Kreciko 12.01.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Witam chcę powiększyć łazienkę poprzez przeniesienie ścianki działowej o 40 cm (w głąb dużego pokoju). Ścianka jest w tej chwili wykonana z cegły pełnej i ma szerokość 1,7 m. Obecna ścianka zostanie zburzona. Robotę będzie przeprowadzał fachowiec, który zaproponował, aby nową ściankę zrobić z płyt gipsowych lub ytong interio. Ja przeglądając internet pomyślałem o silka e8 (dobra akustyka, niska nasiąkliwość, masa do zaakceptowania?). Przy ściance będzie wanna, będzie na niej zamontowana bateria a w niej będą szły rurki z wody, a całą ściana będzie pokryta płytkami. Z czego najlepiej zrobić tę ściankę ? Istotne właściwości dla mnie żeby• nie było problemów z nasiąkaniem ścianki i grzybem - w łazience będzie się suszyło pranie nad wanną. • nic nie pękało ani się nie rysowało – często widzę, że k/g pęka przy suficie albo w narożnikach pęka fuga - wolałbym tego uniknąć. Z kolei Ytong podobno się rysuje tam gdzie jest klej (gładź od strony pokoju).• nie obciążyć stropu.• akustyka była w miarę ok Dodam jeszcze, że w ramach remontu będzie wyrównywana podłoga, różnica poziomów to 8-10 cm :/ - co się wiąże z pewnym obciążeniem stropu. Wyrównanie podłogi ma być zrobione twardym styropianem (tam gdzie jest najwięcej do wyrównania będzie gruby styropian, tam gdzie mniej - cieńszy styropian) i wylewką. Budynek to blok z 67 r., strop betonowy. Tak jak pisałem myślałem o silce e8 ale czy nie będzie za ciężka ? Jestem laikiem, dlatego robotę zleciłem fachowcowi. Bardzo proszę jednak o poradę oraz na co zwrócić uwagę (jakieś taśmy uszczelniające folia w płynie, czy są konieczne), bo z fachowcami różnie bywa, czasem są nieuczciwi, a czasami wygodni. Pozdrawiam Michał Edytowane 12 Stycznia 2018 przez Kreciko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 12.01.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 W łazience jest wilgoć jak wylejesz wodę, suszenie prania, wanna , zlew itp. nie ma to znaczenia. Nie rób ścianki z gk, jakaś zabudowa może być a i to nigdy w sposób zalecany przez różne czasopisma ze szczelina od góry i na dole (bo ma pracować) w zabudowie niewielkich rozmiarów ma być wszystko na maksa spięte, czyli wszystkie stelaże i płyty poskręcane i zaszpachlowane. W ytongu zamontowanie baterii może być problemem, chociaż ja u siebie mam dwie łazienki na ytongu (sorki jedna do pro monta), Jak planujesz strefę mokrą, czyli np prysznic to obowiązkowa izolacja przeciwwodna pod płytkami, (prysznic bez brodzika i zabudowy od strony ściany), jak na wannie będziesz miał zasuwaną kabine na prysznic to też izolacja pod płytkami .Jak nie będziesz tego miał to nie ma sensu na ściany dawać izolację przeciwwodną.Jak planujesz zalewać sąsiada na dole to na podłodze też izolacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kreciko 13.01.2018 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Dziękuję za odpowiedz, Prysznica nie będzie, będzie wanna z parawanem. Myślałem też o jakichś dwóch półeczkach w ścianie. Czyli mam przypilnować, żeby była izolacja p/wilgociowa tam gdzie jest wanna? Podsumowując gk nie za bardzo, ytong też nie. To co by pan najlepiej użył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.01.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 ja ytonga bym użył. Jak chcesz kołki do półek to najlepiej wklejane jakieś bo przy zwykłych kołkach to szczelności nie będzie chyba że pobawisz się silikonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kreciko 13.01.2018 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) ja ytonga bym użył. Jak chcesz kołki do półek to najlepiej wklejane jakieś bo przy zwykłych kołkach to szczelności nie będzie chyba że pobawisz się silikonem Nie, nie takie te półki http://www.lazienkowy.pl/galeria-lazienek/obrazki/max/10092-podswietlane_polki_wnekowe_nad_wanna_210815.jpg Ytonga trzeba smarować folią w płynie, prawda? Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Kreciko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 22.01.2018 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Każda dziurka w izolacji i woda na nią i po zabawie. jak kołek nie ejst narażony na wodę to nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts