Tomaszwoy55 08.01.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Witam. Wraz z żoną remontujemy poddasze w jej domu rodzinnym. Dom ogrzewany jest za pomocą pieca węglowego. Chcielibyśmy by poddasze bylo ogrzewane gazem natomiast poniższe kondygnacje zostało tak jak jest. Jaki byłby koszt instalacji ogrzewania gazowego na poddaszu o powierzchni 70 m2? Chciałbym wiedzieć naprawdę orientacyjna cenę. Może orientuje się ktoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 08.01.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Witam. Wraz z żoną remontujemy poddasze w jej domu rodzinnym. Dom ogrzewany jest za pomocą pieca węglowego. Chcielibyśmy by poddasze bylo ogrzewane gazem natomiast poniższe kondygnacje zostało tak jak jest. Jaki byłby koszt instalacji ogrzewania gazowego na poddaszu o powierzchni 70 m2? Chciałbym wiedzieć naprawdę orientacyjna cenę. Może orientuje się ktoś 15.000 (piec, zasobnik, sterownik, komin 6000 zł, skrzynka 2500, sieć wewnetrzna 2000 zł, podłączenie 2000 zł + 2500 mapy, pozwolenia, projekty, inne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Witam. Wraz z żoną remontujemy poddasze w jej domu rodzinnym. Dom ogrzewany jest za pomocą pieca węglowego. Chcielibyśmy by poddasze bylo ogrzewane gazem natomiast poniższe kondygnacje zostało tak jak jest. Jaki byłby koszt instalacji ogrzewania gazowego na poddaszu o powierzchni 70 m2? Chciałbym wiedzieć naprawdę orientacyjna cenę. Może orientuje się ktoś Witam, zapraszam do bezpłatnego i niezobowiązującego zapytania o wycenę na komponentach marki Viessmann! Formularz znajdziesz TUTAJ. Polecam też kontakt z naszymi specjalistami, którzy przyjadą na miejsce inwestycji i chętnie wszystko wyjasnią oraz dobiorą i zainstalują sprzęt. Znajdziesz ich TUTAJ Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 08.01.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Czy nie lepiej będzie ogrzewać to pompa ciepła powietrze powietrze? Sądzę że z montażem wyjdzie około 6 tysi na niezłym sprzęcie. Dodatkowo w lato klima. o kosztach eksploatacji możesz poczytać w odpowiednim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszwoy55 09.01.2018 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Gaz w domu juz jest więc czy potrzebne są jakieś przyłaczenia,skrzynki,pozwolenia itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.01.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Na pewno trzeba będzie pisać jakieś w nioski bo rozumiem, ze gaz był do celów gotowania a nie ogrzewania. Na pewno dopytaj się czy u was w miejscowości nie planują jakichś dopłat na termomodernizację. To zawsze oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian42 09.01.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witam, rok temu remontowałem mieszkanie 72,5m2.Wymienialiśmy całkowicie instalacje grzewczą.Nowe grzejniki (łącznie 7sztuk) nowe rury itp wraz z montażem pieca kondensacyjnego dwufunkcyjnego wyszło 7500zł +koszt pieca który kupowaliśmy na własną rękę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszwoy55 09.01.2018 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Piec kondensacyjny to jest gazowy? Taki jak ja mam zamiar zamontowac. Ile zaplaciles za piec. Rury plastik czy miedz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.01.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Mnie cała instalacja tj 8 grzejników i podłogówka wyszło 13900zł sam piec Thelia Condens 18 z zasobnikiem 120l kosztował mnie 4750zł. Powierzchnia podłóg w domku 105m2. Jednak drugi raz wybrałbym Immergas Victrix 12 który ma moc (1,9 ÷ 12,0Kw). Gdyż w moim minimalna moc grzewcza to 6kw zdecydowanie za dużo. Do 70m rozważyłbym pompę ciepła PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszwoy55 09.01.2018 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 A jak to wyglada z rachunkami za okres grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol1981 09.01.2018 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Piec kondensacyjny to jest gazowy? Taki jak ja mam zamiar zamontowac. Ile zaplaciles za piec. Rury plastik czy miedz? Kolego, jeżeli mogę coś zasugerować to w mojej opinii najtrudniejsze i najkosztowniejsze czyli gaz w domu masz za sobą ale czy w tym konkretnym mieszkaniu, które remontujesz bo to zmienia trochę postać rzeczy ? Jeżeli jest w mieszkaniu i masz podpiętą kuchenkę gazową to koszty całej operacji z pewnością nie będą wysokie i zdecydowanie można powiedzieć, że pójście w gaz to będzie maksymalna wygoda. Jak masz gaz w mieszkaniu to dalsze kroki moim zdaniem powinieneś skierować do lokalnego jednostki organizacyjnej gazowni (PGNIG lub