Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

72m, zmiana ogrzewania na gazowe kilka pytan.

Krix0

Recommended Posts

Witam Nie wiem czy dobry dział, ale spróbujmy. (proszę o wyrozumiałość moderatora i w razie błędu proszę o przeniesienie)

NO wiec tak :

Mieszkanie o pow 72m użytkowe plus jakieś 15m "grajdolek" nieogrzewany ale docieplony

Usytuowane na 1 pietrze

ściany bez izolacji wykonane z pustaka MAX gr ścian okolo 40 cm

Instalacja Solarna na ciepła wodę z Zbiornikiem 300L (polowe ogrzewają solary polowe C.O)

Obecnie piec z Pleszewa 12kw

Instalacja w miedzi robiona w 2014 roku

Podałem chyba wszystkie informacje jelsi nie uzupełnię w każdej chwili.

Chciałem zmienić piec z węglowego na gazowy.

Dodam ze gaz jest w budynku wiec mapki odpadają, zostaje tylko projekt i pozwolenia.

Mam pytanie co do Pieca jaki wybrać.

Kolega poradził mi Junkers CERAPUR MIDI ZWB 24-1RE - Dwufunkcyjny kondensacyjny kocioł gazowy

Ile możne wynieść koszt takiego przyłącza gazu (od skrzynki trzeba było by położyć około 60m rury do pieca gazowego)

Ponoć jest dobry w dobrej Cenie.

Na koniec dodam ze Mieszkanie dobrze trzyma ciepło przykładowo tem na zewnątrz około -1do2 w nocy w mieszkaniu jest około 23 stopni wypala się kolo 22:00 i nad ranem o 7;00 jest kolo 20 stopni. wiec spadek tem w okolicy 3 stopni w przeciągu 9 h nie jest chyba złym wynikiem.

Edit:

Model Zbiornika: Galmet SGW(S)B 300

Model sterownika Solarow: HEWALEX GH26-P08

Model Pompy solarow: znam tylko firme bo jest zapakowana w styropian firma Wilo

Model pompy C.O: dwie pompy LPF epco25/40-70 (jedna do grzejników druga do cieplej wody)

Nie posiadam podłogowego ogrzewania. Tylko grzejniki firmy E.C.A

Dziekuje za zainteresowanie

Edytowane przez Krix0
uzupelnienie informacji

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam,

Ze względu na sterowanie panelami słonecznymi potrzebna będzie automatyka kotła CW100 lub CW400, która nie jest dostępna dla kotła Junkers CERAPUR MIDI ZWB 24-1RE. Polecam więc wybrać kotcioł Cerapur Compact ZWB 24. Zachęcam jednak do kontaktu z naszym Autoryzowanym Instalatorem w celu weryfikacji doboru kotła oraz wyceny jego montażu. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajduje się wyszukiwarka instalatorów w zależności od adresu ich siedziby. Można również skorzystać z infolinii pod numerem telefonu: 801 900 810.

Wykonanie przyłącza gazowego wraz z projektem powinno kosztować w granicy 1500 zł ale warto zapytać się o koszty bezpośrednio firmę zajmującą się obrotem gazem w Pana mieście.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch