Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza

radek9610

Recommended Posts

Siemanko . Planuje adaptacje poddasza w domu murowanym o wymiarach 12x10 . Dach dwuspadowy z eternitu ale krokwie zdrowe . I mam takie pytania co do wyceny bo nie wiem czy będzie sie opłacało zagospodarowanie tej kondygnacji . Nie ma tam ścianki kolankowej wiec zrobię przedścianke z płyty GK . Powierzchnia wtedy będzie około 90m² . Zamierzam tam zrobić kuchnie , 2 pokoje , łazienkę i mały salonik.Dodam ze wszystko będę robił sam prócz zmiany dachu i posadzek. Wiec ile mogą kosztować następujące prace z materiałami :

-położenie membramy i blachodachówki na dachu 140m²

-wylanie posadzki tylko do wyrównania na powierzchni mieszkalnej, czyli około 90m²

-ocieplenie dachu wełną 15cm + 10cm i na to paroizolacja

-Zabudowa sófitu i ścianek działowych płytami GK na stelażu

Jaka może być kwota orientacyjna ? Przypomne ze dach i posadzki robiła by ekipa a resztę ja sam czyli będzie to tylko koszty materiałów .Chce wiedzieć czy to będzie kwota około 40,50 a może i dużo większą . Pozdrawiam

Ja robiłem wycenę podobnego dachu tylko jeszcze z wypustem okiennym na jednej części dachu. Zdjęcie starej blachy, wymiana co gorszego drewna na nowe (kilka sztuk krokwi i nowe kntrłaty) , położenie nowej blachodachówki Rynny etc.+ obróbka.

Na Podkarpaciu wycenili mi to na ok 25 tys.

• 2 weeks później...

Witam :) Podepnę się do tematu ponieważ nigdzie nie znalazłem wystarczającej dla mnie odpowiedzi.

Obiektem jest wolno stojący domek na wsi i chciałbym adaptować poddasze na małe mieszkanko i jak to wygląda od strony prawnej??

-nie ruszałebym żadnej belki ani żadnego elementu budynku

-dach jest cały nowy blachodachówka

-elementy stropów jak i krokwie itp wszystko zdrowe

-ściany byłby oparte na kontrucji profile i płyta G-K

-podłoga do belek stropowych przykręcone grube dechy po bokach i na tym kratownica z drewna

-żadnych betonów itp

-miałbym zgodę całej rodziny na robienie mieszkania

-wszystko robiłbym sam na spokojnie w ciągu roku

Z góry dziękuje za odpowiedź

(nie musze tutaj chyba pisac że oczywiście ocieplenia itp )

• 2 weeks później...
Nie będę wchodził q dodatkowe koszty żeby go utylizować, bo słyszałem ze są spore . wiem ze jakieś tam dofinansowania sa ale to bieganie z urzedu do urzedu, papiery i czas .Wiec co do twojego pytania, eternitn odłożę gdzieś tam w szopce i z czasem go użyje do podbudowy pod bruk lub komuś oddam do podobnych celów (wylewka, podbudowa )