caymann6 10.01.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Witam wszystkich Znalazłem w sieci takie oto zdjęcie aranżacji winogrona. Chciałbym zrobić sobie samemu taką konstrukcję tylko nie wiem z czego to można zrobić tzn wygiąć koła Myślałem o płaskowniku i prety w środku dla wzmocnienia a szkielet rura. Całość spawana i pewnie niemiłosiernie ciężka Ma ktoś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 11.01.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 To jest pewnie tak, że gruba rura jest w pionie, a na niej takie jakby trzy koła nałożone ... Trzeba by rure, w poziomie (nazwijmy to szprychami) jakies profile, stare rurki, i wygiac pret nie wiem moze 10tke jako OPONA, KOLO i dospawac do szprych, no i wyzej nastepna taka konstrukcja ale mniejsza. przyznam ze mi tez sie to pdooba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 15.01.2018 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 To jest pewnie tak, że gruba rura jest w pionie, a na niej takie jakby trzy koła nałożone ... Trzeba by rure, w poziomie (nazwijmy to szprychami) jakies profile, stare rurki, i wygiac pret nie wiem moze 10tke jako OPONA, KOLO i dospawac do szprych, no i wyzej nastepna taka konstrukcja ale mniejsza. przyznam ze mi tez sie to pdooba. RAczej drut 10 to słabo bedzie wyglądał :/ potrzeba aby okrąg był z materiału o większej średnicy W jaki sposób wygiąć drut/płaskownik aby powstało ładne koło?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 15.01.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 nie wiem ... ale jakbym to robił to albo na klocku drewna, ale że trzeba dużą średnicę to krąg studzienny mi przychodzi do głowy On ma z 1m średnicy, mówie o rzeczach które są dostępne u mnie koło domu : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.01.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 1- są takie profesjonalne zawijarki do blach - profili. Trzy walce, dwa na dole blisko siebie jeden na górze.Ten na górze ma regulowaną odległość od tych dwóch na dole. Wkłada się między nie płaskownik, dociska się lekko górny walec i kręci się nimi. Płaskownik fajnie się zaobla. Promień można regulować dociskiem górnego walca. Ale to oczywiście sprzęt pro.2- trzeba skombinować jakąś płaską płytę, odpowiednio dużą. Może być blat stołu roboczego itp. Rysujemy cyrklem (gwóźdź, ołówek, kawałek sznurka) okrąg o interesującej nas średnicy. Na okręgu nabijamy co kilka centymetrów jakieś klocki które utworzą szablon do gięcia drutu / płaskownika. Mocujemy jakimś ściskiem stolarskim płaskownik / drut do klocka i zaginamy po obwodzie. Powinien wyjść całkliem foremny okrąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 17.01.2018 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Solidny (10×10 cm) słup (drewno impregnowane) "wbity" w zabetonowaną rurę (fundament) ,do płaskich powierzchni dokręcone ze spadkiem deski "na sztorc" z uprzednio wywierconymi otworami Ø 16 mm : a) - w jednakowych odległościach od krańców - będzie kilka równoległych okręgówlubb) - w dwóch deskach j/w i dwóch z przesunięciem o ½ odległości - będzie można zrobić wznoszącą się "spiralę" w tak zmontowany szkielet "nawlekamy" rurę PP Ø 16 mm (do wody) i mamy okrągłą "pergolę drzewiastą" pod winorośl.Oczywiście rurę dokręcamy do spadzistych desek = stabilnie i bezpiecznie (!) Proste ? i gdzie tu problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caymann6 17.01.2018 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Solidny (10×10 cm) słup (drewno impregnowane) "wbity" w zabetonowaną rurę (fundament) , do płaskich powierzchni dokręcone ze spadkiem deski "na sztorc" z uprzednio wywierconymi otworami Ø 16 mm : a) - w jednakowych odległościach od krańców - będzie kilka równoległych okręgów lub b) - w dwóch deskach j/w i dwóch z przesunięciem o ½ odległości - będzie można zrobić wznoszącą się "spiralę" w tak zmontowany szkielet "nawlekamy" rurę PP Ø 16 mm (do wody) i mamy okrągłą "pergolę drzewiastą" pod winorośl. Oczywiście rurę dokręcamy do spadzistych desek = stabilnie i bezpiecznie (!) Proste ? i gdzie tu problem ? Dzięki za podowiedź Z góry przepraszam ale niestety nie umiem sobie wyobrazić tego co napisałeś tzn kantówka zabetonowana to ok ale dalej z tymi deskami na sztorc nie bardzo umiem sobie wyobrazić. Możesz przedstawić ideę na jakimś rysunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 18.01.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2018 caymann6 - mogę Ci toto narysować z opisem kolejności ale nie przez to forum - masz wiadomość prywatną z moim adresem "poza forumowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts