Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki system do małego mieszkania

Recommended Posts

Jestem całkowitym laikiem w kwestii automatyki domowej, jednakże chciałbym wyposażyć swoje mieszkanie w skromny zestaw z kilkoma podstawowymi funkcjami. Mieszkanie ma nieco ponad 55m2. Chciałbym posiadać następujące opcje:

1) Sterowanie roletami okiennymi (5 sztuk)

2) Sterowanie oświetleniem

3) Sterowanie termostatmi (4 sztuki)

4) Opcjonalnie kilka czujników (zalania w łązience, dymu w kuchni, ruchu w korytarzu i salonie) w celach informacyjnych (np alarm na smartphonie w przypadku wykrycia zalania w łazience).

Mile widziana integracja z Amazon Alexa/Google Home.

Po wstępnym researchu wydaje mi się, że Fibaro spełni powyższe funkcje i nie zrujnuje mnie całkowicie. Niestety widzę bardzo dużo negatywnych opinii w internecie na temat tego systemu, dlatego chciałbym usłyszeć opinie specjalistów.

Jestem całkowitym laikiem w kwestii automatyki domowej, jednakże chciałbym wyposażyć swoje mieszkanie w skromny zestaw z kilkoma podstawowymi funkcjami. Mieszkanie ma nieco ponad 55m2. Chciałbym posiadać następujące opcje:

1) Sterowanie roletami okiennymi (5 sztuk)

2) Sterowanie oświetleniem

3) Sterowanie termostatmi (4 sztuki)

4) Opcjonalnie kilka czujników (zalania w łązience, dymu w kuchni, ruchu w korytarzu i salonie) w celach informacyjnych (np alarm na smartphonie w przypadku wykrycia zalania w łazience).

Mile widziana integracja z Amazon Alexa/Google Home.

Po wstępnym researchu wydaje mi się, że Fibaro spełni powyższe funkcje i nie zrujnuje mnie całkowicie. Niestety widzę bardzo dużo negatywnych opinii w internecie na temat tego systemu, dlatego chciałbym usłyszeć opinie specjalistów.

Te termostaty to podłogówka czy głowice na grzejnik?

Ja akurat przez wiele lat też byłem "tylko kabelki". Ale jak się znajdzie porządne, bezawaryjne bezprzewodówki to potem naprawdę ciężko wrócić do tych kilometrów kabli i rozdzielnic jak w ruskim kosmodromie ;)

Moje typy na dziś:

1. Delta Dore (centralka Tydom 1.0) - półka podstawowa. Bezawaryjne i bardzo intuicyjne podstawy (światła, rolety, ogrzewanie). Super pod deweloperów, bo stabilne jak skała. 5 lat gwarancji producenta, 10 lat autonomia urzadzeń bateryjnych. Bez pushów i smsów, bez alexy. Dostęp zdalny przez darmową chmurę, nie trzeba publicznego adresu IP. Takie trochę plug-and-play :)

2. Loxone Air - średnia półka. Bardzo duże możliwości konfigurowania logiki. Jedyna wada - system w pełni centralny (jak padnie serwer to pada cała chata).

3. Delta Dore (centralka Lifedomus) - Rozpasanie premium. Alexa, Kodi, Heos, KNX, Hue, Nest, Z-wave (!) i co tylko chcesz, w pełni konfigurowalnej wizualizacji. Moduły podtynkowe można wtedy brać od z-wave, ale osobiście wszystko podtynkowe wolę Delta Dore (5 lat gwarancji) a z z-wave to pojedyncze gadżety pod kątem designu, jak np. wall-plug.

Mimo, że jesteś totalnym laikiem musisz być świadom tego jak działa sieć bezprzewodowa. W dużym skrócie - system bezprzewodowy działa podobnie przez co mogą powstawać zakłócenia podczas użytkowania.

Jasne panie ekspert. Pewnie dlatego sieć GSM okazała się komercyjną i funkcjonalną porażką, a ludzkość nadal woli korzystać z telegrafów. To samo z wifi, każdy nadal woli ciągnąć kable lan w każdy kąt.

Jeśli Twój sąsiad, będzie miał również ten system, bądź mocny router, to mogą wystąpić zakłócenia.

Bzdury. Dobry protokół o topologii mesh sobie sam skacze po kanałach, co całkowicie eliminuje jakiekolwiek problemy przy bliskości lokali. Co do routera, to jako ekspert powinieneś wiedzieć czym się różnią pasma danych częstotliwości i co z tego wynika.

Ponadto masz użytkować to mieszkanie, a system bms ma być po to by ułatwić Ci codzienną rutynę oraz odciążyć Cię byś nie musiał myśleć o zamykaniu rolet czy gaszeniu światła. W przypadku bezprzewodówki jak zapomnisz wymienić baterię, to moduł przestaje działać. Szczerze? Jeśli masz możliwość to tylko przewód, bo na niego producent jest w stanie Ci dać w stu procentach gwarancję stabilności działania.

Oj, chyba wiedzę o systemach bezprzewodowych czerpiesz z forum onetu. I światła i rolety i większość modułów przekaźnikowych jest pochowanych w puszkach podtynkowych i mają stałe zasilanie 230V. Żadnych baterii nie trzeba wymieniać. Nawet lepiej, taki moduł będzie działał niezależnie od serwera czy zasilacza magistralnego, co jest piętą achillesową większości systemów przewodowych. Jedyne urządzenia bateryjne to wszelkiej maści sensory. Owszem, będziesz musiał raz na pięć lat wymienić dwa paluszki w termostacie bezprzewodowym, ale dzięki temu nie musisz bruzdować ścian jak przesuniesz kanapę w inne miejsce.