krzysztofh 06.09.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 A ja do malowania farbami emulsyjnymi zakupiłem zestaw ,,szczotek" o bardzo gęstych i krótkich włoskach, które można montować na drążku (kiju od miotły lub tp...) fajnie się tym maluje i nie kapie tak jak z wałka... Krystian, czy mógłbyć napisać jak się maluje tymi szczotkami i czy po malowaniu nimi jest równa powierzchnia tzn, czy widać pociągnięcia szczotką tak jak widać pociągnięcia pędzlem i generalnie czy powierzchnia nie wykazuje różnic. Przy malowaniu wałkiem nie ma problemu ze strukturą po pomalowaniu, ale bardzo często trudno jest pomalować szczególnie sufity aby pod światło nie było widac pasów po malowaniu wałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 06.09.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Po zagruntowaniu jedynką ,powierzchnie malowałem "dużym" wałkiem z dość długim włosiem,zostawiałem narożniki na koniec.Malowałem je małym wałkiem /takim na 6-8cm/ też z włosiem. I drugi raz tak samo.Wyszło idealnie-pod światło nie ma żadnych smug,przebarwień itp.malowałem zwykłym gotowym duluksem,ale na salon wziąłem duluxa expert mat z mieszalnika...i maluje się o niebo lepiej,może nawet wystarczy jedna warstwa farby. Jest nieco rzadsza ,ale lepiej kryjąca.Co do malowania w kierunku okien czy też poprzecznie,to nie stwierdziłem błedów w moim malowaniu,a malowałem "jak popadło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 06.09.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Nikt nie malował natryskowo? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edgar the liar 06.09.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Z malowaniem natryskowym jest ten problem , ze powierzchnia wychodzi idealnie gładka , bez zadnej faktury.Wszystko lux , ale jak sie cos zarysuje , pobrudzi w uzytkowaniu to nie ma mozliwosci poprawki , trzeba malowac cała sciane od nowa , każdy ruch wałkiem czy pedzlem zostawia widoczną plame,a poprawki sprayem to problem jak sie juz mieszka.Narozniki to ja maluje pedzelkiem , a za nim wyschnie jak najbliżej wałkiem . Staram sie nie dopuścic do wyschnięcia malowania po pedzlu przed przejechaniem wałkiem.W ten sposub nie widać roznicy miedzy naroznikiem a scianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.09.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2006 Rączka Wałka : Taka ma być - nioe na jednym drucie tylko taka (najlepiej na łozysku kulkowym) http://www.studio-aw.pl/img/sklep/dynamic/001.gif Pedzel do kantów, narożników i innych trudno dostępnych miejsc: Taki - najlepiej Pędzel poliestrowo - włosiany http://www.studio-aw.pl/img/sklep/dynamic/018.gif Wałek najlepiej wałek 100% poliester (nie sznurkowy) sznurkowy zalecam stosowac do bardzo rzadkich farb. Najlepszy wałek do emulsji, Latex-ów, alkaidów, olejnych to firma DYNAMIC POLY PRO Połysk wykonany z syntetycznego włókna o dł. włosa 5mm klejonego na rolce PCV doskonały do malowania gładkich powierzchni farbami w połysku Półpołysk ten sam co wyżej tylko włos 10 mm Mat - ten sam tylko włos 15 mm A wałek ma wyglądac tak: http://sklep.studioaw.bazafirm.pl/photo/m_HB021767.gif Co do techniki malowania każdy kant najpierw pedzlem dokladnie do wyschnięcia - potem wałkiem po całości na 2-gi raz (wałek da wam rtaką sama fakturę jak reszt ściany) Malujcie dobrymi farbami !!! Zwracajcie uwage na filtr UV. Są droższe- ale weźcie pod uwage czasookes następnego malowania Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts