lukasziza 12.01.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam, Mam pytanie odnośnie odzysku ciepła w Waszych rekuperatorach. Ja dziś sprawdzałem i wychdzoi tak:- czerpnia: -0,5 stopnia- powietrze nawiewane: 15 stopni- powietrze wyciągane z pomieszczeń: 22 stopnie- wyrzucane na zewnątrz 3,5 stopnia wszystkie te parametry wzięte z rekuperatora. słabo wygląda ten odzysk . A jak to u Was wygląda? dziękuje za pomoc i odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapawel7673 13.01.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 WitamAeris 350nextWywiew - 23,5Wyrzutnia - 10,0Czerpania - 1,00Nawiew - 20,5Przepływ - 110 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 13.01.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 aniapawel jakoś mi się to nie bilansuje 23,5 - 10 = 13,5*C taki spadek temperatury na otrzymujecie 20,5-1= 19,5*C jeżeli przepływy porównywalne to chyba chodzi grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 13.01.2018 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 no w porównaniu do tego to u mnie bieda jak 102..... ja nie wiem czym to jest spowodowane. A ironsmith jakie masz parametry reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapawel7673 13.01.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Nagrzewnica pobór mocy 0kW. Najczęściej mam różnice 2 stopni między powietrzem wyciąganym (wywiew) a powietrzem nawiewany (nawiew).Po przewietrzanie często różnica spada do 1,5 stopnia. Przewietrzanie 15 min, żeby przedmuchaj wymiennik z wody.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 13.01.2018 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 kurcze ja włączam max bieg wieczorem zawsze przy kąpieli . a jakie filtry stosujesz? kiedy wymienialiście ostatni raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.01.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 no w porównaniu do tego to u mnie bieda jak 102..... ja nie wiem czym to jest spowodowane. prawdopodobnie cześć rur instalacji nawiewnej jest słabo ocieplona i przechodzi przez nieogrzewane pomieszczenia. odzysk masz spory powietrze wyciągane z pomieszczeń: 22 stopnie - wyrzucane na zewnątrz 3,5 stopnia różnica 18,5 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 13.01.2018 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 prawdopodobnie cześć rur instalacji nawiewnej jest słabo ocieplona i przechodzi przez nieogrzewane pomieszczenia. odzysk masz spory różnica 18,5 stopnia ale ja podałem tu parametry odczytywane na rekuperatorze - faktycznie przy zmierzeniu temperatury przy anemostatach nawiewnych mam ok +2,5 stopnia więcej (ale to może w kanałąch się troche ogrzewa). natomiast jak wchodzę w patametry rekuperatora to pokazuje takie tempetarury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.01.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 no tak, tak odczytałem z tym, ze nawiew nie wiem dlaczego przyjąłem, ze jest z anemostatu Pytanie czy reku pokazuje prawidłowe temperatury. Choć z drugiej strony na wylocie masz różnice 18,5st a na wlocie 15,5 stopnia. Rożnica 3st. Moze tak ma byc? z ciekawości, jaki masz sterownik, comfosense czy panel dotykowy LUX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 13.01.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 (edytowane) no tak, tak odczytałem z tym, ze nawiew nie wiem dlaczego przyjąłem, ze jest z anemostatu Pytanie czy reku pokazuje prawidłowe temperatury. Choć z drugiej strony na wylocie masz różnice 18,5st a na wlocie 15,5 stopnia. Rożnica 3st. Moze tak ma byc? z ciekawości, jaki masz sterownik, comfosense czy panel dotykowy LUX? Sterwonik mam STD taki z pięcioma przyciskami na dole. Troche to wszystko dziwne. A poza tym jak podniosę nawiew na 2 i 3 bieg to tempetatura nawiewanego powietrza jeszcze bardziej wzrasta... pytanie czemu tak jest? Ps różnica 3 stopni może wynikać z tego że część kanałów mam położone na podłodze gdzie jest podłogówka - to pewnie dodatkowo dogrzewa.... ? Edytowane 13 Stycznia 2018 przez lukasziza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 14.01.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 a może ktoś jeszcze podzieli sie swoimi wynikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 15.01.