Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska drewniana 3 warstwowa ... rozkleja się

mati76

Recommended Posts

Od ok 5 lat mam w domu deskę trójwarstwową (drewnianą) firmy Kahrs (dąb narbonnes). Po ok 1 - 2 latach użytkowana na jednej z lameli odkleiła się zewnętrzna warstwa (dębowa). Niestety po jakimś czasie problem się zaczął powtarzać i aktualnie mam już 2 deski, które kleiłem i kolejne dwie, które zaczynają się odklejać... Zastanawiam się co może być powodem tego, chyba dość nietypowego problemu? Deski wydawałoby się solidnej i uznanej marki, być może coś u ułożeniem podłogi? Podłoga ułożona na pływająco, łącznie w domu mam ok 90 m2 tej deski, problem występuje wyłącznie na parterze. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Być może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

pozdrawiam

Marcin

Klej ulega naturalnej degradacji wytrzymałościowej.

tutaj należy popatrzeć nieco inaczej. Deski wielowarstwowe zgodnie z normą PN EN 13489 - 2004 są przewidziane do minim dwukrotnego cyklinowania. Wprawdzie nie piszesz nic o użytkowaniu tej podłogi, to po 1-2 latach nie powinny mieć miejsca, aż takie zniszczenia. Żywotność takich desek podłogowych, wielowarstwowych przewidziana jest na minimum 20-25 lat. Degradacja kleju w tym przypadku to raczej naturalna nie jest. Na te deski jest prawnie dwuletnia rękojmia... Wołaj przedstawiciela firmy.

Poza tym

. Żywotność takich desek podłogowych, wielowarstwowych przewidziana jest na minimum 20-25 lat. Degradacja kleju w tym przypadku to raczej naturalna nie jest.

Ostatnie badania degradacji wytrzymałościowej spoin klejowych desek warstwowych, zainstalowanych na ogrzewaniu podłogowym, obnażają wieloletnią gwarancję, szczególnie tę dożywotnią.

[accessed Jul 30, 2017].

https://www.researchgate.net/publication/255815814_Comparative_study_of_four_adhesives_used_as_binder_in_engineered_wood_parquet_flooring

Ostatnie badania degradacji wytrzymałościowej spoin klejowych desek warstwowych, zainstalowanych na ogrzewaniu podłogowym, obnażają wieloletnią gwarancję, szczególnie tę dożywotnią.

[accessed Jul 30, 2017].

https://www.researchgate.net/publication/255815814_Comparative_study_of_four_adhesives_used_as_binder_in_engineered_wood_parquet_flooring

Tadziu. Tak jak pisałem. Naturalne to nie jest, że po dwóch latach warstwówki się rozklejają, przy zachowaniu wymaganego reżimu użytkowania podłogi...

Tadziu. Tak jak pisałem. Naturalne to nie jest, że po dwóch latach warstwówki się rozklejają, przy zachowaniu wymaganego reżimu użytkowania podłogi...

Tak Jarku, masz rację, źle to sformułowałem. Rozwarstwiają się deski źle wykonane lub źle zamontowane, ewentualnie użytkowane w niewłaściwych warunkach.