jakaś spółka córka), wziąć ostatnią fakturę czy umowę i zapytać jakie formalności są z ich strony. Sama zmiana grupy taryfowej to prosta formalność ale zapewne i jakiś aneks do umowy będzie potrzebny - zweryfikuj na kogo jest umowa na to mieszkanie. W gazowni napewno Ci powiedzą co musisz załatwić jak już masz gaz w domu i jakie formalności załatwić. Np. przegląd kominiarski. Kolejna sprawa to ustal gdzie Ty możesz ten kocioł w domu powiesić ? Trzeba założyć, że będzie to kocioł z zamkniętą komorą spalania więc teoretycznie możesz nawet w łazience czy kuchni ale zastanów się dobrze jak wygodnie i możliwie krótko poprowadzić nitkę z gazem - tu koszty mogą być większe lub niższe czym prościej. Jak będziesz grzał wodę ciepłą ? Jak to mieszkanie to czy jest miejsce np. na kocioł dwufunkcyjny (grzanie CWU i CO w jednym) ? Przemyśl jak to widzisz - jakie są możliwości w tym mieszkaniu. Jak masz gaz w mieszkaniu to największym kosztem będzie sam kocioł i zapewne przeróbka instalacji - 10 tys. + moim zdaniem Cię szarpnie, już nie wchodząc w szczegółowe dyskusje. A koszty eksploatacji zależą od izolacji tego domu (ściany, okna, strych etc.) i zużycia ciepłej wody. W sezonie grzewczym po kilkaset złotych z pewnością Cię skasują. Natomiast jeżeli gaz jest tylko w domu a nie mieszkaniu, to obawiam sie, że bez projektu podłączenia z jakiegoś pionu do mieszkania nie obejdzie się a to może Cię szarpnąć kilka dodatkowych tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 09.01.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 A jak to wyglada z rachunkami za okres grzewczy? Na to pytanie nie da się odpowiedzieć nikt poza wróżką nie wie jak dobrze ocieplony masz dom, jaką temperaturę lubisz, jaka będzie zima. Dla przykładu mój domek średnioenergoszczędny w grudniu poszło 80m3 gazu temp zadana 20,5. Wyliczone miałem dla gazu 2700zł za sezon CO+CWU, dla materiałów z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.01.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 To jeszcze może taka sugestię zrobię , jeśli nie masz podłogówki nie zakładaj pieca kondensacyjnego. Wiem bo sam mam. IMO wywalanie kasy niepotrzebnie. Kup zwykły piec Turbo z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszwoy55 09.01.2018 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dom jest 3-poziomowy na 1 i 2 poziomie sa kuchnie w ktorym sa rzecz jasna kuchenki. Na 3 poziomie nie ma jeszcze kuchni ale jest wszystko doprowadzone do niej rury gazowe, wodne itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszwoy55 09.01.2018 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Podlogowkę mam zamiar założyć w kuchni i salonie a w 2 pokojach i łazience grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 09.01.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Przemyśl sprawę. Ja bym zrobił wszędzie. Zresztą tak właśnie mam. Po co potem kombinować z mieszaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Przemyśl sprawę. Ja bym zrobił wszędzie. Zresztą tak właśnie mam. Po co potem kombinować z mieszaczami. Zdecydowanie popieram - oprócz prostszej instalacji będziesz miał większy wybór w kotłach (nie wiem, ile rodzajów "turbo" jeszcze jest w ofercie, ale kondensaty to pewnie większość). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszwoy55 09.01.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dzięki. Przemyśle to. Jeszcze mam pytanie a mianowicie czy musze zmieniać rury(instalacje) przy wymianie ogrzewania z CO na gaz? Rury sa stare ok 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 09.01.2018 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Jeśli pytasz o rury do CO, to teoretycznie nie musisz ich wymieniać - weź jednak pod uwagę, że jeśli długo nie były używane a instalacja była jakiś czas bez wody, to wewnątrz mogły już skorodować, mógł też zostać w nich osad, który po ponownym namoczeniu rozejdzie się po nowej instalacji (w tym kotle) zamulając ją mniej lub bardziej. No i jest jeszcze kwestia, czy istniejący układ jest typem "otwartym" czy "zamkniętym". Ogólnie - lepiej niech istniejące dokładnie rury obejrzy instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meczesiu 09.01.2018 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Dzięki. Przemyśle to. Jeszcze mam pytanie a mianowicie czy musze zmieniać rury(instalacje) przy wymianie ogrzewania z CO na gaz? Rury sa stare ok 30 lat Jak zrobisz podłogówkę w całym domu to robisz tak. Wieszasz rozdzielacz, robisz podłogówkę, wieszasz piec stawiasz zasobnik i wszystko hydraulik łączy razem od nowa. Stara instlacja jest zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts