Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie szarego styropianu do lata

Recommended Posts

Witam,

Mam taki problem. Ddachówka jest położona, lecz by ją położyć musiałem ocieplić ściany przy kaferku oraz wykuszu aby dachówka znalazła się już na ostatecznym miejscu.

Ocieplenie, jako całość będzie robione dopiero w czerwcu, pytanie, w jaki sposób zabezpieczyć ten szary styropian do czerwca?

Czy normalnie kłaść klej i siatkę? wolałbym aby zostało zrobione wszystko za 1 razem więc pomyślałem, że ten styropian dałoby się pomalować na biało jakąś farbą, by się tak nie nagrzewał, co myślicie?

20180106_112643.jpg

Damian

Witam,

Nie sądzę aby pomalowanie styropianu farbą było skuteczne i korzystne później przy instalacji warstwy zbrojonej. Łatwiej było by wykonac jednak w tym miejscu warstwę zbrojącą a potem połączyć ją z całością po przyklejeniu styropianu na całej powierzchni. Mimo wszystko proponuję abyś zapytał przedstawiciela producenta w jaki sposób możesz to zabezpieczyć. Pamiętaj, że styropian i farba to zupełnie różne produkty, które pracują inaczej co może bezpośrednio prowadzić do pojawiania się rys skurczowych a finalnie łuszczenia farby.

Pozdrawiam

Adam

myślałem o plandece lecz najpierw chciałem sprawdzić czy ktoś ma jakiś lepszy pomysł.

jeżeli chodzi o nakładanie siatki i kleju wolałbym tego nie robić gdyż później nie będzie już możliwości wyrównania tej powierzchni w stosunku do reszty styropianu gdyby pojawiły się jakieś różnice (np. w ilości nałożonego kleju), chociaż może przesadzam teraz :)

• 2 weeks później...
myślałem o plandece lecz najpierw chciałem sprawdzić czy ktoś ma jakiś lepszy pomysł.

jeżeli chodzi o nakładanie siatki i kleju wolałbym tego nie robić gdyż później nie będzie już możliwości wyrównania tej powierzchni w stosunku do reszty styropianu gdyby pojawiły się jakieś różnice (np. w ilości nałożonego kleju), chociaż może przesadzam teraz :)

Nie trzeba żadnego pomysłu bo nic mu nie będzie - sprawdzone w praktyce.