Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt zalożenia ogrzewania gazowego w domu 70m2

Tomaszwoy55

Recommended Posts

Przydałby sięjakiś kumaty hydraulik/gazownik na miejscu aby doradził. Istotne są kwestie komina, wentylacji i miejsca gdzie jest rura z gazem - chodzi o to aby wszystko było zgodnie z przepisami i bezpiecznie. Jeśli da się to tak zrobić i jest możliwosć zrobienia ogrzewania podłogowego (co wiąże się z położeniem styropianu min 4cm i wylewaniem posadzek o grubości min 6-7cm) to tak jest najlepiej

Kocioł - najtańszy o najmniejszej mocy, ogrzewanie podłogowe 100%, zero kaloryferów i prawidłowe podpięcie kotła (zachowane przepisy o wentylacji + próby szczelności etc) całość może zrobić hydraulik a jeśli chcesz formalnie to zdaje się potrzebny będzie projekt instalacji gazowej wewnętrznej, pozwolenie na budowę no i uprawniona firma która zmodyfikuje instalację wewnętrzną a także przegląd kominiarski

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Wraz z żoną remontujemy poddasze w jej domu rodzinnym. Dom ogrzewany jest za pomocą pieca węglowego. Chcielibyśmy by poddasze bylo ogrzewane gazem natomiast poniższe kondygnacje zostało tak jak jest. Jaki byłby koszt instalacji ogrzewania gazowego na poddaszu o powierzchni 70 m2? Chciałbym wiedzieć naprawdę orientacyjna cenę. Może orientuje się ktoś

Witam,

W celu wyceny montażu instalacji centralnego ogrzewania oraz doboru gazowego kotła kondensacyjnego zachęcam Pana do kontaktu z Autoryzowanym Instalatorem marki Junkers. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów wraz z ich miejscem zamieszkania. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810. Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje odnośnie gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerpaur: https://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch

Witam. Wraz z żoną remontujemy poddasze w jej domu rodzinnym. Dom ogrzewany jest za pomocą pieca węglowego. Chcielibyśmy by poddasze bylo ogrzewane gazem natomiast poniższe kondygnacje zostało tak jak jest. Jaki byłby koszt instalacji ogrzewania gazowego na poddaszu o powierzchni 70 m2? Chciałbym wiedzieć naprawdę orientacyjna cenę. Może orientuje się ktoś

Przy tak małej powierzchni CO to przesada. Daj dwa splity 2x3000zł albo jedną kanałówkę 4000-7000zł + 1500 akcesoria. Do łazienki kable elektryczne w podłodze. Kompletny system grzewczy z COP 4 zamyka się w kilku tysiącach zł. Sezonowy koszt ogrzewania przy przeciętnym ociepleniu to 2000kWh czyli 1000 zł plus to co weźmie podłogowe elektryczne w łazience.

Przy tak małej powierzchni CO to przesada. Daj dwa splity 2x3000zł albo jedną kanałówkę 4000-7000zł + 1500 akcesoria. Do łazienki kable elektryczne w podłodze. Kompletny system grzewczy z COP 4 zamyka się w kilku tysiącach zł. Sezonowy koszt ogrzewania przy przeciętnym ociepleniu to 2000kWh czyli 1000 zł plus to co weźmie podłogowe elektryczne w łazience.

Pod warunkiem, że lubisz jak Ci "dmucha" . Jak nie i masz gaz w budynku, to śmiało idź w gaz. Masz poddasze, więc nawet jak będzie potrzebny komin (można zrobić wylot spalin przez ścianę) to nie będzie drogo.

Pod warunkiem, że lubisz jak Ci "dmucha" . Jak nie i masz gaz w budynku, to śmiało idź w gaz. Masz poddasze, więc nawet jak będzie potrzebny komin (można zrobić wylot spalin przez ścianę) to nie będzie drogo.

