Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawa sprawa, to jest od brudu tłoczonego z powietrzem jeśli dobrze rozumiem. Bo chyba to nie plamy od skroplin na suficie. Jak wyglądają filtry na reku/ rurze zasysającej świeże powietrze. Sprawdz czy przez szczelinę pomiędzy anemostatem z powierzchnią sufitu, nie wydmuchuje powietrza.
Dzień dobry,

od jakiegoś czasu zauważyłem, że wokół anemostatów nawiewnych robią się ciemne koła.

Załączam fotki.

Co to może być za problem ?

Dziękuję

Mój brat ma w domu dokładnie to samo. Jeden filtr na czerpni, drugi w reku. Masz Spiro czy Flex

Jak często wymieniasz te filtry? Te co podałeś mają stosunkowo małą powierzchnię użytkową, w efekcie dużo szybciej się brudzą. Nawet w samej aukcji masz informację o krótkim okresie wymiany.
podłączono reku w czerwcu, ostatnia wymiana filtrów pod koniec listopada.

Czy w domu są prowadzone jakieś prace które " się kurzą"...?

Takie " pierścienie" tworzą się przeważnie podczas brudnych robót i dość mocno podkręconej wentylacji....

prac nie ma, "normalne życie"

podkręcona jest tylko w czasie kąpieli.

Podczas normalnego życia generuje się także kurz...

Masz mocno wkręcone grzybki to także zwiększa ten efekt...

Poczytaj sobie o takim zjawisku... " Coanda effect"...

Tak jak mówiłem.

Filtr jest kiepski i przepuszcza syf.

Częstsza zmiana na niewiele się zda.

Tak, zauważ że ten filtr ma harmonijkę i przez to dużo większą powierzchnię użytkową. Pomijam, że i klasa jednego z filtrów jest lepsza.

Ja ostatnio za oryginały "Filtry F7/G4 do Zehnder ComfoAir Q350/Q450/Q600" u tego samego sprzedawcy płaciłem 164.90zł. Ciekawe, że do poprzedniej wersji są droższe.

a może brałeś te:

http://allegro.pl/filtr-filtry-aeris-next-350-450-600-f7-g4-i7121160959.html

w sumie czym one się różnią ? tylko ramką ? to po co ta ramka ?

To filtr do nowych modeli rekuperatorów (biała obudowa)

A ja myślałem że to normalne bo zwiększony ruch powietrza. U mnie też tak jest przy nawiewach, przy wyciągach nie. Filtry wymieniam co 3 m-ce mimo że są prawie czyściutkie a kupuje u producenta rekuperatora więc chyba nie są lipne. Czyli naprawdę ten brud świadczy o czymś złym??
  • 2 years później...

Witam,

Odświeżam temat. Mam ten sam problem przy Zehnder comfoair q450. Filtry oryginalne, a wentylacja odpalona w połowie października. Dodatkowo ten sam efekt jest na wyrzutni powietrza a na czerpni wykroplila się woda i zabrudzila elewację...

Udało Wam się rozwiązać może problem ?