miro_86 26.11.2019 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Odgrzebuje trochę temat w kwestii szumu rekuperacji. Mam zaprojektowaną WM pod stropem w suficie podwieszanym. Czy ktoś ma tak rozwiązaną instalacje i czy przy takim rozwiązaniu słychać mocniej świst powietrza ? O same przewody się jako tako nie obawiam, aczkolwiek przy skrzynkach gdzie się będzie powietrze spreżało może chyba gwizdać . Czy źle myślę ? Fajnie jakby się wypoiwedziały osoby które mają podbne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 26.11.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 u mnie nie słychać szumu , jedyne co można usłyszeć to praca centrali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 26.11.2019 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Przy skrzynkach się będzie rozprężało (w nadmuchu). Rur peflex nie będzie słychać nawet przy 9m/s. Sprawdzone. Przy ok 2m/s na anemostacie 125mm w odległości ok 2m nie słychać. Przy tych które "zabierają" powietrze słychać (nie słychać) jeszcze mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 26.11.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Ok. A ile cm macie podwieszony sufit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 26.11.2019 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 U mnie idą bezpośrednio pod rigipsami (regipsami, jak to się do cholery pisze ?) w wełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 27.11.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 masz strop ocieplony wełną ? Czy same przerwody i skrzynki opatuliłeś wełną aby było ciszej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 27.11.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 U mnie idą bez żadnej izolacji od razu nad płytą KG i tak jak pisałem nic nie słychać nawet jak centrala idzie na max . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 28.11.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 OK. To mnie uspokoiłeś. Masz jakieś zdjęcia tej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 28.11.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Nie nie mam strop mam drewniany, rury podwieszone bezpośrednio pod legary , do legarów jest przykręcona konstrukcja sufitu podwieszanego , jakiekolwiek dźwięki generuje wyłącznie centrala, w normalnym trybie pracy intensywność podobnie jak lodówki, centrala jest w kotłowni więc jak są drzwi zamknięte to praktycznie nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.11.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 U mnie idą bez żadnej izolacji od razu nad płytą KG i tak jak pisałem nic nie słychać nawet jak centrala idzie na max . Mam tak samo, regips, rury, wełna. O rury nie macie się co przejmować, nie będzie słychać powietrza. Jedynie na anemostatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 28.11.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 U mnie centrala będzie w garau więc o hałas jednostki się nei martwię. Instalator mówił że znaczenie ma długość odcinka od skrzynki do amenostawfu. MIn 20cm żeby nie szumiało. Więc chyba się to potwierdza, bo zgładam że u Was jest więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.11.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Od skrzynki do anemostatu mam mniej niż 10cm. Ciąłem nawet skrzynki na krótsze,bo mi się nie mieściły. Też jest cicho przy przepływie ok 150m3/h. Powyżej już trochę słychać, ale mimo to nie przeszkadza. Chyba, że śpisz pod samym anemostatem, bo w ciągu dnia tego nie słychać (oczywiście to jest dosyć subiektywne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miro_86 29.11.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Dobra, dzieki za info. W takim razie nie będe wydziwiał i zrobię to zgodnie z proejktem- całość pójdzie pod k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 29.11.2019 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 U mnie też jest bezpośrednio pod płytą. Nawet na max nic nie słychać w rurach, lekki szum na skrzynkach rozprężnych, ale to musi być idealna cisza i musisz się skupić żeby coś usłyszeć i to tylko jakiś 1-1,5m od skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 30.11.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Serio. Na min jest cisza. Na max słychać i trzeba to zawsze powiedzieć. Inna sprawa czy ktoś może się do tego przyzwyczaić czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts