Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC Gruntowa DANFOSS CZY NIBE ???

mariobrk

Recommended Posts

To zabrzmiało jak wybór między Macierewiczem a Błaszczakiem na ministranta wojny...

Takie stwierdzenie jest krzywdzące bo to nie są złe pompy, delikatnie mówiąc.

nie są :p

ale polecałbym swoją, bo ją znam :p

Nibe jest moim zdaniem zbyt droga w stosunku do jakości (jaką zresztą posiada)... przepłaca się za nazwę ale i dobry serwis (informacja od kilku znajomych posiadających Nibe)

Danfoss z tego co wiem to też dobry sprzęt, ale wątek Czarnego swoje robi, nikomu jej nie polecę :p zresztą najtańsza też nie jest :p

O tysiącu dobrych instalacji danfossa nikt nie mówi a jeden przypadek to moim zdaniem za mało by skreślać firmę. Nie bronię danfossa ale w połowie pomp ciepła innych producentów są ich części.

Nikt nie mówi bo może tych instalacji tak dużo nie ma. Wiekszosc polskiej produkcji idzie na eksport. Na forum danfuj jakos zbytnio popularny nie jest.

Z mojego doświadczenia oczywiście Nibe.

Sterownik bardzo przyjemny i generalnie jak się dobrze negocjuje można na pewno dostać w fajnej cenie.

Kupując pompę również rozważałem Danfossa i parę innych, ale ostatecznie wybór padł na Nibe i do dziś jestem bardzo zadowolony.

I tak jak koledzy napisali wyżej, po doświadczeniach jednego z użytkowników forum w życiu nigdy nie polecę sprzętu firmy Danfoss, bo może i sprzęt ok, ale po tym jak potraktował Krzysztofa autoryzowany instalator Danfossa i po tym jak firma praktycznie nic nie zrobiła aby mu pomóc w rozwiązaniu problemu to lepiej się trzymać od nich z daleka.

Z mojego doświadczenia oczywiście Nibe.

Sterownik bardzo przyjemny i generalnie jak się dobrze negocjuje można na pewno dostać w fajnej cenie.

Kupując pompę również rozważałem Danfossa i parę innych, ale ostatecznie wybór padł na Nibe i do dziś jestem bardzo zadowolony.

I tak jak koledzy napisali wyżej, po doświadczeniach jednego z użytkowników forum w życiu nigdy nie polecę sprzętu firmy Danfoss, bo może i sprzęt ok, ale po tym jak potraktował Krzysztofa autoryzowany instalator Danfossa i po tym jak firma praktycznie nic nie zrobiła aby mu pomóc w rozwiązaniu problemu to lepiej się trzymać od nich z daleka.

Mam dobraną taką samą. Długo uzytkujesz Nibe ? Do ogrzewania i CWU?Jak zużycie prądu, koszt roczny? 100 %PODŁOGÓWKA? Jak duży domek?

Mam dobraną taką samą. Długo uzytkujesz Nibe ? Do ogrzewania i CWU?Jak zużycie prądu, koszt roczny? 100 %PODŁOGÓWKA? Jak duży domek?

Dane domku widać w stopce :)

122m2 podłóg i 33m2 garażu, przy czym garaż nie jest ogrzewany.

Dom parterowy.

Całość na podłogówce.

Wszystko grzejemy w I taryfie i utrzymujemy 22-23 stopnie w domu.

Tak CO + CWU, w końcu to pompa ze zintegrowanym zbiornikiem.

Teraz w lutym będzie 3 lata jak mieszkamy, a używamy troszkę ponad 3 lata bo wiadomo, że chodziła przed przeprowadzką :)

Pompa ma swój podlicznik i praktycznie w każdym roku 2015-2016-2017 zużywała około 3150 kW czyli około 1900 zł.

Dane domku widać w stopce :)

122m2 podłóg i 33m2 garażu, przy czym garaż nie jest ogrzewany.

Dom parterowy.

Całość na podłogówce.

Wszystko grzejemy w I taryfie i utrzymujemy 22-23 stopnie w domu.

Tak CO + CWU, w końcu to pompa ze zintegrowanym zbiornikiem.

Teraz w lutym będzie 3 lata jak mieszkamy, a używamy troszkę ponad 3 lata bo wiadomo, że chodziła przed przeprowadzką :)

Pompa ma swój podlicznik i praktycznie w każdym roku 2015-2016-2017 zużywała około 3150 kW czyli około 1900 zł.

Stopkę widziałem

• 1 month później...

Witam

Jestem posiadaczem pompy Danfoss DHP-8H od kilku lat i jestem zadowolony.

Co do sterownika rzeczywiście jest troszkę ubogi - ale dla zwykłego użytkownika wystarczający.

Z to jeśli chodzi o pracę - robi to do czego została stworzona.

Średnio rocznie ok 3500 -3600 kW zapotrzebowania.

Temperatura w domu nie mniej niż 23,8 - żona marznie :D

Ogólnie nie ma do czego się doczepić.