garbatykazek 11.01.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Dzień dobryJako że jest to mój pierwszy post, więc na początku witam Wszystkich forumowiczów. Robiłem remont kuchni i do ogrzewania zdecydowałem się na podłogówkę. Wyszła jedna pętla ok 90 m. Planuję ją podłączyć w szafce rozdzielaczowej z tym że mam w tej szafce jeszcze wyprowadzone dwa niezależne odejścia na 2 grzejniki, które znajdują się piętro wyżej nad ww. kuchnią.I tutaj pojawia się pytanie jak to ze sobą podłączyć? Zasilanie idzie bezpośrednio z pieca na ekogroszek rurą PEX 20.Myślałem nad zastosowaniem rozdzielacza 2w1 np. TECE z pompką mieszającą, czy może jest to jednak przerost formy nad treścią i niepotrzebne koszty?Drugim rozwiązaniem jest klasyczny rozdzielacz bez pompki z zaworem rtl na powrocie z podłogówki, jednak tutaj obawiam sie czy pompka obiegowa która jest przy piecu da rade przepchnąć 90 m podłogówki, oraz czy podłogówka nie będzie "zabierała" ciepła tym dwóm grzejnikom, które będą podłączone do wspólnego rozdzielacza.Bardzo proszę o opinię/poradę w tej sprawie.P.S. Osoby korzystające z rozdzielaczy 2w1 proszę o krótką odpowiedź czy takie rozwiązanie zdaje egzamin.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts