emems 22.09.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Droga Redakcjo Już od jakiegoś czasu poszukuję informacji na temat możliwości pozyskania wsparcia finansowego w energetyce odnawialnej w warunkach krajowych. A dokładnie chodzi mi o dofinansowanie założenia instalacji solarnej do ogrzewania c.w.u., ale się do tego kredytu niekwalifikujemy. Wszelkie informacje na temat dotacji jakie do tej pory uzyskałam to były przeznaczone dla przedsiębiorców. Czy istnieją jakieś dotacje dla osób prywatnych ? Gdyż buduję się 100 metrów od Parku Narodowego, a chcielibysmy w sposób ekologiczny pozyskiwać c.w.u.Za wszelkie informacje z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.09.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Zajrzyj do Banku Ochrony Środowiska, oni mieli coś co było umarzane w iluś tam % w odniesieniu do tego typu rzeczy. Warto zapukać do Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska może i oni po wstąpieniu do unii mają jakieś propozycje ?PozdroJ A widoki jak zwykle cudowne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.09.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Tak tulko umorzą Tobie po opinii auditora która kosztuje (prawie tyle co procenta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.09.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 emems Słuchaj, niedawno usłyszałem o gościu który produkuje generatory i przy okazji robi rotacyjne wiatraki ( pionowe ). System polega na tym, że masz dobrze zaizolowany zbiornik na 2-3 tys. l wody, a wytworzona energia elekt. podgrzewa wodę, czyniąc z niej rodzaj akumulatora cieplnego. Może warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem ?pozdroJ A widoki niezmiennie piękne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 22.09.2004 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 zaglądałam do BOŚu ......tylko dla przedsiębiorstw A mi chodzi o dotacje nie o kredyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.09.2004 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Sprawdziłem w WFOŚ, oni nie dają dotacji osobom prywatnym. Chyba że namówisz wójta na program oszczędzania energii i dla 100-200 domów załatwi spore dotacje.Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 22.09.2004 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 no właśnie.... a takich osób jak ja znalazło by się duużo więcej do założenia kolektorów słonecznych czy innych ekologicznych inwestycji tylko wszystkie te technologie są drogie i dotacje by dużo pomogły w tej kwestji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 22.09.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 A może wciągnąć w to Dyrekcje PN, że niby oni, ale wy się podpinacie pod to. I wójta ( jak kumaty chłop ) trzeba nakręcić że i szkoła skorzysta i przychodnia i UG, a przy okazji troche mieszkańców.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 22.09.2004 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 echhhh... gmina bidna... ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 22.09.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 No a w Niemczech, przecie mają dotacje na solary, czy aby nie są to fundusze unijne, czy rządowy budżet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.09.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Bo cwane Niemce w ten sposób wypełniają obowiązek pozyskiwania ileśtam kWh energii ze źródeł odnawialnych. Nadto porządek mają, znaczy ordnung. U nas jak ktoś podkreślił mamy tradycje partyzanckie, z włoska zwane burdello. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 23.09.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 ....no i u nas też, coś takiego ma obowiązywać ( obowiązuje !!? ) i tylko trzeba wójta zmotywować do działania, najlepiej przez Twojego radnego.A Tyś jest jeszcze mazowieckie czy już nie?PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts