Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyka bramy+furtka

Recommended Posts

Witam , kompletnie na tym się nie znam liczę na pomoc doświadczonych osób :) otóż... mam bramę jednoskrzydłową(dość długa dokładnie nie pamiętam wymiaru ale chyba będzie te 3 metry) + furtkę chciałbym aby otwierały się niezależenie od siebie czyli... sama brama lub sama furtka i obie w tym samym czasie(podczas wjazdu samochodem).Czy istnieje taki mechanizm który mnie zadowoli ? :) chciałbym wydać 1.500 zł maks za takie coś. Przypomnę że KOMPLETNIE się na tym nie znam. Bardzo by mi się taki mechanizm przydał ponieważ jestem na wózku inwalidzkim.

Myślę, ze bez problemu - potrzebujesz 2 siłowniki do bram skrzydłowych. Jeśli furtka miała by się otwierać zawsze z bramą, to sprawa jest prostsza - można użyć kompletu do bramy 2-skrzydłowej. Natomiast, jeśli potrzebujesz w pełni niezależnego otwierania (np czasem otwarcie samej furtki, czasem samej bramy) to trochę bardziej skomplikowane, ale do zrobienia na poziomie programowania sterownika - skontaktuj się z najbliższym dystrybutorem (najlepiej kilkoma) takich sprzętów, powiedz o co chodzi i poproś o ofertę (zapewne będą potrzebować więcej danych, np dokładne wymiary skrzydła bramy i furtki, grubości słupków ).

Nie jestem z branży, więc orientację mam wg własnych potrzeb, ale patrząc na ceny zestawów w sieci czy marketach budowlanych, to spokojnie się zmieścisz - bramę i furtkę masz lekką i z wypełnieniem ażurowym (mała podatność na wiatr), więc nie potrzebujesz siłowników dużej mocy. Pozostaje kwestia montażu i dociągnięcia zasilania 230V - o to musisz popytać u siebie na miejscu. Edytowane przez przemo1

• 3 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]404900[/ATTACH]

Uff... fajnie że jest jakaś nadzieja a czy zmieszczę się w kwocie 1500 zł za sam mechanizm który mi się marzy ? :)

Na foto brama i furtka o której mowa

trochę mało, tzn. na graty powinno wystarczyć, ale na montaż raczej nie. Nie myśl nawet o kupnie siłowników z marketu, to strata pieniędzy i wysiłku. Taki sterownik że ma funkcję furtki (czyli niezależne otwieranie jednego skrzydła) to mają teraz prawie wszystkie firmy. Tańsze są sterowniki na 24V , ale z siłownikami jest różnie- czasem te na 230V są tańsze. Zestawy na 24V mogą mieć zasilanie awaryjne z aku.