sebastian.w 11.01.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 (edytowane) Witam wszystkich. Mam pytanie jak w temacie jaką centralę polecicie dla domu 140m2?W domu 5 osób. Myślałem o Brink 300 ale czekam na inne propozycje. Myślałem też o wymienniku w obudowie od Barbor z przeciwprądem cena przystępna ale... mam kilka wentylatorów (ebm dc) które można by wykorzystać do niego a i sterowanie żeby zrobić to też nie problem dla mnie. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi wymiennikami? Kwota jaką chciał bym przeznaczyć to 6000zł. Wiadomo im mniej tym lepiej ale też jeżeli ktoś by mnie przekonał że warto dołożyć trochę to i może warto. Instalacji nie ma na razie. Planuję ją na peflex 75mm i 2 skrzynki rozdzielcze jedna nawiew druga wywiew na parterze, 5 nawiewów do pokojów po 2 rury. Jako że jest to stary dom chce wykorzystać kanały wentylacji grawitacyjnej do rozprowadzenia przewodów na piętro i o ile długości przewodów nie są długie jest to ok 3-6 m to jako że chce wykorzystać kanały istniejące do przeprowadzenia przewodów robią się dodatkowe 2 dość ostre zakręty na przejście na piętro wejście i wyjście do kanału czyli dodatkowe ok 6metrów kanału bo jak dobrze kojarzę to dolicza się 3metry na każdy zakręt. Będę chciał to zrównoważyć na parterze wykonując dodatkowe zakręty na rurach. Co do wywiewu to będą 3. Mały w kuchni 2 rury na parterze i 2 większe w łazienkach na parterze i piętrze po 4 rury. Na parterze skrzynki i rury zabudowane w suficie podwieszanym. To chyba wszystko tak w skrócie. Ktoś będzie mógł mi doradzić co do centrali jaką wybrać i może też co do moich założeń "projektowych". Edytowane 11 Stycznia 2018 przez sebastian.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.01.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Wydaje mi się że najlepsze są Thesslagreen i taką właśnie kupiłem. Jeśli dobrze poszukasz, to zmieścisz się w tym budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.w 16.01.2018 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Nie powiem słyszałem o niej przychylne opinie. Ale to Twój wybór bo: słyszałeś o niej opinie, widziałeś porównywałeś przed zakupem czy inna kwestia? Nikt inny nie pochwali się jaką ma i jaką może polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 16.01.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Nie powiem słyszałem o niej przychylne opinie. Ale to Twój wybór bo: słyszałeś o niej opinie, widziałeś porównywałeś przed zakupem czy inna kwestia? Nikt inny nie pochwali się jaką ma i jaką może polecić? Ja polecam Brink excellent 400. Działa 3 rok i żadnych problemów. Natomiast jest wątek o przeciekających brinkach, szczegółów nie znam. Thessla zanim się pojawiła już została okrzyknieta przez forumowiczów jako najlepszy rekuperator, chociaż cena wyższa a różnic w działaniu żadnych. Też jest wątek o problemach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.w 16.01.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Właśnie sam też myślałem o Brinku ale 300 bo wydaje mi się że spokojnie starczy na mój dom. Pozwól że też zadam Ci to samo pytanie dlaczego wybrałeś tego producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 16.01.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 Właśnie sam też myślałem o Brinku ale 300 bo wydaje mi się że spokojnie starczy na mój dom. Pozwól że też zadam Ci to samo pytanie dlaczego wybrałeś tego producenta? Były dobre opinie w necie. Na tamten czas chyba najlepszy. Ale każdy chwali swoje. Ważne aby dowiedzieć się jak wygląda sprawa z serwisem. Ja na szczęście nie korzystałem. Tutaj to mogę tylko podejrzewać, że thessla bije brinka. Niby nie ma co się zepsuć ale tym co przecieka brink w zasadzie nie ma kto pomóc. Na dzień dzisiejszy porównałbym ceny, serwis i wtedy zadecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KromaXXL 17.01.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 thessla widzę ze kosztuje około 8 tyś... :/ do tego centrala do sterowania i robi się pokaźna kwota :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastian.w 17.01.2018 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 No nie powiem thessla jest droga ale za 8000 zł można kupić już z tym najlepszym sterowaniem. Mówię oczywiście o 300. Odnośnie Brinka czytałem o jego wadzie i problemach z tym aspekcie nawet serwisu. Ale ktoś już też znalazł rozwiązanie więc dało by radę zrobić. Tylko jedno ale... kupować sprzęt za 6 tyś. i przerabiać go? Ale znów chyba nic rozsądniejszego nie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.01.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Nie powiem słyszałem o niej przychylne opinie. Ale to Twój wybór bo: słyszałeś o niej opinie, widziałeś porównywałeś przed zakupem czy inna kwestia? Nikt inny nie pochwali się jaką ma i jaką może polecić? Nie porównałem, bo nie miałem takiej możliwości. W pobliżu nikt jej nie sprzedaje ani nie ma możliwości zobaczyć jej jak i innych w działaniu. Wystarczyły mi same parametry na sucho, analiza rozwiązań technicznych i pozytywne opinie w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.01.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 thessla widzę ze kosztuje około 8 tyś... :/ do tego centrala do sterowania i robi się pokaźna kwota :/ Do Thesslagreen wystarczy jak weźmiesz panel Air+ za 200 zł i wystarczy. Mam sterowanie właśnie przez ten panel oraz AirMobile. Air+ daje mi pełne możliwości sterowania, ale muszę podejść do rekuperatora. Za 6000 masz AirPacka i nie musisz go przerabiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba89 17.01.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Gdzie można kupić AirPacka za 6000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.01.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Musisz poszukać sprzedawcę i się targować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts