Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pako_256

Recommended Posts

pellet z jakich drzew??
Pellet się robi nie z drzewa, tylko z drewna.

Ja mam taki kocioł: kocioł-Granpal-firmy-polimet

a rodzaj pelletu macie wybrany??
Ten kocioł spala każdy pellet. Obecnie palę najpodlejszym pelletem jakim paliłem 500 zł/tona. Podły ponieważ ma masę popiołu i do tego robi się spiek w palenisku, który trzeba wyciągać nawet co kilka godzin (przy pracy na 100% mocy) Edytowane przez panfotograf

Witam wszystkich serdecznie , jako że jestem nowym forumowiczem prosze o wyrozumiałość w razie popełnionych błędów z umieszczaniem posta.

Drodzy koledzy ,stoje przed wymianą kotła na pelet . Z racji że wybór jest ogromny mam pewien problem z doborem mocy kotła do budynku. Może zacznę od modeli które biorę pod uwage najbardziej. kostrzewa EEI Pellets 12 - 21kW problem jaka moc kotła 12 kw czy 21kw nastepny model to witkowski ECOPELL MINI 16 kw no i kocioł sas SAS BIO EFEKT 17 kw Teraz troszke podam informacji o budynku

Dom wybudowany w 1979 roku jest to połowa blizniaka ( klocek) wymiary budynku 10 m na 10 pietrowy z piwnicą powierznia budynku to około 145m2 Dom jest bez ocieplenia sciana 24cm przerwa i 12 cm suporeks, dach ocieplony styropapą 12 cm okna dwu szybowe plastiki .Bardzo bym prosił osoby z wiedzą o pomoc w doborze mocy tych kotłów które podaje faworyt moj to kostrzewa ale jaka moc 12kw czy 21? dodam że bede przeabiał centralne na miedz. Wyjscie z pieca i rozprowadzenie rur po piwnicy do trzech pionów rurą 28 mm potem piony 22mm i gaałazki do grzejników 18 mm. Bardzo prosze o pomoć.. Remont planuje zacząc juz od zakonczania sezonu grzewczego i jest czas na rozwianie wątpliwości

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuje :yes:

• 1 year później...

Uwaga Uwaga

Sprzedawcy w natarciu , należy pamiętać że w niektórych tematach pseudo doradzcy to 3/4 sprzedawcy dystrybutorzy i ich pomagierzy.

3x należy się zastanowić zanim uwierzymy w to co nam doradzają .

pako_256

Trudno wybrać dobry i tani kocioł w czasach gdy każdy kroji strzyze ile może , w palnikach które spalą każdy pellet i wyczyszczą spieki

w ścisłej czołówce jest palnik VG od Kostrzewy ale jego nowe piece Mini Bio to jakaś porażka , bo palnik co wyczyści to spada do zbyt małej komory spalani/popielnika i czyczenie 2x częstrze niż powinno być w normalnym kotle.

Dla mnie cośc bliskiego ideałowi to Palnik Kostrzyvy VG + jakiś kocioł z dużym popielnikiem i dużym wymiennikiem ciepła tak minimum 100Litrów.

Na dzień dzisiejszy zestaw dla mnie to : Kostrzewa VG + Stalmark Eko Silver tyle że tego nikt nie sprzedaje.