Splity dmuchają, ale na niskich przepływach są bardzo ciche. Lepszy pod tym względem jest klimatyzator kanałowy. Prawidłowo zrobiona kanałówka w ocieplonym będzie praktycznie niewyczuwalna i niesłyszalna tak jak np. rekuperacja. Trzeba dobrać odpowiednie przekroje do przepływów. Można samodzielnie wytwarzać energię do ogrzewania i zejść z kosztem krańcowym ogrzewania dosłownie do zera.

Gaz to hałasujące pompy, chlupiące i trzeszczące od rozszerzeń termicznych rury i grzejniki. Wysokie opłaty. Brak możliwości samodzielnego wytwarzania paliwa = dożywotnie płacenie.

Splity dmuchają, ale na niskich przepływach są bardzo ciche. Lepszy pod tym względem jest klimatyzator kanałowy. Prawidłowo zrobiona kanałówka w ocieplonym będzie praktycznie niewyczuwalna i niesłyszalna tak jak np. rekuperacja. Trzeba dobrać odpowiednie przekroje do przepływów. Można samodzielnie wytwarzać energię do ogrzewania i zejść z kosztem krańcowym ogrzewania dosłownie do zera.

Gaz to hałasujące pompy, chlupiące i trzeszczące od rozszerzeń termicznych rury i grzejniki. Wysokie opłaty. Brak możliwości samodzielnego wytwarzania paliwa = dożywotnie płacenie.

Z gazem to zupełnie jak Twoim zdaniem z kanałówką - prawidłowo zrobiony będzie praktycznie niesłyszalny.

Z gazem to zupełnie jak Twoim zdaniem z kanałówką - prawidłowo zrobiony będzie praktycznie niesłyszalny.

Z tą różnicą że Twój gaz będzie zawsze wymagał płacenia rachunków, a moja kanałówka wraz z solarami będzie miała zerowy koszt marginalny użytkowania. Twoje ogrzewanie nigdy nie będzie darmowe. :)

Z tą różnicą że Twój gaz będzie zawsze wymagał płacenia rachunków, a moja kanałówka wraz z solarami będzie miała zerowy koszt marginalny użytkowania. Twoje ogrzewanie nigdy nie będzie darmowe. :)

Może tak być, nie przeczę. Napisz, jak tak faktycznie będzie i ile kosztowało doprowadzenie instalacji do darmowej eksploatacji cały rok i jak długo będzie w takim stanie bez konieczności dofinansowania . Na razie to tylko Twoje plany.

Może tak być, nie przeczę. Napisz, jak tak faktycznie będzie i ile kosztowało doprowadzenie instalacji do darmowej eksploatacji cały rok i jak długo będzie w takim stanie bez konieczności dofinansowania . Na razie to tylko Twoje plany.

Koszt energii elektrycznej kiedyś 5000 zł/rok.

Koszt energii el. teraz <1300zł/rok.

CWU i ogrzewanie na prąd.

Tak, jak pisałem - daj znać jak będzie "0"/rok zgodnie z Twoją wypowiedzią. I ile to Cię kosztowało.

0 będzie wynosił koszt krańcowy ogrzewania i energii. Prawdopodobnie uda się to osiągnąć w tym roku dzięki temu że dzięki ciepłej zimie nie używam pieców akumulacyjnych, zainstaluję klimatyzację kanałową i zamierzam dokończyć termomodernizację domu. Celem jest płacenie tylko abonamentu elektrycznego i likwidacja gazu.

Zdecydowanie popieram - oprócz prostszej instalacji będziesz miał większy wybór w kotłach (nie wiem, ile rodzajów "turbo" jeszcze jest w ofercie, ale kondensaty to pewnie większość).

Nie jestem pewien, ale czy można jeszcze instalować piece z zamkniętą komorą w nowych domach/miejscach? W zeszłym roku jeden z instalatorów mi mówił, że od 2018r tylko kondensaty a jeśli tak, to lepiej mieć jak najwięcej niskotemperaturowej instalacji czyli podłogówki.