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 ..... A poza tym jak podniosę nawiew na 2 i 3 bieg to temperatura nawiewanego powietrza jeszcze bardziej wzrasta... pytanie czemu tak jest? Wygląda na to, że rekuperator stoi w chłodnym miejscu i jest słabo odizolowany od otoczenia. Rekuperator jest wychładzany przez temperaturę otoczenia i dlatego może być niska temperatura na nawiewie. A że po zwiększeniu ciągu temperatura się podnosi to właśnie dlatego, że powietrze wywiewane z pomieszczeń wpada do rekuperatora i go rozgrzewa. Rekuperator nie zdąża się wychłodzić i dlatego temperatura powietrza nawiewanego (za rekuperatorem) jest wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 15.01.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Ja u siebie sprawdziłem to mam takie parametry:1. W domu: 22 stopnie2. Wyrzutnia: 4 stopnie3. Czerpnia: -4,5 stopnia4. Nawiew: 15 stopni Przy czym widzę, że chodzi nagrzewnica wstępna z mocą 0,5kW Edytowane 15 Stycznia 2018 przez MD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedkam 15.01.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 u mnie na AerisNext 350 różnica 2-3 stopnie. Sprawdź jaką masz temperaturę komfortu ustawioną, może aktywował się bypass? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 15.01.2018 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 u mnie na AerisNext 350 różnica 2-3 stopnie. Sprawdź jaką masz temperaturę komfortu ustawioną, może aktywował się bypass? mam ustawione 28 stopni wiec nie ma opcji... teraz mam podobnie jak napisał wyżej MD. A tobie Dedkam nie chodzi nagrzewnica przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 15.01.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 (edytowane) U mnie też jest słabo. Czyżby ten rekuperator był przereklamowany?! Niby konstrukcja solidna i nie ma do czego się przyczepić. No właśnie poza słabym odzyskiem :/ U mnie jak było kilka stopni na dworze, a w domu (średnio) ok. 21 stopni, to na nawiewie było ok. 15 stopni! Biorąc pod uwagę nawet straty na kanałach to różnica mierzona ręcznie na rekuperatorze wynosi ok. 5 stopni, teraz jak jest zimniej na dworze to jest to ok. 6 stopni różnicy. Jednym słowem dupy nie urywa! BTW. Skąd bierzecie te dane z rekuperator? Ja mam wersję standard i się zastanawiam, czy da się jakoś dobrać do tych danych. Edit. Serwisant ma do mnie przyjechać, jak będzie w okolicy, bo wg niego coś jest nie tak. Edytowane 15 Stycznia 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 15.01.2018 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 U mnie też jest słabo. Czyżby ten rekuperator był przereklamowany?! Niby konstrukcja solidna i nie ma do czego się przyczepić. No właśnie poza słabym odzyskiem :/ U mnie jak było kilka stopni na dworze, a w domu (średnio) ok. 21 stopni, to na nawiewie było ok. 15 stopni! Biorąc pod uwagę nawet straty na kanałach to różnica mierzona ręcznie na rekuperatorze wynosi ok. 5 stopni, teraz jak jest zimniej na dworze to jest to ok. 6 stopni różnicy. Jednym słowem dupy nie urywa! BTW. Skąd bierzecie te dane z rekuperator? Ja mam wersję standard i się zastanawiam, czy da się jakoś dobrać do tych danych. no właśnmie ja też mam wersję standard ze std sterownikiem. Mi to sie wydaje że ablo GWC mają? albo załącza się nagrzewnica wstępna.... U mnie w czwartek ma być serwisant i ciekawe czy coś na to poradzi czy tak po prostu ma być.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.01.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 a sprawdzacie filtry czasami? mam taki sam reku w wersji lux, z tym, ze jeszcze nie zamontowany. kosztował kupe kasy i teraz sie zastanawiam czy dobrze wybrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 15.01.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 No raczej, że sprawdzam i wymieniam. Tak się składa, że wynik przed i po wymianie filtrów jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasziza 16.01.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2018 a sprawdzacie filtry czasami? mam taki sam reku w wersji lux, z tym, ze jeszcze nie zamontowany. kosztował kupe kasy i teraz sie zastanawiam czy dobrze wybrałem no filtry wymieniałem 1 tydzień temu na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts