Alina_i_Balladyna 09.01.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Witam,Mam nadzieję, że mimo iż jest to mój pierwszy post ktoś będzię mi w stanie pomóc. Poszukuje do swojego salonu piecyka wolnostojącego o prostej formie. Ma to być dodatkowe żródło ciepła. Salon otwarty na kuchnię - łacznie ok 50m2. Wentylacja grawitacyjna. Mam doprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz. Wybrałam wstępnie kilka modeli:1. Romotop Laredo - https://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/laredo-f-03-plyta-stalowa-piec-kominkowy2. Rmotop Alpera- https://www.romotop.pl/piece-kominkowe-romotop/alpera-f03-plyta-stalowa-piec-kominkowy3. Thorma Fallun II - http://www.thorma.sk/krbove-kachle/falun-ii/ Czy możecie mi napisać coś o tych modelach? Wady/ Zalety. Może ktoś zna coś lepszego o podobnej prostokątnej podstawie? Słyszałam opinie, że w tego typu piecykach ciagle jest brudna szyba bo mają małe palenisko. Drodzy posiadacze takich piecyków czy to prawda? Podobają mi się piecyki na 4 delikatnych nóżkach, ale one z reguły nie mają doporowadzenia powietrza z zewnątrz. Czy uważacie że warto zrezygnować z z doprowadzenie i iść w design:)? Czy bez braku powietrza z zewnatrz szyba będzie wieczne czarna a piecyk będzie się kopcił zamiast palił? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Przy małym palenisku łatwo utrzymać czystą szybę ponieważ... temperatura na szybie jest wysoka , kłopot byłby przy relatywnie dużym palenisku w który się pali mało drewna aby nie przegrzać pomieszczenia . Analogicznie jest z wkładami kominkowymi , im większa szyba tym łatwiej aby była brudna przy zredukowanym spalaniu. Akurat te paleniska o które pytasz Romotop są do obejrzenia w moim magazynie [ Żabia Wola 30 km od Warszawy , 10 od Grodziska Maz.] . Aktualnie na stanie magazynowym posiadam kilkadziesiąt piecyków Romotop . Z jakiego jesteś regionu Polski ? Mogę polecić któregoś z naszych dilerów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alina_i_Balladyna 10.01.2018 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Dziękuję Darku. Chętnie się do Ciebie wybiorę bo mam bardzo blisko. Odezwę się na priv.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNTE 10.01.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alina_i_Balladyna 11.01.2018 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Gdyby ktoś jeszcze zechciał się wypowiedzieć jak sprawują się piecyki bez doprowadzenia powietrza z zewnątrz. Czy szyba bardzo się kopci?Ten piecyk bardzo mi się podoba. Mały, zgrabny, firma też raczej chwalona na forum:http://jotul.com/pl/produkty/piece/f-160-series/Jotul-F-162Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 11.01.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Przy sprawnej wentylacji grawitacyjnej, sposób poboru powietrza jest bez znaczenia dla problemu czystości szyby. Nawet jak ktoś będzie Cię usilnie przekonywać, ze jest inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.01.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Tylko że kominek czy piecyk który pobiera z pomieszczenia powietrze do spalania po prostu marnuje ciepło . Wystarczy że w takim kominku lub piecyku sterowanie tempem spalania odbywa się poprzez przymykanie szybra i jesteś na prostej drodze do brudnej szyby..... Dodatkowo niejako "w bonusie" gdy nie palisz tom też puszczasz ciepło w komin lub w salonie śmierdzi kominem ... Czy po to starannie ocieplaliście domy aby teraz to "drogie ciepło" puszczać kominem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts