Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie sufitu podwieszanego na piętrze

KFI

Recommended Posts

Witam,

piszę gdyż trochę tematów przeczytałem ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Moim pytaniem jest w jaki sposób (jakich materiałów użyć itp.) docieplić podwieszany sufit na piętrze (myślałem o wełnie) aby było to zrobione poprawie zgodnie z przyjętymi normami.

Opis: Podwieszany sufit (od >6cm) mieszczący się w pomieszczeniach na piętrze. Nad pomieszczeniami znajduje się betonowy strop dwuspadowy na którym położona jest wełna oraz konstrukcja drewniana do której przykręcony jest dach z blachodachówki.

Pozdrawiam.

^^

Warstwa powietrza pomiedzy sufitem i stropem już stanowi izolację, ważne aby ta warstwa powietrza nie miala styczności z zewnetrznym powietrzem tzn aby ta warstwa powietrza była szczelna, jedynie wtedy działa konwekcja ale taka warstwa powietrza ma w miare dobra lambde mniejsza aniżeli stojącego powietrza ale jednak ma i w wkładanie tam wełny jeżeli nie chodzi o wyciszenie to moim zdaniem mija sie z celem ....

Warstwa betonu jest w "miarę" szczelna. Piszę "w miarę" ponieważ w niektórych miejscach jak wierciłem pod kołek 8-emke to wiertło przechodziło mi na wylot - nie jest dużo takich miejsc ale z 15-20sztuk. Generalnie budynek jest z roku '72, i zastanawiałem się nad dociepleniem gdyż ta wełna co leży na stropie też ma kilkadziesiąt lat... i nie wiem w jakim też jest stanie.