Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem przy przeglądzie gazowym.

Openhaga

Recommended Posts

Witam.

We wrześniu w mieszkaniu, które wynajmuję wykonałem instalację gazową. (zleciłem wykonanie projektu i kierownictwo budowy jednej firmy, zwerbowałem też instalatora do wykonania tej instalacji) Wszystko pomyślnie się skończyło, instalacja odebrana, gazownia zamontowała gazomierz. Jednak w zeszłym miesiącu był przegląd gazowy w kamienicy i tu pojawił się problem. Osoba wykonująca przegląd stwierdziła błędne wykonanie instalacji. Chodzi o odcinek od pionu w mieszkaniu stalowego skręcanego na gwinty a gazomierzem na klatce. Kierownik budowy jak i instalator stwierdzili, że można przedłużyć odejście od pionu stalowego miedzią zaciskaną, a pan od przeglądów stwierdził, że ten odcinek musi być stalowy. Kto ma teraz rację? Ja zostałem teraz powiadomiony przez zarządce budynku o konieczności wymiany tego odcinka. Ale nie chcę drugi raz płacić za to samo,

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie

§ 163. Przewody instalacji gazowej

2. Przewody instalacji gazowej, począwszy od 0,5 m przed zewnętrzną ścianą budynku do kurków odcinających przed gazomierzami w budynkach mieszkalnych wielorodzinnych lub do odgałęzień lokali użytkowych w budynkach użyteczności publicznej, powinny być wykonane z rur stalowych bez szwu bądź z rur stalowych ze szwem przewodowych, zgodnych z wymaganiami przedmiotowych Polskich Norm, łączonych przez spawanie.