Nie jestem pewien, ale czy można jeszcze instalować piece z zamkniętą komorą w nowych domach/miejscach? W zeszłym roku jeden z instalatorów mi mówił, że od 2018r tylko kondensaty a jeśli tak, to lepiej mieć jak najwięcej niskotemperaturowej instalacji czyli podłogówki.

Kondesnacyjny to właśnie z zamkniętą komorą spalania.

Ale z zamkniętą komorą spalania nie każdy jest kondensatem. Prosty przykład :spam:

O dzizas. Pierwszy link jest do pieca kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania czyli spaliny idą grawitacyjnie przez komin dwuścienny a powietrze jest zasysane z zewnątrz przez komin . Drugi link do pieca gazowego z otwartą komorą spalania czyli spaliny grawitacyjnie idą w komin a powietrze do pieca jest zasysane z pomieszczenia.

Edytowane przez Greengaz

O dzizas. Pierwszy link jest do pieca kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania czyli spaliny idą grawitacyjnie przez komin dwuścienny a powietrze jest zasysane z zewnątrz przez komin . Drugi link do pieca gazowego z otwartą komorą spalania czyli spaliny grawitacyjnie idą w komin a powietrze do pieca jest zasysane z pomieszczenia.

Skoro zacząłeś robić do mnie personalne wycieczki, to wybacz.. ale skoro czytanie sprawia Ci ból, to pomiń w wątku o vitopend 100 górę i środek strony i zejdź na sam dół. Masz tam WYRAŹNIE napisane jakie są modele tego pieca. Jeden jest z otwartą a drugi z ZAMKNIĘTĄ komorą spalania i nie jest kondensatem (potocznie zwany turbo) Tanie piece kondensacyjne są rozbudowaną wersją takich pieców mając dodaną "nakładkę" która jako tako spaliny kondensuje.

Miłej lektury.

PS...gdybyś miał problem z odszukaniem tabeli, to pisz.. pomogę :D

Edytowane przez Pytajnick

To jeszcze może taka sugestię zrobię , jeśli nie masz podłogówki nie zakładaj pieca kondensacyjnego. Wiem bo sam mam. IMO wywalanie kasy niepotrzebnie. Kup zwykły piec Turbo z zamkniętą komorą spalania.

Bzdura jakiej dawno nie słyszałem.

U mnie kondensat przez 6 lat ani minuty nie pracował bez kondensacji mimo grzejników. W największe mrozy temp. na zasilaniu to około 55 st C. Nie wyobrażam sobie obecnie instalowania innego kotła niż kondensacyjny.

Bzdura jakiej dawno nie słyszałem.

U mnie kondensat przez 6 lat ani minuty nie pracował bez kondensacji mimo grzejników. W największe mrozy temp. na zasilaniu to około 55 st C. Nie wyobrażam sobie obecnie instalowania innego kotła niż kondensacyjny.

Zależy jakie masz grzejniki, oraz jak masz ocieplony budynek. U mnie piec daje na podłogówkę trochę ponad 20stC. Dla CO temperatura nie przekracza 48stC.

Natomiast w innej lokalizacji niestety przy starych grzejnikach nie ma opcji aby nie grzał wyżej. Z obserwacji nie widzę takiej różnicy aby dodatkowy koszt pieca warto było ponieść. Chyba ze to jakiś bardzo tani piec. Ale z takimi nie mam doświadczenia.

Grzejniki PURMO :o

Mocowo standard. Około 10 cm grzejnika C22 o wysokości 60 cm przypada na 1 m2 pomieszczeń.

Czyli nieprzewymiarowane. Budynek lata wczesne 80-te ocieplony 8 cm najpodlejszego styropianu.

130 m2 grzewczej, około 1200 m3 gazu dla CO na sezon.

Nie wyobrażam sobie nie mieć kondensacji.

Teraz na zewnątrz -10 st a temp. na zasilaniu 45 st C

Edytowane przez brencik