Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja przez kominki dachowkowe - czy to dziala ? HELP

dmuu

Recommended Posts

Mam w kazdym pomieszczeniu wentylacje. Wiekszosc otworow wentylacyjnych jest polaczona rura z kominkiem w dachowce. Jednak dzisiaj sprawdzalem czy wentylacja dziala. Po przylozeniu reki do otworu wentylacyjnego czuje zimno i mam wrazenie nawiewu powietrza zimnego do srodka. Czy wynika to z nieszczelnosci w polaczeniu z dachowka kominkowa? Czy takie rozwiazanie nie bedzie nigdy dzialac poprawnie lub powinienem to inaczej zrobic?

Jeśli nie masz ciągu kanalach to można się zastanowić nad centralnym wyciągiem np. Aereco tylko cena 1100!!!

Ale mi się wydaje żeby powstał ciąg to musi być rożnica temperatur cieple powietrze wędruje w górę - może sie mylę poszukaj w archiwum

Czy kominki dachowe są firmy VILPE? - ja mam takie i po roku straciły kolor!!!

Pozdrawiam

Rafi

Jeżeli twoje kominki wentylacyjne znajdują się na spadku dachu i nie wystają ponad kalenicę, to uzależniłeś je od wiatru.

Od strony nawietrznej powietrze może być wtłaczane do kominków, po drugiej stronie pewnie wysysane.

W pewnym sensie wentylacja działa.

Mogą w przyszłości wystąpić niespodzianki polegające na przedostawaniu się zapachów od odpowietrzenia kanalizacji, oraz kanałów spalinowych i dymowych.

Dla tego domy projektowane są tak, aby kominy usytuowane były w pobliżu kalenicy, a wyloty kanałów dymowych, spalinowych i odpowietrzających przewyższały wyloty wentylacyjne.

Jeżeli twoje kominki wentylacyjne znajdują się na spadku dachu i nie wystają ponad kalenicę, to uzależniłeś je od wiatru.

Od strony nawietrznej powietrze może być wtłaczane do kominków, po drugiej stronie pewnie wysysane.

W pewnym sensie wentylacja działa.

Mogą w przyszłości wystąpić niespodzianki polegające na przedostawaniu się zapachów od odpowietrzenia kanalizacji, oraz kanałów spalinowych i dymowych.

Dla tego domy projektowane są tak, aby kominy usytuowane były w pobliżu kalenicy, a wyloty kanałów dymowych, spalinowych i odpowietrzających przewyższały wyloty wentylacyjne.

Wszystko się zgadza Panie Zbigniewie, ja też uważam że takie rozwiązanie z kominkami dachowymi to kiepski pomysł na wentylację grawitacyjną.

Pozdrawiam kominiarz :wink: .

Przerabialem ten problem i co mi odpowiedzieli fachowcy:

Rura fi150mm co najmniej 2m dluga ocieplona co najmniej 5cm warstwa waty rowniez ponad polacia dachu. Rura powinna wystawac ponad polac najlepiej ponad kalenice. Jest to ponoc zgodne ze sztuka tylko raczej moga wystepowac problemy z poprawnym dzialaniem tej wentylacji. Pisze to co zapamietalem i mam nadzieje, ze nic nie pokrecilem, postaram sie poszukac wiadomosci na ten temat.