Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana uszczelek w oknach PCV z 1995r

Recommended Posts

Okna wstawiane były w 1995 roku, problemu z nimi przez przeszło 20 lat nie było poza stłuczeniem czy pęknięciem szyby ale to incydenty ...

No ale na wszystko przychodzi pora - zaczęły niektóre szyby parować wewnątrz i trzeba by wymienić.

Ładnie - zdjąłem listwy z jednego okna choć z problemami, zamówiłem w zakładzie, przywiozłem

Czyszczenie ramy, wstawienie pakietu, regulacja dystansami i... zonk. :eek:

Nie chcą wejść listwy! Sprawdzam wymiar - OK. Co za licho! Przecież wymieniałem kilka lat temu i problemów nie było...

Po analizie stwierdziłem że uszczelki przyszybowe tak stwardniały że nie można wcisnął listwy!

Szukam uszczelek - nie ma w okolicy.... Dzwonię do specjalistów :

"Panie, tych uszczelek się nie wymienia bo one są klejone z ramką u producenta i wymiana tylko ramki z uszczelką!"

Jaki to producent? Nie wiadomo bo okna kupowane w biurze handlowym którego już nie ma...

Jak wybrnąć z tego kłopotu? Bo wymieniać okna przez durne uszczelki to mi się nie uśmiecha....

Jeśli nie znajdziesz uszczelek, to chyba pozostaje obciąć to co jest teraz i uszczelnić silikonem.

ale obstawiam jak kolega wyżej - wstawiony został teraz grubszy pakiet...

Ps. Okna sprzed tylu lat nie bardzo jest sens reanimować...

Nie podałeś jakie to okna (producent) by można było gdybać, czy gdzieś jeszcze w kraju coś się gdzieś uda odnaleźć. Ale nawet gdyby, to jest ryzyko że towar będzie równie stary jak u Ciebie i równie twardy..

Może jakaś fotka? Jak to wygląda?

Szczerze mówiąc nie pamiętam :( a powinienem..

ALe jeśli to Panorama to szukałbym w firmach lub ich następcach:

Okfens Czeladź (jeśli coś tam jeszcze jest?)

Meble Filipek Węgrów (kupil zakład po Okfensie2)

Plastimet Ełk (istnieją)

i tyle kojarzę,ale mam nadzieję że koledzy pomogą..

Panorama to prehistoria

Szkoda wydawać choc złotówkę na reanimacje trupa

20 lat to prehistoria? Dziwne podejście....

Poprzednie okna drewniane wisiały 60 lat, co kilka lat kupowało się puszkę farby, kilo kitu i takie okienko się konserwowało.

A teraz co? Wymieniać? 14 okien w domu, uszkodzone tynki, obróbki + koszt okien to koszt ponad 20 tysięcy.....

Chyba lepsze były stare drewniane z kitem zamiast gumy...

Chyba poszukam stolarza który mi zrobi okna które powiszą 60 lat a nie 20....

Nic nie jest wieczne. Też mam ten problem. Okna też z lat 90 ubiegłego wieku. Też zaczęły parować wewnątrz. Jak na tamte czasy były super, nawet trzyszybowe udało mi się dostać. Postawiłem na wymianę na nowe. Akcję rozpocząłem w tamtym roku i robię sukcesywnie po jednym pokoju. Przyznaję, że to masakra ale nie widzę innej możliwości. Po każdym etapie daję sobie trochę czasu na odpoczynek. Jestem na półmetku. Przy okazji odbywa się odświeżanie ścian wygania pająki sprawdza co wpadło pod i za meble. Dom to ciągła robota, dobrze jest ją sobie rozłożyć aby finansowo i emocjonalnie nie paść z racji wieku i nadszarpniętych nerwów.

Pozdrawiam

Marek

20 lat to prehistoria? Dziwne podejście....

Poprzednie okna drewniane wisiały 60 lat, co kilka lat kupowało się puszkę farby, kilo kitu i takie okienko się konserwowało.

