Bolek M.P 11.01.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Witam. Mam pytanie odnośnie wentylacji w kotłowni. W chwili obecnej mam SSO. Za namową znajomego będzie zainstalowana WM z odzyskiem ciepła. Dlatego nie mam żadnego przewodu wentylacji grawitacyjnej a w kotłowni docelowo będzie piec na pellet. Nie wiem czy dobrze zrobiłem rezygnując z wszystkich przewodów, dlatego pytam was o zdanie co zrobić i czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 11.01.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Zakładam, że komin do pieca zrobiłeś? Co na to kierownik budowy? Garaż(jeśli jest w bryle budynku) i kotłownia powinny mieć niezależną wentylację od reszty domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek M.P 11.01.2018 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Tak komin paleniskowy jest Kierownik budowy jak odbierał SSO nic nie mówił a ja myślałem że jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.01.2018 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 kierownika budowy jak każdego budowlańca należy pilnować. często nie ma pojęcia na temat budowy, robi tylko wpisy w dzienniku. kominiarz ci tego nie odbierze. ale może dobrze, zainstalujesz sobie bezobsługowe źródło ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.01.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 kierownika budowy jak każdego budowlańca należy pilnować. często nie ma pojęcia na temat budowy, robi tylko wpisy w dzienniku. Czyli trzeba znać się na wszystkim. Mechanika samochodowego pilnować, budowlańców już szczególnie no i lekarza... właśnie lekarzy to bardzo trzeba pilnować w zakresie naszego leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 12.01.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Czyli trzeba znać się na wszystkim. jak się buduje dom, to trzeba coś wiedzieć na ten temat, inaczej babole murowane albo zrobią z człowieka jelenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 A co jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek M.P 12.01.2018 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 W projekcie jest wentylacja grawitacyjna w całym domu ale z racji że chciałem założyć wentylację mechaniczną to zrezygnowalem z ciągów grawitacyjnych a nikt mi nie mówił że trzeba zostawić w kotłowni . Macie jakiś pomysł żeby to rozwiązać ? Dzięki za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.01.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Jeżeli w tej chwili masz SSO to możesz jeszcze dobudować te dwa ciągi wentylacji grawitacyjnej w kotłowni i garażu. Ciag nie musi iśc od samego dołu, dziura w stropie i nad tym ciąg wentylacyjny. Możesz użyć gotowych kształtek, albo jakąś rurę fi 150 ocieploną, ale lepsze beda kształtki. np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek M.P 12.01.2018 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź ,chyba tak zrobię jak piszesz kształtki i kominek wentylacyjny na dach. Szkoda że to sobie tego nie dopilnowałem wcześniej :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajmund26 01.02.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Witam. Mam pytanie odnośnie wentylacji w kotłowni. W chwili obecnej mam SSO. Za namową znajomego będzie zainstalowana WM z odzyskiem ciepła. Dlatego nie mam żadnego przewodu wentylacji grawitacyjnej a w kotłowni docelowo będzie piec na pellet. Nie wiem czy dobrze zrobiłem rezygnując z wszystkich przewodów, dlatego pytam was o zdanie co zrobić i czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? U mnie w kotłowni/garażu brak wentylacji grawitacyjnej reszta domu będzie mieć rekuperacje.. Kotłownia i garaż są w bryle budynku. Mi doradził kominiarz aby nie było problemów z odbiorem należy po prostu pociągnąć po elewacji rurę fi100 ponad dach a na to idzie ocieplenie elewacji. Najprostsze rozwiązanie. Tylko zastanawiam się z jakich materiałów taką rurę i czym ją montować do ściany. Muszę się dopytać czy do takiego odprowadzenia można podłączyć dwa pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.02.2018 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 U mnie w kotłowni/garażu brak wentylacji grawitacyjnej reszta domu będzie mieć rekuperacje.. Kotłownia i garaż są w bryle budynku. Mi doradził kominiarz