacyjna a nie ma nawiewnika. Odwrotnie, przez lazienke. nawiewnik musi byc i nie ma dyskusji. To co sobie pisza o wentylacji to pisza rozne bzdety.

Ponadto mam zmartwienie- słupki środkowe we wszystkich oknach są przeraźliwie zimne i ciągle skrapla się na nich woda - slupki ruchome czy stale ?

Słupki stałe, bardzo grube ramy- 90mm, miały być wewnątrz z pianką. Jeśli chodzi o zewnętrzne/obwodowe ramy futryn, myślę, że są ; są ciepłe, nic się nie skrapla.

Wokoło nich grafitowy styropian był doklejany o grubości 5cm. Ten środkowy w tych oknach, gdzie są dwa skrzydła (czyli 11 okien 180 x 160cm) wszędzie jest straszliwie zimny.

Czy to możliwe, że słupek jest wykonany z innego profila niż futryna obwodowa tego samego okna?:mad:

Edytowane przez GraMar

Nie wystarczy "grubo" opianować okna, trzeba jeszcze dopilnować, by przy montażu parapetów nie usunięto zbyt wiele..

Dlatego dobrze zrobiony montaż (warstwowy) ma być taki, by parapeciarze nie musieli nic odcinać, doklejać itp.

Opis objawów sugerowałby jakąś potrzebę regulacji /doposażenia okien/ a w tym temacie myślę że obiektywny, skuteczny i godny polecenia jest pojawiający się tu IVO - ([email protected])

Parapety zewn zakładano przy elewacji i robili to "elewatorzy":p

Parapety i zakończenia alum z firmy parkier.

Wydaje mi się, że styropianu było trochę za wysoko, bo musieli delikatny ukos w nim robić. Stałam obok aby mi nie wywalił klinów podpierających okno, bo kilka razy podpytywał i podgadywał, że to zbędne teraz ;).

Edytowane przez GraMar

Dziesiątki tysięcy domów ma byle jakie okna, byle jakie ocieplenie domu, kilka procent z nich ma prawidłowo ocieplone parapety i węgarki a promil z nich ma rekuperację.

I co? A nic, nic nie pleśnieje.

Masz gdzieś dziury-może na łączeniu kawałków profili w ramę, może coś Ci przewiercili na dole futryny (ja mam takie śruby mocujące okno tarasowe alu zaślepione gumową zaślepką i muszę to wobec tego to także obserwować).

Nie szukaj tu dziury w wentylacji lecz w produkcji lub montażu stolarki-nikt z nich prawdy nie powie, a pchelek był/jest rzeczoznawcą (może głupoty piszę??!!

Moje okna zachodnie są zalewane wodą, gdy pada byle jaki deszcz to ZAWSZE stamtąd mam nieludzkie parcie wiatru, jest jakiś tam prąd wiatru i nic nie cieknie ani nie przecieka.

Czy w garażu i kotłowni także wyjmowali pakiety szybowe do czyszczenia?

dziekuje za bezcenne informacje i oszczedzenie czasu na szukaniu informacji.

Jedna wada niestety mojego wietrzenia spalenie eko podskoczylo z 12 do 17 kg/dobe i to jeszcze przy + temp. na zewnatrz :( cos za cos.

Ale mysle tez ze to tez wina mojego intensywnego wietrzenia, 10 min otwartych okien potrafi sporo ogrzanego powietrza wypuscic, potem strata cieplna musi byc jakos rekompensowana i stad to spalanie.

Wiazacy jest przepis Rozporzadzenia - maja byc w oknach nawiewniki - w kazdym. to ze powietzre sobie skraca droge to nie ma tu znaczenia. W kazdej kuchni jest wentylacja grawitacyjna i kazde okno w kuchni powinno miec nawiewnik. caly czas trabi sie o szczelnych okna i tlenku wegla [najwiecej moze go byc w kuchni - spalanie gazu. Zeby pomieszczenie bylo wietrzone to powietzre musi wejsc. jak ma wejsc do pokoju w ktorym jest wentylacja grawitacyjna a nie ma nawiewnika. Odwrotnie, przez lazienke. nawiewnik musi byc i nie ma dyskusji. To co sobie pisza o wentylacji to pisza rozne bzdety.

Użyję twojego ulubionego słowa: PIERDY!!! Nie ma żadnego przepisu nakazującego montaż nawiewników w oknach! A już tym bardziej w każdym oknie!

Jeżeli nie potrafisz zrozumieć rozporządzenia albo go nie czytałeś to nie wprowadzaj ludzi w błąd!!!

Powiedz mi jeszcze mądralo co w przypadku jak w łazience nie ma okna?

Użyję twojego ulubionego słowa: PIERDY!!! Nie ma żadnego przepisu nakazującego montaż nawiewników w oknach! A już tym bardziej w każdym oknie!

Jeżeli nie potrafisz zrozumieć rozporządzenia albo go nie czytałeś to nie wprowadzaj ludzi w błąd!!!

Powiedz mi jeszcze mądralo co w przypadku jak w łazience nie ma okna?

W żadnym przepisie nie jest wskazane okno jako miejsce dostarczania powietrza do pomieszczenia

W żadnym przepisie nie ma mowy o tym że KAŻDE okno MUSI mieć nawiewnik

Nawiew może być realizowany nawiewnikami okiennymi bądź nawiewnikami ściennymi w sposób gwarantujący odpowiednią krotność wymiany powietrza w danym pomieszczeniu

Pomijam już wartości tych krotności wymiany, są przeszacowane

Nawiewnik działa tylko w jedną stronę, wpuszcza powietrze do wnętrza. Przynajmniej tak ma działać.

Zasadą prawidłowo działającej wentylacji grawitacyjnej jest umieszczanie kanałów w pomieszczeniach tzw. "brudnych" (łazienki, kuchnie, pralnie etc) a nawiewu w pomieszczeniach "czystych" (np. sypialnie, pokoje gościnne itp.)

Jednym słowem PIERDY jak powiedział bwojtek

Odpowiadając na pytanie bwojtka o łazienkę - trzeba wykuć otwór na okno bo jest źle ;)

Tak samo gdy mamy ślepą kuchnię

Okno MUSI być i basta ;)

• 2 months później...

MInelo sporo czasu i juz moge z pewnoscia powiedziec, ze pozbylem sie problemu bez dodatkowych kosztow.

Nic mi sie juz nie skrapla nawet przy mrozach -14

Przy styku okna z parapetem jest zimno ale sucho.

Pomoglo po prostu przewietrzenie pomieszczen. Wystarczylo otworzyc okno na 5-10 min i powtorzyc tak przez kilka dni. Teraz juz tylko czasami robie mikro i zostawiam na godzinke i to w zupelnosci wystarcza. Pomieszczenia sie nie wychladzaja.

Kto by pomyslal ze wentylacja moze i jest ale nie mialo skad brac powietrza wiec sie wilgoc kisila mi w domu. Teraz po paru miesiacach widze ze nawet nie musze tego tak czesto robic wystarczy przewietrzyc raz na tydzien (pelne otwarcie okien) lub zrobic mikro raz dziennie ale jak i przez 2-3 dni zapomne tez nic sie zlego nie dzieje.

Czyli okna sa dobrze osadzone, parapety tez. musialem miec naprawde spora wilgotnosc w domu az wstyd ze tak zaniedbalem tak prosta czynnosc.

Dziekuje za rady i rowniez radze wszystkim ktorzy maja problemy z pocacymi sie ramami okiennymi aby dobrze przewietrzyli pomieszczenia i sprawdzili droznosc kratek wentylacyjnych w lazienkach.