Aaricia23 09.01.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 witamRobimy kuchnie docelową i kwestia frontów- byliśmy zdecydowani na mat biały) ale już drugi stolarz nam odradza ze względu na to że cieżko sie je czyści. Niby mniej widać plamy niż na połysku i nie brudzi się tak łatwo ale już już zajdzie brudem to czyszczenie wymaga dużego nakładu pracy, poza tym mówią nam że matowe kuchnie po kilku latach bardzo zmieniają kolor tzn żółkną. Potwierdzałoby się to też na kuchni sąsiadki która teraz chciała sobie dorobić front do zmywarki i jak przyszedł do niej gość z wzornikiem to jej oryginalny kolor jest duzo dużo bielszy niż to co ma kuchni a kuchnia robiona nieco ponad 2 lata temu. Czy użytkowniczki matowych kuchni mogą podzielic się swoimi spotrzeżeniami ?Bo jeśli tak rzeczywiście jest to zdecydujemy sie na tak popularny polysk. Z drugiej strony u nas w IKei stoi na wejsciu kuchnia matowa i od kilku lat nic jej nie jest a maca ją dziennie setki osob tylko możliwe że oni tam mają akryl a nie lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parabola 09.01.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witaj, Co do kuchni Ikei na ekspozycji, to podejrzewam, że wymieniają fronty regularnie. Nie łudziłabym się, że jest inaczej Ja mam w kuchni białe matowe fronty z Ikei. Jedyne proste, bez wycięć, czy żłobień. Niestety nie mogę ich polecić. Szybko pojawiły się odpryski - nie wiem, na ile dzieci pomogły, na ile to tak samo z siebie, w każdym razie są i drażnią mnie... Fronty nazywają się Veddinge. W łazience mam fronty biały połysk Ringhult, te za to są nie do zdarcia. Wytrzymują nawet zabawy dziecka wodą (czyt. wielokrotnie zalewane od góry do dołu i tylko sporadycznie wycierane). Na macie mniej widać ślady, niż na połysku. Co do łatwości czyszczenia, to skoro planujesz białe, to i tak będziesz musiała je regularnie przecierać. Moich nie trzeba mocno szorować, po prostu psikam wodą z octem i przecieram. Na białych od razu widać brud, więc jest dodatkowa motywacja do sprzątania i nic mi nie zarasta. Nie potrafię wypowiedzieć się w kwestii żółknięcia przy używaniu kuchni przez trochę ponad rok. Musiałabym porównać z nowym frontem (mam na stanie, więc mogę później rozpakować i sprawdzić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandwitch 09.01.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Ja mam w kuchni białe matowe fronty z Ikei. Jedyne proste, bez wycięć, czy żłobień. Niestety nie mogę ich polecić. Szybko pojawiły się odpryski - nie wiem, na ile dzieci pomogły, na ile to tak samo z siebie, w każdym razie są i drażnią mnie... Fronty nazywają się Veddinge. W łazience mam fronty biały połysk Ringhult, te za to są nie do zdarcia. Wytrzymują nawet zabawy dziecka wodą (czyt. wielokrotnie zalewane od góry do dołu i tylko sporadycznie wycierane). Veddinge to front malowany, Ringhult okejany folią - stąd różnica w trwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parabola 10.01.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Wiem, niestety w Ikei nie było dla mnie sensownej alternatywy i musiałam wziąć Veddinge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 11.01.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Ja mam sporo mebli w białym macie i rzeczywiście nie jest łatwo je wyczyścić, tak by były idealne bez plam, ale to też nie tak, że one rzucają się w oczy . Natomiast póki co nie żółkną, a mam je ok. 1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parabola 11.01.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Ja mam sporo mebli w białym macie i rzeczywiście nie jest łatwo je wyczyścić, tak by były idealne bez plam, ale to też nie tak, że one rzucają się w oczy . Natomiast póki co nie żółkną, a mam je ok. 1,5 roku. Ciekawa jestem o jakich plamach piszesz? Ja moje fronty psikam wodą z octem, przecieram i nie mam żadnych plam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 11.01.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Ciekawa jestem o jakich plamach piszesz? O plamach takich z... dotykania . Zgodnie z sugestiami stolarzy myję fronty wodą z płynem do naczyń, psikałam też płynem do mycia okien. Niestety jak się patrzy pod światło, to widać, że fronty nie są idealnie czyste, tylko są takie jakby smugi. Najgorzej schodzą plamy takie tłuste. Ale staram się tym nie przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parabola 12.01.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 O plamach takich z... dotykania . Zgodnie z sugestiami stolarzy myję fronty wodą z płynem do naczyń, psikałam też płynem do mycia okien. Niestety jak się patrzy pod światło, to widać, że fronty nie są idealnie czyste, tylko są takie jakby smugi. Najgorzej schodzą plamy takie tłuste. Ale staram się tym nie przejmować Spróbuj wodą z octem w proporcji 1:1 albo 1:2, smug nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silvie 18.01.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 Mam fronty kuchennne biale, w sumie to ciepla biel, lakierowane i w macie. Nie widac na nich niemal nic, bardzo latwo sie je myje. Mam te kuchnie prawie 1,5 roku i jestem zadowolona z tych matowych frontow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taje 31.01.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Dużo lepiej wygląda mat niż połysk. Mam już drugą kuchnię w macie i nie widzę problemów z użytkowaniem. Zabrudzenia, owszem, widać ale byłoby widać i na połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts