Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Potrzebny sterownik tylko... Jaki ?

Sqza05

Recommended Posts

Witam posiadam stary piec jednofunkcyjny vailanta 242 2-5 i pogodowke vrt410 , sprawa wygląda tak że jakiś ekstra spec zamontował pogodowke z czujnikiem pokojowym w NAJCIEPLEJSZYM pokoju w domu :D i jak chce ogrzać chaupie do 21 stopni to wiadomo... Jeden pokój 21 reszta zimniejsza , potrzebuje jakiegoś sterownika bezprzewodowego do tego pieca tylko pytanie czy jakiś jest zamiennik ? Vaillant twierdzi że tylko ich vrt340f będzie chodził ale ciężko go dorwać na rynku wtórnym

Kryzowanie robiłem , każdy kaloryfer grzeje prawie jednakowo , niewielka różnica czasowa zanim się nagrzeje ostatni , w teorii da się przestawić ale musiał bym wiercić w ścianach i puszczać kable w inne miejsce a przy bezprzewodowe wiadomo , przeniose i działa , wiercić nie chce bo na czasie będę chciał zmienić piec , ten nie jest kondensacyjny, zwykły wcina tyle gazu ze muszę go wymienić , ogólnie jeśli chodzi o zużycie gazu wydaje mi się mam za duża moc 24 kw , kiedyś na forum była strona gdzie się uzupełnialo wszystkie parametry domu i mi wyszło 16-17 kw z cwu i sugerowany piec 19 kw

A może na tym sterowniku masz funkcję korekty?

U mnie też musiałam kombinować, bo kabel od sterownika był zrobiony przed wylewką.

Inny biegnie kanałam wentylacyjnymi, ale też to nie najlepsze miejsce i w końcu przestawiłam korektą czujkę na sterowniku.

Pokazuje ona mniej o trzy stopnie niż zwykły termometr i kocioł to szanuje...

tez zmienialem korekte na sterowniku , -3 c dochodzilo do zadanej temp wszystko spoko w domu cieplutko aleee inne pokoje szybciej sie wychladzaja i zanim zacznie znowu grzac juz jest zimno , pogrzeje chwile w pokoju gdzie sterownik cieplo , inne pokoje zimno , ustawione mam na dokladna temperature przy ktorej sie piec wylaczy , po zmianie na teoretycznie lepsze rozwiazanie czyli grzanie do delikatnie wyzszej temperatury niz jest ustawiona ... piec nie przestaje grzac , nawet w trybie temperatury obnizonej grzeje , przy TP zalacz - 0 czyli wylaczonej tempreaturze pokojowej grzeje bez przerwy nie patrzac na zaprogramowane godziny grzania .

tez zmienialem korekte na sterowniku , -3 c dochodzilo do zadanej temp wszystko spoko w domu cieplutko aleee inne pokoje szybciej sie wychladzaja i zanim zacznie znowu grzac juz jest zimno , pogrzeje chwile w pokoju gdzie sterownik cieplo , inne pokoje zimno , ustawione mam na dokladna temperature przy ktorej sie piec wylaczy , po zmianie na teoretycznie lepsze rozwiazanie czyli grzanie do delikatnie wyzszej temperatury niz jest ustawiona ... piec nie przestaje grzac , nawet w trybie temperatury obnizonej grzeje , przy TP zalacz - 0 czyli wylaczonej tempreaturze pokojowej grzeje bez przerwy nie patrzac na zaprogramowane godziny grzania .

Mnie zależało, aby kocioł chodził i dogrzewał piętro; tam najszybciej się wychładza. Parter potrzebuje niewiele ogrzewania, tam jest sterownik i kaloryfery są skręcane termostatami, a czasem zupełnie zakręcany w rozdzielaczu cały parter.