Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze kotła

Namape

Recommended Posts

Witam,

A czy zastanawiał się Pan nad wyborem pompy ciepła zamiast kotła na pellet?

Mimo wyższych początkowych kosztów inwestycyjnych, pompa ciepła pozwoli na uzyskanie znacznie niższych rocznych kosztów eksploatacyjnych. Dodatkowo takie rozwiązanie jest całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ wytwarzanie ciepła nie zachodzi na drodze spalania. W ofercie marki Buderus znajdują się zarówno powietrzne, jak i gruntowe pompy ciepła z rodziny Logatherm, które posiadają jeden z najwyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wpl-ar.html

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Gość mtdeusz

Coś słabo się sprzedają,że reklamujesz.

A prąd do pompy ciepła to w Polsce z czego jest produkowny?

Z fuziji jądrowej?

Po przeczytaniu tego zdania "Dodatkowo takie rozwiązanie jest całkowicie bezobsługowe oraz ekologiczne, ponieważ wytwarzanie ciepła nie zachodzi na drodze spalania. " spadłem z krzesła,ze śmiechu.

:lol2::lol2::lol2::lol2:

I jeszcze pisze że niższe koszty eksploatacyjne od pelletu co jest bzdurą. U mnie na prawdę dobry i sorawdzony sosnowy pellet chodzi w granicach 550-700zl więc pisanie takich bzdur nie powinno padać z rąk "specjalisty". No chyba że pisze Pan o pompie gruntowej, ale tu znowu koszta inwestycji są w większości przypadków nie do przeskoczenia.

Witam, jestem na etapie wyboru kotła. Stawiam na ekogroszek, ale jeszcze nie 5 generacji ;)

Czytałem fora i opinie na temat pieców i każdy różnie pisze. Proszę o pomoc który wybrać - dom (podłogówka około 200 m2 + grzejniki około 60 m2 + bojler 200-250 litrów). Moje wybory (wstępne) to:

-

Witam,

Piszesz, że pompa ciepła jest dla Ciebie za droga - a sprawdziłeś może jakieś opcja dofinansowania w Urzędzie Miasta? Czytam, że jesteś z Radziejowa - znalazłem informacje, że jesteście EKOGMINĄ, więc może warto spytać, czy coś planują uruchomić, jakiś program :)

Skoro nie chcesz kotła 5 klasy, to może jednak warto poszukać innego, ekologicznego i wygodnego źródła ciepła do domu?

sorawdzony sosnowy pellet chodzi w granicach 550-700z
dobrze wiedzieć :) problem - że robiłem tabelkę zestawienia kosztów..

różnych źródeł.. i teraz jak bym podał taką cenne, to było by "źle" trzeba było podać ceny "rynkowe".. ? https://www.olx.pl/dom-ogrod/ogrzewanie/q-pelet/

Myślę, że nie potrzebna wojna gazowo peletowa.. bo biomasa.. to też "gaz" trochę w innej formie :)

Każde podłączenie trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Gość Arturo72
i jeszcze pisze że niższe koszty eksploatacyjne od pelletu co jest bzdurą. U mnie na prawdę dobry i sorawdzony sosnowy pellet chodzi w granicach 550-700zl więc pisanie takich bzdur nie powinno padać z rąk "specjalisty". No chyba że pisze pan o pompie gruntowej, ale tu znowu koszta inwestycji są w większości przypadków nie do przeskoczenia.

:D :d :D

Na kocioł na gaz - Dobry węgiel teraz kosztuje 1200zl/t a syfu z tym co nie miara - kurzy sie przy zaladunku zasobnika przy wynoszeniu zuzla i ogolnie jedna wielka masakra - brudu na cała kotłownia. Po niecałym roku rozwaliła mi się szamotka w kotle - gwarancja tego nie obejmuje - ale zeby to wymienić musiałem rozebrać pół kotła - wyglądałem jak kominiarz. Jak tylko będzie możliwość zakładam kocioł gazowy - czysto i bez obsługowo moze minimalnie drożej, ale komfort.

Witam,

Trafna uwaga. Wybór ogrzewania gazowego pozwala na pominięcie wszystkich prac eksploatacyjnych, które są wymagane przy kotle na paliwo stałe. Dodatkowo, gaz spala się czysto, więc pomieszczenie kotłowni nie wymaga czyszczenia oraz emisja zanieczyszczeń do atmosfery jest na znacznie niższym poziomie. Dostarczany gaz ziemny lub LPG cechuje się praktycznie stałą wartością opałową oraz stałą ceną.

W celu doboru odpowiedniego kotła gazowego zachęcam do kontaktu z jednym z Autoryzowanych Instalatorów marki Junkers-Bosch, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie: http://www.junkers.pl/dla-profesjonalistow/program-autoryzacji/autoryzowani-instalatorzy/. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Gość mtdeusz

Umnie w palniku gaz też spala się czysto.

Samym węglem palić toż to masakra... szczególnie w zasypowym.

Sam węgiel trudno czysto spalić szczególnie ten koksujący.

Dlatego węgiel spalam ze zrembko i drewnem.

Ja drugi sezon już bez węgla.

dobrze wiedzieć :) problem - że robiłem tabelkę zestawienia kosztów..

różnych źródeł.. i teraz jak bym podał taką cenne, to było by "źle" trzeba było podać ceny "rynkowe".. ? https://www.olx.pl/dom-ogrod/ogrzewanie/q-pelet/

Myślę, że nie potrzebna wojna gazowo peletowa.. bo biomasa.. to też "gaz" trochę w innej formie :)

Każde podłączenie trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Bo to co podałem to są normalne ceny a nie z kosmosu. Ojciec przeciera dużo drzewa a przyczepę trocin oddaje się za czteropak