Gość 31.07.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Witam. W projekcie mam ściany fundamentowe na 25 cm + ocieplenia styropianem. Taką samą szerokość przewidziano na ściany. Ja dom chcę wybudować ze ścian jednowarstwowej - 42 cm, tak więc ściana będzie wystawała ponad fundament 17 cm. To chyba za dużo. Jak się rozwiązuje ten problem? Robi się szersze fundamenty?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 31.07.2002 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Przewieszenie 17 cm to zbyt wiele. Nie ominie Ciebie poszerzenie ściany fundamentowej. Tyle tylko, że to poszerzenie wywoła zmianę ławy fundamentowej. Lepiej, by Ci to sprawdził ktoś znający się na rzeczy - poszerzenie (istotne) ławy fundamentowej może wywołać większe osiadanie ścian zewnętrznych. Oczywiście, zaraz podniesie się na forum zdroworozsądkowy krzyk, że bzdury plotę - ale to taki paradoks geotechniki. A w efekcie możesz dostać połamanie styku ściany zewnętrzej i wewnętrznej - gdy wewnętrzna osiądzie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Dzięki za odpowiedź, tak myślałem że będę musiał poszerzyć fundamenty. Ale czy zbrojenie mam dać takie jak w pierwotnych fundamentach, czyli na szerokość 25 cm czy inne z grubszej stali i szersze. Trochę się tego boję. Ale nie wiem o jakich ścianach zewnętrznych czy wewnętrznych piszesz, bo ściany to chcę mieć jednowarstwowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 31.07.2002 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Luna_tyk ma rację, i nie jest to żaden paradoks - zawsze dołożenie masy powoduje możliwość większego osiadania, tylko mało kto o tym pamięta . Zawaleniem to nie grozi, ale mogą pojawiać się pęknięcia ścian w miejscu styku. Zewnętrzne ściany to te, które stykają się z powietrzem, zwykle w środu domu też jakaś ściana pełni rolę konstrukcyjną i to jest ściana wewnętrzna. Nie zmieniaj niczego sam, powinien to zrobić projektant. Takie przewieszenie to ewidentny błąd w projekcie i możesz się domagać poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 31.07.2002 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Jubba, a czy to nie pomyłka przy czytaniu projektu ? Może ściana jest centralnie umieszczona i przewieszenie jest obustronne ? Wtedy może tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 To trzeba przeliczyc, Alanta, bo z jednej strony zwieksza sie masa fundamentu ale z drugiej - zmniejsza sie nacisk po zwiekszeniu powierzchni law. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojcieszko 31.07.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Witam wszystkich,jedno pytanie: jeśli mam ścianę fundamentową 24 cm, a ściana w projekcie ma 30 cm to nie mam się czego obawiać? To znaczy że może bloczek wystawać po 3 cm z każdej strony ściany fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Błędu w projekcie niema, bo w projekcie są ściany grubości 25 cm, czyli takie same jak fundamenty. Zmiana na ściany szersze to mój pomysł. Natomiast co do siadania fundamentów, to będą zalewane bez ław, bezpośrednio do wykopu i przy takim rozwiązaniu cieńsze fundamenty będą szybciej osiadać pod ciężarem domu niż szersze. Mam rację, czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Nie rob nic na wlasna reke! Powtarzam, to trzeba dac do przeliczenia konstruktorowi, wszystko zalezy od nosnosci gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pirx 31.07.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 W takiej sprawie lepiej nie kombinować Jak budujesz to pewnie masz jakiegoś kierownika budowy, on ci najlepiej podpowie co zrobić, no i jest projektant a może nawet inspektor nadzoru , Może i to kosztuje ale na dłuższą metę się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 31.07.2002 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 No to tym bardziej musisz dac do przeliczenia komuś, bo zwiększa Ci się cały ciężar domu. Poszerzenie ścian to już istotna zmiana projektowa i wykonana bez zgody projektanta jest samowolą budowlaną. Dobrym i typowym rozwiązaniem są ławy fundamentowe, zwykle robi się je szer. 40 do 70 cm, zależnie od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Ciężar domu się nie zwiększy bo tak jak już napisałem będę budował z betonu komórkowego - jednowarstwowo. Chodzi tylko o fundamenty. Rozmawiałem z kierownikiem i powiedział że trzeba tylko szerzej zazbroić i nie ma problemu. Żadnej zgody na to nie trzeba. Miał rację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Rozmawiałem już z Architektem i kierownikiem budowy. Na poszerzenie fundamentów nie trzeba żadnych pozwoleń ani zmian architektonicznych. Architekt powiedział że jak fundamenty będą bez ław to nawet lepiej że będą szersze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Z waznych rzeczy do zmiany zostaly ci jeszcze m.in.: podloga na gruncie, sciany dzialowe, strop, sciana kolankowa i wiezba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 31.07.2002 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Jubba, zgody i pozwolenia - to jest wyczerpanie jedynie wymogów formalnych związanych z inwestycją. Do załatwienia pozostają ponad to Twoje wymogi -których być może jeszcze nie sprecyzowałeś:- przyjęcie 25 cm jako powierzchni przekazania obciążeń na grunt jest dość odważne. Mogą wyjść problemy z nierównomiernym osiadaniem, i związanymi z tym spękaniami ścian i stropów. Tak jak Alanta wcześniej pisała - do zawalenia daleko, ale ładnie nie bedzie. A Ty zapewne chcesz mieć ładnie w domu...- wybacz, ale stwierdzenia Twoich fachowców typu "jak się poszerzy to będzie lepiej" oceniam jako mało odpowiedzialne. I to dlatego, że zostawiaja Ciebie samego z następnymi problemami, które się w efekcie zmian ujawnią. Pisał o tym Anonim - ściany działowe, stropy, więźba dachowa etc. Jeśli tych rzeczy nie zdefiniujesz już teraz - to wkrótce co chwile bedziesz miał do rozwiązania problem z terminem "na wczoraj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2002 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Ta radosna tworczosc budowlana inwestorow i leniwych wykonawcow to horror. W Polsce niestety bardzo powszechny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.07.2002 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 On 2002-07-31 12:32, Jubba wrote: Rozmawiałem już z Architektem i kierownikiem budowy. Na poszerzenie fundamentów nie trzeba żadnych pozwoleń ani zmian architektonicznych. Architekt powiedział że jak fundamenty będą bez ław to nawet lepiej że będą szersze. Posłuchaj rad wypowiadających się tutaj osób, bo one nie mają w tym zadnego interesu a jedynie chca CI pomóc. Jeżeli chcesz poszerzyć fundamenty i ściany budynku na zewnątrz to nie jest prawdą, że nie potrzeba żadnych pozwoleń ,przecież zmieni ci się obwód całego budynku (bedzie większy ! ponadto nie rozumiem dlaczego nie chcesz robić ław fundamentowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 31.07.2002 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2002 Jeśli robisz to z oszczędnosci, to jest marna oszczędność. Ryzykujesz, że zapłacisz duuuuuużo więcej za kilka lat.I lepiej poszukaj bardziej dociekliwego kierownika budowy. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: franekF dnia 2002-07-31 15:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.08.2002 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Dziękuję za rady. Przyznam że dały mi trochę do myślenia. W końcu projekt robił fachowiec i wiedział co robi. Jeszcze porozmawiam z architektem i z kierownikiem budowy na temat projektu i wykonania i opłacalności moich zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts