Patryks83 14.01.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 (edytowane) Witam!Jak w temacie mam zamiar zaadaptować piwnicę pod mieszkanie. Ściany fundamentowe są 50 letnie betonowe o grubości 0,5 metra, z jednej strony domu zasypane prawie całe a z drugiej do połowy, Od zewnątrz cały dom był obkopany 3 lata temu i zrobiona izolacja 3 razy smarowane "BITUMICZNA POWŁOKA ULTRAMENT ISOLASTIK" + folia kubełkowa oraz drenaż. Niestety ściany nie zostały ocieplone styropianem ponieważ piwnica miała być tylko na rowery itp...Od wewnątrz w zeszłym roku skułem posadzkę i obniżyłem o 20 cm, wysypałem żwir, chudziak izolacja styropian folia beton na siatce zbrojeniowej.W piwnicy ogólnie jest sucho, nie czuć już wilgoci jak wcześniej. Teraz chcę zrobić izolację wełną od środka i w tym potrzebuję porady fachowca żeby nie zrobić błędów.Myślę żeby ściany od wewnątrz również przesmarować tą bitumiczną powłoką zrobić stelaż pod karton gipsy wsadzić wełnę, następnie folię paroizolacyjną i gipsy. Boje się jednak czy jakby jakimś cudem dostała się para, wilgoć między ścianę fundamentową a wełnę to będzie gniło , bo ściana zaizolowana i pod płytami folia.....Drugi wariant, nie smarować ścian masą bitumiczną dać 3 cm przerwy stelaż wełnę (tak by nie dotykała ścian), folię paroizolacyjną, gipsy. Proszę o fachową poradę jak to zrobić bez błędów.... Edytowane 14 Stycznia 2018 przez Patryks83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 14.01.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 wariant drugi jest poprawny stelaż z wełną i szczelina między betonem - jeżeli natomiast masz ścianę zewnętrzną zasypaną gruntem nawet do 2/3 wysokości nie trzeba foli paroizolacyjnej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patryks83 15.01.2018 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts