Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno działki z projektem domu

Recommended Posts

Witam

Z góry przepraszam, jeżeli nie ten dział forum, to mój pierwszy post

Być może ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie, a mianowicie narzeczony zakupił działkę,do której zostało wydane już pozwolenie na budowę, oczywiście na poprzednich właścicieli działki, jednak my chcemy kupić inny projekt.

Na tym terenie o ile się orientuje nie ma miejscowego planu zagospodarowania, dodatkowo oprócz pozwolenia dostaliśmy również dokumenty z Zakładu wodociągów i Kanalizacji, więc pytanie moje brzmi, czy wybrać się z tymi dokumentami do biura projektowego, czy najpierw do gminy po decyzję o warunkach zagospodarowania?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Od strony prawa potrzebne są nowe warunki zabudowy. Decyzje te wydaje się na wniosek dla wnioskującego więc nawet zmiana inwestora tego wymaga ale wiem, że bywają gminy gdzie patrzą na to przez palce - a nie powinni bo wredny sąsiad może potem uwalić pozwolenie na budowę do czego będzie miał wtedy prawo.

Pierwsza gmina, później do projektanta, uważać z gotowcami a jeżeli to dobrze takiego przemyśleć, najlepiej razem z projektantem (kwestia dopasowania do aktualnych warunków technicznych, warunków zabudowy, gruntowych itd). Ogólnie - wybrać kogoś kto robi na tamtym terenie i ma w miarę dobrą opinię (z opiniami też jest różnie, nieraz nie są miarodajne).

Edytowane przez Lucius
Dopisek