Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana uszczelek w oknach PCV z 1995r

Recommended Posts

Co nie zmienia też tego że na swoje stare KBE nie narzekałeś a wręcz przeciwnie :yes:

Dobrą masz pamięć IVO :)

Nie narzekałem bo

- wymieniłem wszystkie szyby na szyby z argonem i powłoką niskoemisyjną

- szyby w drzwiach balkonowych wkleiłem gdyż sprzedawca poszedł na całego i sprzedał mi KBE w wysokości 250 cm i był z nimi odwieczny problem z przekaszaniem się skrzydła

- bo...rozwiodłem się i nie były to już moje okna ;)

No i kolejny argument za tym żeby się nie rozwodzić.....

A założycielowi wątku powtarzam, nie szukaj żadnych uszczelek bo nie trzeba. Listwa na podwójny zamek (Panorama, jeden z Royali, Thyssen, Inoutic) nie wchodzi tak prosto jak taka na pojedyńczy, najpierw musi zaskoczyć zamek od strony szyby a później ten drugi. Widziałem już taką listwę ze ściętym jednym zamkiem i wklejoną na klej montażowy bo ktoś sobie nie mógł poradzić z wbiciem.

Ufff.... listwy wlazły... :D

Ale tylko dlatego że poprosiłem człowieka zajmującego się zawodowo szkleniem okien o pomoc.

Faktycznie się namęczył niesamowicie bo listwy z uszczelkami twarde jak pieron. :bash:

W tym roku przede mną jeszcze 5 okien czyli 15 szyb do wymiany (3,0 na 1,1) .... ale po kolei.

Teraz zobaczymy jaka będzie różnica w wychładzaniu czyli "ciągnięciu" od okna....

No to dwa okna zaopatrzone w nowe pakiety z argonem U 1,1 :D

W drugim oknie sam wymieniłem pakiet i jest OK

Znacząca

Sam to przeżyłem :)

Muszę potwierdzić - różnica duża. Tym bardziej że zamówiłem pakiety z ciepłą ramką. Praktycznie nie ma skraplania w dolnych rogach.

No może niewielkie roszenie w kuchni ale wiadomo dlaczego. :)

W kolejce następne okna

Ja montowałem Okfensy w 1999 roku kupione na promocji zimowej( sam sobie je sprzedałem) do dnia dzisiejszego z samymi oknami zero problemów, nigdy nie regulowane, w zeszłym roku zlitowałem się i pierwszy raz naoliwiłem okucia ( zresztą ROTO), i wymieniłem klamki na nowe bo stare były żółte i osłonki popękały.

Profil 3 komorowy, powtarzam zero problemów z profilem, wierciłem kiedyś wkrętem samowiercącym w profilu i na 100% jest blacha bo na rogu wchodziło jak masełko a w środku z dużym oporem. Jedyny problem to okna były źle zamontowane, odwodnienia zatkane i ogólne na te czasy to strasznie zimne te okna( szyba niby U-1,1), trochę problemów jest ale wynikają one z błędów montażowych a nie produktu.

Może mi tak się trafiło ale sprzedałem sporo tych okien i klienci byli zadowoleni(w tych latach to 3 komory był standard a 4 komorówka to była rozpusta niczym 8 cm styropianu na elewację:-))

Znajoma wymieniła w rok temu Okna Katowice (też Panorama) na nowe.. wygląda na coś typu dobropasz. Stare faktycznie już nie były szczelne - zimno od okien, chociaż szyby 1,1. Od nowych.. też wieje, ale mówi ze nie pamięta skąd to okna, chociaż do sprzedawcy już wydeptała ścieżkę...