Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiatrołap

Kamiss

Recommended Posts

Po kolei zabieram się za rozplanowywanie pomieszczeń w moim małym mieszkanku - każde przejdzie generalny remont. Na pierwszy ogień wzięłam wiatrołap. Na załączonym zdjęciu widać wymiary. Dodam tylko, że nad grzejnikiem jest okno z dużym parapetem, umiejscowione wysoko, bo wychodzące na galerię.

Obecnie za drzwiami mieści się stara, ręcznie przez dziadka robiona szafa i myślę, że nową tez tam umiejscowię. Do tego na przeciwko wieszak na kurtki i siedzisko z koszykami na czapki/szaliki, obok drzwi szafkę na buty (ew. wymienię miejscami siedzisko z szafką.) Waham się, czy zrobić szafę z lustrem czy lustro powiesić osobno (przeraża mnie wizja lustra w każdym pomieszczeniu - a raczej ich mycia ;)) no i boję się, czy ktoś drzwiami nie rozbije; może więc lustrzane tylko jedno skrzydło? A jak już to do ziemi, czy jak na zdjęciu. Ściana na przeciwko drzwi zostałaby pusta, bądź nakleiłabym tylko jakiś napis. Proszę o ocenę, sugestie, dobre rady :) przedpokój meble.jpg

Zamiast szafy, za drzwiami mogłabyś zrobić rozwiązanie tego typu https://pl.pinterest.com/explore/cubbies/ co mogłoby Ci od razu załatwić kwestię miejsca do siedzenia.

Po przeciwnej stronie przedpokoju duże lustro, ew. komoda, a nad nią mniejsze lustro.

Lustra w szafach z drzwiami przesuwnymi zwykle nie są ze szkła, więc się nie tłuką ;)

Ile osób będzie tam mieszkało? Pytam pod kątem tej szafki na buty z Ikei - ona wiele nie pomieści. Ma co prawda wyjmowany wkład, więc kozaki też się od biedy zmieszczą, ale kosztem mniejszej liczby par butów.

Raczej nie stawiałabym niczego szerokiego tuż przy drzwiach, bo to będzie zawalidroga i potykacz ;) Skoro za drzwiami ma być szafa, we wnęce po przeciwnej stronie zrobiłabym ławeczkę z miejscem na buty (typu tej z serii Hemnes z Ikei), nad tym wieszaki i półka na koszyki (też jest coś takiego z tej samej serii w Ikei):

hemnes-awa-z-miejscem-na-buty-bia-y__0391798_PE560019_S4.JPG

Parabola - osób będzie mieszkało 3. Myślałam dan takim rozwiązaniem jak Twoje, tzn. siedzisko z miejscem na buty, ale uznałam, że więcej zmieści się ich do szafki Hemnes - wąskiej więc mam nadzieję, że przy wchodzeniu nie będzie przeszkadzała, a siedzisko byłoby z przechowalnią czapek itp, a o bok powieszone haczyki na kurtki gości (pod nim buty) Ewentualnie też mogłabym postawić na mała kwadratową pufę, a za to więcej wieszaków na ścianie. Liczę, że parę par butów uda mi się wcisnąc tez do szafy za drzwiami.