Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Technika malowania scian ?

Karol N.

Recommended Posts

A ja do malowania farbami emulsyjnymi zakupiłem

zestaw ,,szczotek" o bardzo gęstych i krótkich włoskach,

które można montować na drążku (kiju od miotły lub tp...)

fajnie się tym maluje i nie kapie tak jak z wałka...:)

Krystian, czy mógłbyć napisać jak się maluje tymi szczotkami i czy po malowaniu nimi jest równa powierzchnia tzn, czy widać pociągnięcia szczotką tak jak widać pociągnięcia pędzlem i generalnie czy powierzchnia nie wykazuje różnic. Przy malowaniu wałkiem nie ma problemu ze strukturą po pomalowaniu, ale bardzo często trudno jest pomalować szczególnie sufity aby pod światło nie było widac pasów po malowaniu wałkiem.

Po zagruntowaniu jedynką ,powierzchnie malowałem "dużym" wałkiem z dość długim włosiem,zostawiałem narożniki na koniec.Malowałem je małym wałkiem /takim na 6-8cm/ też z włosiem. I drugi raz tak samo.Wyszło idealnie-pod światło nie ma żadnych smug,przebarwień itp.malowałem zwykłym gotowym duluksem,ale na salon wziąłem duluxa expert mat z mieszalnika...i maluje się o niebo lepiej,może nawet wystarczy jedna warstwa farby. Jest nieco rzadsza ,ale lepiej kryjąca.

Co do malowania w kierunku okien czy też poprzecznie,to nie stwierdziłem błedów w moim malowaniu,a malowałem "jak popadło".

Z malowaniem natryskowym jest ten problem , ze powierzchnia wychodzi idealnie gładka , bez zadnej faktury.Wszystko lux , ale jak sie cos zarysuje , pobrudzi w uzytkowaniu to nie ma mozliwosci poprawki , trzeba malowac cała sciane od nowa , każdy ruch wałkiem czy pedzlem zostawia widoczną plame,a poprawki sprayem to problem jak sie juz mieszka.

Narozniki to ja maluje pedzelkiem , a za nim wyschnie jak najbliżej wałkiem . Staram sie nie dopuścic do wyschnięcia malowania po pedzlu przed przejechaniem wałkiem.W ten sposub nie widać roznicy miedzy naroznikiem a scianą.

Rączka Wałka :

Taka ma być - nioe na jednym drucie tylko taka (najlepiej na łozysku kulkowym)

http://www.studio-aw.pl/img/sklep/dynamic/001.gif

Pedzel do kantów, narożników i innych trudno dostępnych miejsc:

Taki - najlepiej Pędzel poliestrowo - włosiany

http://www.studio-aw.pl/img/sklep/dynamic/018.gif

Wałek najlepiej wałek 100% poliester (nie sznurkowy) sznurkowy zalecam stosowac do bardzo rzadkich farb. Najlepszy wałek do emulsji, Latex-ów, alkaidów, olejnych to firma DYNAMIC POLY PRO

Połysk

wykonany z syntetycznego włókna o dł. włosa 5mm klejonego na rolce PCV

doskonały do malowania gładkich powierzchni farbami w połysku

Półpołysk ten sam co wyżej tylko włos 10 mm

Mat - ten sam tylko włos 15 mm

A wałek ma wyglądac tak:

http://sklep.studioaw.bazafirm.pl/photo/m_HB021767.gif

Co do techniki malowania każdy kant najpierw pedzlem dokladnie do wyschnięcia - potem wałkiem po całości na 2-gi raz (wałek da wam rtaką sama fakturę jak reszt ściany) Malujcie dobrymi farbami !!! Zwracajcie uwage na filtr UV. Są droższe- ale weźcie pod uwage czasookes następnego malowania :)

Sebo8877