Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja gazowa - proszę o pomoc

Recommended Posts

Czy ktoś z Was robiąc ogrzewanie gazowe miał "puszczone" rury od gazu w podwieszanym suficie? My tak zrobiliśmy, zostawiając okienka na pomiary i niestety nie odebrano nam instalacji. Można to jakoś zakwestionować? Jeśli tak - to na jakiej podstawie? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.

A kto taki nadgorliwy obierał instalację?

Ja 2 lata temu robiłem remont w mieszkaniu i nową instalację gazową puściłem nad GK zostawiając rewizje. Instalację odbierał i sprawdzał gość ze wspólnoty a później gość z PSG przed powieszeniem licznika.

W nowym domu też częściowo mam schowaną instalację i nikt problemu nie widział.

Takiego mamy nadgorkliwego Szanownego Pana Inżyniera.... Musimy znaleźć jakiś haczyk, żeby nie rozbierać całego sufitu w kuchni i łazience, bo te pomieszczenia mamy już wyremontowane... Zostawiliśmy Okienka na pomiary, ale Pan Inż zaczął rzucać numerami ustaw - no i nie da się przegadać... Wyjątkowo jest upierdliwy i niestety znany z tego...

Par.165 Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

ust.2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji – łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

Edytowane przez piotrek0m