Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z domknięciem okna

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zapytać czy ktoś posiada wiedzę dlaczego nie mogę zamknąć okna do końca. Przy zamknietym oknie klamka nie chce przejść w pozycję pionowa do dołu. Zostaje bardzo duzy luz w oknie.

Przy otwartym oknie klamka również nie chce przejść w pozycję dla zamkniętego okna. Czuć opór tak jakby coś blokowało.

Zamieszczam pomocnicze zdjęcia. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady.http://wgrajo.pl/img/img2018011214481.jpg

http://wgrajo.pl/img/img2018011214455.jpg

http://wgrajo.pl/img/img2018011214454.jpg

IMG_20180112_144814.jpg

Edytowane przez Kowalx87

Stare Aubi, bardzo dobre okucie. Niestety nawet ono musi być regularnie smarowane. Robiłem serwis ponad 100 okien na tym samym okuciu które tak jak tu, nawet na otwartym nie pracowały. Pomogło bardzo dobre przesmarowanie wszystkiego co się rusza dookoła skrzydła. Bardzo ważna jest rozwórka (na górze) i zasuwnica, zaciera się listwa zębata poruszająca się pod tą widoczną, smaruje się przez te otworki nad przekładnią klamki i ten malutki okrągły dokładnie w osi klamki. zakładam że nie ma żadnego uszkodzenia o którym nie wiem.

Smarowanie niestety nie pomogło.

Udostępniam film który dzisiaj nagrałem z elementem który mnie niepokoi. Z góry bardzo dziękuję za rady co teraz moge zrobić.

Czy napęd taśmy jest przenoszony "na plecy" (zobacz czy jak ruszasz klamką to poruszają się wszystkie rygle na skrzydle)?

Są 2 możliwości, jedna jak pisze Jareko przestawienie na ząbkach, przy klamce poziomo wszystkie rygle, także ten z tyłu między zawiasami powinny być mniej więcej pośrodku fasolki w której się poruszają. Jeśli tak nie jest trzeba rozkręcić łączenie na którym przeskoczyło i ustawić poprawnie. Choć gdyby tak było to ten między zawiasami haczył by podczas otwierania- zamykania skrzydła. Druga możliwość to trudne do określenia na odległość uszkodzenie gdzieś za narożnikiem (czyli na górze albo po stronie zawiasów) okuć. Są stare i czasem potrafią zaskoczyć jakimś nieprzewidywalnym zachowaniem.

Sorry

Zapomnialem że klamka blokuje się też na otwartym skrzydle.

Tak to jest gdy pisze się z komórki

Powiem szczerze że nie mam pomysłu co może być powodem jeśli w rolki wszędzie są w tej samej pozycji.

Bolec blokuje na rozworce nie trafiając w gniazdo?

Nie wiem po prostu nie wiem na odległość

Serwisant zapewne dostrzeże od razu patrząc i manerwujac klamka

W tym pierwszym filmiku który wysłałem widać jak ta blaszka pod tym kółeczkiem się lekko wygina gdy klamka dochodzi do pozycji w której dalej już się nie może domknąć. Dla mnie wygląda to tak jakby coś tam było nie tak... Ale ja się nie znam więc mogę się mylić...

Dociśnij mocno okno u góry przy zawiasie i przękręć klamkę , jeżeli da sie przekręcić prawidłowo pionowo w dól a bez docisku nie da się przękręcić to trzeba wyregulować rozwórkę , instrukcja https://catalog.siegenia.com/pdf_downloads/taf_tip_f_w_tung_pl.pdf , załatw narzędzia (imbusy) , pooglądaj mechanizm u góry okna przy zawiasie i poruszaj klamką od razu się zorientujesz co z czym haczy , regulacja jest prosta, trochę chęci i będzie dobrze.

Tomraider.

Patrząc na 2 filmik mam wrażenie, że skrzydło zbyt nisko "siedzi" na dolnym zawiasie przez co ruch klamki może blokować zabezpieczenie w rozwórce. Proponuję ponieść skrzydło poprzez wkręcenie imbusa 4mm w dolnym zawiasie,

11-14 sek filmiku pokazuje że siedzi wysoko, milimetr wyżej i zblokuje uchył. Jeśli faktycznie nie poszło któreś połączenie i wszystkie rygle chodzą poprawnie to nie mam koncepcji i bez rozebrania okuć się nie obejdzie.

11-14 sek filmiku pokazuje że siedzi wysoko, milimetr wyżej i zblokuje uchył. Jeśli faktycznie nie poszło któreś połączenie i wszystkie rygle chodzą poprawnie to nie mam koncepcji i bez rozebrania okuć się nie obejdzie.

Film jest niestety dość ciemny. Wrażenie, że "sidło" odnoszę patrząc na końcówkę rozwórki od strony zawiasu. Podnieść w górę nie zaszkodzi. Mógł też uszkodzić się sam mechanizm blokady położenia klamki umieszczony w rozwórce chociaż nie przypominam sobie takiego przypadku.

Za to przypominam sobie zupełnie inny: ruch klamki blokował plastikowy element, który odłamał się od mocowania żaluzji i wpadł w szczelinę przy ryglu.

Myślę, że zdiagnozowanie tego "na żywni" nie zajęło tobie czy mnie więcej jak minutę. Na odległość to trochę zgadywanie :(