Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie prądem

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Jestem nowy a trafiłem tu przez problem z ogrzewaniem elektrycznym.

Buduję właśnie domek o powierzchni całkowitej 120 m2.

Zdecydowałem się na piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem oraz dodatkowo kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza (nie zawsze chce się palić, a grzać trzeba - prawda?).

Dość dużo na temat czytałem - i stąd problem.

Piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem - bo dokładna regulacja, stała temperatura, korzyści z II taryfy (w Poznaniu G11 to 35 gr/kWh, nt. G12 nocna to 18 gr/kWh - czyli połowa). Wyliczyłem sobie moc grzejników potrzebną do zainstalowania - ok. 16-18 kW (wg. Muratora 8/2002) i poszedłem do firmy dystrybuującej grzejniki firmy SIMPLEX. Po pierwsze wyliczyli, że potrzebuję aż 25 kW mocy (od nadmiaru głowa nie boli, ale to zwiększa rozmiar piecy - gdzieś muszą to ciepło zgromadzić, nawet jeśli cena się nie zmienia - wyjściowa to ok. 13.500 zł za 6 pieców z automatyką, 2 dmuchawy do łazienek i 1 bojler na 100 l), a po drugie, wyliczyli mi średni rachunek za samo grzanie w sezonie zimowym na 1.167,00 zł miesięcznie. Dostałem ulotki nt. ogrzewania prądem wydane przez różne instytucje i wynika z nich, że wysokość rachunku za prąd (wliczona ciepła woda i maszynka w kuchni) powinna wynieść:

ulotka gazowników z Górnośląskiego Zakładu Gazowniczego - 2.500 zł na rok

wg ulotki PTPiREE - 2.400 zł na rok

wg Muratora (8/2002) - 3.400 zł na rok

wg przygotowanego dla mnie projektu - 7.000 zł tylko za ogrzewanie i ciepła wodę w sezonie grzewczym.

Wobec takich różnic mam pytanie - czy ktoś ma zainstalowane jako główne źródło ogrzewania piece akumulacyjne ale koniecznie dynamiczne i ile tak naprawdę zużywa energii?!

Będę wdzięczny za pomoc

Nie mam dynamicznych pieców, ale 7000 zł za sezon grzewczy dla domu 120 mkw to nieporozumienie, chyba że masz dom z nieocieplonej płyty pilśniowej. Podany przez ciebie koszt instalacji też nie jest najniższy i starczy na kotłownię opalaną gazem płynnym. Radzę obliczyć zapotrzebowanie na ciepło twojego domu, to czym go ogrzewamy nie ma znaczenia i tak musimy dostarczyć odpowiednią ilość energii. Prąd niestety jest chyba na dzień dzisiejszy najdroższym źródłem energii.

Ciekawe jak policzyli zapotrzebowanie na 25kW, mam dom 180 mkw moc obliczeniową ok. 18 kW (fakt, że sam liczyłem), ale od trzech zim piec mam ustawiony na maksymalną moc 15 kW i nigdy jeszcze nie zmarzłem.