Za duzy koszt by te okna wywalac tylko dlatego ze uszczelki puscily. PVC jest wieczne i niejednego przezyje. Te okna z lat 90tych sa takie same jak wspolczesne. maja tylko szersze ramy, wiecej komor i krocej pozyja bo sa "udoskonalone - ciensze scianki, gorsze stabilizatory. Sprawdze co to za system jest i Ci podam namiary. Napewno jakis producent ma takie listwy co mu zostaly. Najszybciej Tarnowościce[jako kombinat istnieja - tloczyli te profile] lub Okfens Czeladz [ich nie ma]. Parowanie szyb wewnatrz to sie po prostu rozszczelnily. Wymienic szyby.

Panorama to prehistoria niestety

Odstaje nie tylko parametrami od wymagań ale też rozwiązaniami technicznymi

Zimne to (60mm) a i tak masz szczęście że się nie odksztalcily skrzydła bo wzmocnienia w nich nie ma

Szanse na to ze dostaniesz gdziekolwiek listwe przyszybowa są zerowe.

Spróbuj pogradzc listwe natłuścić uszczelkę

Może uda się założyć ta listwa jaką masz.

Jak Panorama PA 1000 nie miala usztywnien to ja jestem swiety turecki. Przejrzalem wszystkie raporty na Panorame z popzrednich lat. jest tych raportow jakas setka. Wszedzie sa usztywnienia ze stali 2 mm co najmniej czego dzis nie ma [stal 1 mm to sukces]. Scianki maja powyzej 3,5 mm grubosci. Dzies standard to 2 mm. Te listwy to PANORAMA PA 1000symbol 2415 - węższa] i 2417 [szersza]. Zmierz ile maja szerokosci. Nie moge tu zamiescic rysunku. Wymiana samochodu mercedes z tal piecdziesiatych tylko dlatego ze ma lyse opony to drobna przesada. Wymien listwy, podreguluj okucia i okna beda ci sluzyc kolejne 25 lat. No chyba ze masz za duzo kasy i chcesz kupic okna nowe [technologicznie gorsze od tych starych]. Jedyna roznica to komory w profilach. Reszta jest to samo pomijajac cienkie scianki i usztywnienia z papierowej blachy. Ogladalem nie raz okna z tamtych czasow i wiem co sie z nimi dzieje. Podam ci na priv adres moze znajde producenta co to jeszcze ma.

He, he, znawcy Panoramki się ujawnili. Trup pogięty bez zbrojenia :yes: Panorama z Okfensu po 20 latach pomijając sypiące się czasem okucia , co zresztą jest w takim wieku normalne, nie odbiega jakością od innych starych profili. A współczynnik U wszystkie 60 miały kiepski.

A problem z zabiciem listew nie wynika z twardej uszczelki tylko z niewłaściwej techniki wbijania, to listwa na podwójny zamek i nie wejdzie tak łatwo jak taka na pojedyńczy, trzeba pewnej wprawy w obchodzeniu się z nią. A w małych okienkach to już wyższa szkoła jazdy ;)

Jeśli padają nazwy AdamS i Terrazyt, to raczej nie mamy do czynienia z systemem Panorama lecz czymś ze starej stajni Aluplast. Może to być jakiś Ideal Intertec 2000. Jeżeli szczęśliwy posiadacz tych zacnych okien ma przekrój lub może mieć przekrój uszczelki przyszybowej może warto zerknąć do starych aprobat technicznych, w których są przekroje uszczelek okien poddanych badaniom aprobacyjnym? Jak będzie wiadomo do czego szukamy uszczelki będzie też wiadomo kogo pytać:-).

Oddaję honor

Popieprzyły mi się profile, myślałem i pisałem o Poltrocalu a nie Panoramie

Starość k... starość i skleroza ;)

Co nie zmienia postaci rzeczy że teraźniejsze okna są cieplejsze, szyby także cieplejsze bo te z połowy lat 90tych miału Ug=2,9 gdy teraz od Ug=1,1 w dół

Pchełku wspominasz o wzmocnieniu

Masz rację choć są producenci dający stal o odpowiedniej grubości co wprawny montażysta od razu wychwytuje dźwigając takie okno

Są profile mające więcej niż 2mm grubość ścianki :) choć jest to klasa B tak negowana przez Vekę w reklamach