Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja piwnicy pod mieszkanie. Izolacja termiczna od wewnątrz.

Patryks83

Recommended Posts

Witam!

Jak w temacie mam zamiar zaadaptować piwnicę pod mieszkanie. Ściany fundamentowe są 50 letnie betonowe o grubości 0,5 metra, z jednej strony domu zasypane prawie całe a z drugiej do połowy, Od zewnątrz cały dom był obkopany 3 lata temu i zrobiona izolacja 3 razy smarowane "BITUMICZNA POWŁOKA ULTRAMENT ISOLASTIK" + folia kubełkowa oraz drenaż. Niestety ściany nie zostały ocieplone styropianem ponieważ piwnica miała być tylko na rowery itp...

Od wewnątrz w zeszłym roku skułem posadzkę i obniżyłem o 20 cm, wysypałem żwir, chudziak izolacja styropian folia beton na siatce zbrojeniowej.

W piwnicy ogólnie jest sucho, nie czuć już wilgoci jak wcześniej.

Teraz chcę zrobić izolację wełną od środka i w tym potrzebuję porady fachowca żeby nie zrobić błędów.

Myślę żeby ściany od wewnątrz również przesmarować tą bitumiczną powłoką zrobić stelaż pod karton gipsy wsadzić wełnę, następnie folię paroizolacyjną i gipsy. Boje się jednak czy jakby jakimś cudem dostała się para, wilgoć między ścianę fundamentową a wełnę to będzie gniło , bo ściana zaizolowana i pod płytami folia.....

Drugi wariant, nie smarować ścian masą bitumiczną dać 3 cm przerwy stelaż wełnę (tak by nie dotykała ścian), folię paroizolacyjną, gipsy.

Proszę o fachową poradę jak to zrobić bez błędów....

Edytowane przez Patryks83