aby nie było problemów z odbiorem należy po prostu pociągnąć po elewacji rurę fi100 ponad dach a na to idzie ocieplenie elewacji. Najprostsze rozwiązanie. Tylko zastanawiam się z jakich materiałów taką rurę i czym ją montować do ściany. Muszę się dopytać czy do takiego odprowadzenia można podłączyć dwa pomieszczenia. można, pod warunkiem, ze te pomieszczenia różnic co najmniej 2 kondygnacje, albo inaczej, wejścia do takiego komina będą w odległości co najmniej 4m licząc w pionie. Druga sprawa kanał wentylacyjny fi100 nie spełnia wymagań rozporządzenia o warunkach technicznych budynku. Taki kanał musi miec co najmniej 200cm2 przekroju a fi 100 ma tylko 78,5cm2. Dopiero rura fi 160 spełnia wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.02.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Oprócz tematu kominów wentylacyjnych, musisz jeszcze pamiętać o tym, że kotłownia musi mieć SZCZELNE drzwi, oddzielające ją od reszty pomieszczeń z WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajmund26 02.02.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 można, pod warunkiem, ze te pomieszczenia różnic co najmniej 2 kondygnacje, albo inaczej, wejścia do takiego komina będą w odległości co najmniej 4m licząc w pionie. Druga sprawa kanał wentylacyjny fi100 nie spełnia wymagań rozporządzenia o warunkach technicznych budynku. Taki kanał musi miec co najmniej 200cm2 przekroju a fi 100 ma tylko 78,5cm2. Dopiero rura fi 160 spełnia wymagania. Dzięki Slawko123 to muszę jednak dopytać się kominiarza z szerokością rury czy faktycznie nie pomylił się bo to on będzie podpisywał. Tak z ciekawości jak fizycznie odbywa się odbiór budynku przez kominiarza? Teraz się zastanawiam jak Garaż ma być wentylowany czy też musi być wyprowadzony kanał wentylacyjny poza dach. Sądziłem że wystarczy właśnie wywietrznik w garażu 200cm2. To chyba będę musiał dwa takie kanały wyprowadzić jeden do kotłowni jeden do garażu... Kotłownia jest w garażu (pomieszczenie bez okna). Garaż będzie oddzielony normalnymi drzwiami a zapewne kotłownia jakimiś technicznymi. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajmund26 02.02.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 można, pod warunkiem, ze te pomieszczenia różnic co najmniej 2 kondygnacje, albo inaczej, wejścia do takiego komina będą w odległości co najmniej 4m licząc w pionie. Druga sprawa kanał wentylacyjny fi100 nie spełnia wymagań rozporządzenia o warunkach technicznych budynku. Taki kanał musi miec co najmniej 200cm2 przekroju a fi 100 ma tylko 78,5cm2. Dopiero rura fi 160 spełnia wymagania. nie dodałem a to chyba istotne, jest to piec gazowy z zamkniętą komorą spalania a przewód kominowy jest to wypust specjalna rurą naw/wyw. W takim przypadku te 200cm2 jest chyba nie aktualne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.02.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 wentylacja grawitacyjna i rozporządzanie, nie rozróżnia co jest w pomieszczeniu wentylowanym. czy to kotłownia, czy to kuchnia, czy łazienka, czy garaż, czy jakiekolwiek inne pomieszczenie. kanał wentylacyjny ma mieć co najmniej 200cm2 i już dopytaj sie kominiarza, co masz mieć i co Ci podpisze, ze jest zgodne z prawem i sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rajmund26 02.02.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 wentylacja grawitacyjna i rozporządzanie, nie rozróżnia co jest w pomieszczeniu wentylowanym. czy to kotłownia, czy to kuchnia, czy łazienka, czy garaż, czy jakiekolwiek inne pomieszczenie. kanał wentylacyjny ma mieć co najmniej 200cm2 i już dopytaj sie kominiarza, co masz mieć i co Ci podpisze, ze jest zgodne z prawem i sprawne. Dopytałem się kominiarza oraz projektanta instalacji gazowej i powiedzieli, że wyprowadzenie rury w kotłowni 10x10 przy piecu z zamkniętą komorą spalania wystarczy jako kanał wentylacyjny. Oczywiście oddzielny przewód spalinowy. Bez problemu wystawi opinie dla "gazownika" jak i nie będzie problemu przy odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 02.02.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 dopytaj się, ja teraz nie moge znaleźć w rozporządzeniu gdzie było o tych 200cm2, kominiarz pewnie będzie wiedział lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts