Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o porady w sprawie nowej instalacji ogrzewania

marcinx00

Recommended Posts

Witam mam kilka pytań co do zrobienia ogrzewania w nowym domu.

Chciałbym dowiedzieć się kilku informacji zanim podejmę tą decyzję co i jak abym wiedział czy wykonawca zrobi to dobrze.

Na początek myślę o piecu z podajnikiem na ekogroszek bo koszt podłączenia gazu do budynku drogi (za tą cenę będę miał dobry piec)

mam kilka swoich uwag co i jak bym chciał mieć na załączonych zdjęciach które przesyłam widać mój projekt budynku z poszczególnymi wymiarami pomieszczeń

Projekt domu dół z rozdzielaczami.jpg

Projekt domu góra z rozdzielaczami.jpg

na załącznikach pokazałem gdzie chciałbym mieć rozdzielacze do wody oraz ogrzewania podłogowego i grzejników myślę że są to miejsca do których zawsze będzie dostęp.

Chciałbym aby mi te połączenia zrobiono na rurach pex bez żadnych łączeń trójników w wylewce (dla pewności ze nic pod tą wylewką nie puści)

Co do ogrzewania jakie bym chciał w danych pomieszczeniach pokarzę to na fotkach

Parter

Projekt domu dół z rozdzielaczami i grzejnikami.jpg

i teraz kilka pytań :

1 czy do takiej kombinacji trochę podłogówki trochę grzejników muszą być dwa rozdzielacze oddzielne ?

2 czy ma to jakieś znaczenie w jakich miejscach umieszczę grzejniki w salonie jadalni oraz garażu ?

3 czy na schodach w połowie wejścia na górę też dać grzejnik ?

4 czy w kotłowni dawać mały grzejnik czy będzie tam ciepło od tych wszystkich rur

5 Jakie według was powinienem dać grzejniki aby ogrzać ten parter oraz jakiej mocy piec powinien być???

6 Na co zwrócić uwagę jakbym w przyszłości chciał założyć piec gazowy abym nie musiał za dużo przeróbek robić (bo piec taki ładnie by się wpasował we wnękę obok komina)

Teraz poddasze

Projekt domu góra z rozdzielaczami i grzejnikami.jpg

Tu też pole niebieskie chciałbym podłogówkę

tam gdzie te prostokąty to grzejniki czyli pokój nr 1 , 2 sypialnia, garderoba a i chyba w pralni grzejnik

no i pytanie co do tego poddasza:

1 to samo co pytałem o parter czy tu też dwa rozdzielacze podłogówka i grzejniki

2 czy do takiego pomieszczenia 34 m wystarczy jeden obwód podłogówki czy dzielić to na 2

3 czy w pokoju nr 1 i 2 wystarczy po 1 grzejniku czy lepiej 2 mniejsze ?

Jeszcze chciałem zapytać jakiej średnicy rury powinny iść z dołu na górę (zasilające do rozdzielaczy)

A i tak przy okazji czy jakąś skrętkę dawać do rozdzielaczy może jakieś sterowanie w przyszłości temperaturą ???

Proszę o wszelkie informacje związane z takim ogrzewaniem aby nie dopuścić do jakichś błędów

I jeśli myślisz o gazie w przyszłości, to polecam 100% podłogówki, bez grzejników (ew. drabinki w łazienkach) - będzie taniej i prościej.

Popieram Przemo1 , podłogówka i grzejniki to drogie w sterowaniu rozwiązanie a w przypadku użycia za jakiś czas kotła kondensacyjnego dodatkowo nieekonomiczne.

Koledzy myślałem o zrobieniu całego ogrzewania w podłodze ale nie chcę mieć wszędzie gołych podłóg zaznaczyłem na fotkach gdzie chcę mieć grzejniki ze względu na położeniu dywanów żeby było miło w stopy :-) a z tego co słyszałem to gdzie dywan to nie podłogówka

Co do zlecenia tego projektantowi fajnie by było ale to wszystko dodatkowe koszty.

Gdyby było mnie stać tak na wszystko projekty itd to pewnie bym tu nie siedział i nie pisał w tym temacie.

Liczę na to że tu są fachowcy z zamiłowania i z chęci pomocy dla ludzi z forum i nie chcą za to kasy a dadzą cenne informacje.

Pozdrawiam i jeśli ktoś zechce proszę kontynuować temat

Zanim odezwą się fachowcy, to moje "przemyślenia" w tekście

Witam mam kilka pytań co do zrobienia ogrzewania w nowym domu.

Chciałbym dowiedzieć się kilku informacji zanim podejmę tą decyzję co i jak abym wiedział czy wykonawca zrobi to dobrze.

Na początek myślę o piecu z podajnikiem na ekogroszek bo koszt podłączenia gazu do budynku drogi (za tą cenę będę miał dobry piec)

mam kilka swoich uwag co i jak bym chciał mieć na załączonych zdjęciach które przesyłam widać mój projekt budynku z poszczególnymi wymiarami pomieszczeń

...

na załącznikach pokazałem gdzie chciałbym mieć rozdzielacze do wody oraz ogrzewania podłogowego i grzejników myślę że są to miejsca do których zawsze będzie dostęp.

Chciałbym aby mi te połączenia zrobiono na rurach pex bez żadnych łączeń trójników w wylewce (dla pewności ze nic pod tą wylewką nie puści)

Co do ogrzewania jakie bym chciał w danych pomieszczeniach pokarzę to na fotkach

Parter

[ATTACH=CONFIG]404976[/ATTACH]

i teraz kilka pytań :

1 czy do takiej kombinacji trochę podłogówki trochę grzejników muszą być dwa rozdzielacze oddzielne ?

To zależy - jeśli będziesz w stanie tak przewymiarować grzejniki, żeby grzały przy zasileniu temp. potrzebną dla podłogówki, to może być jeden rozdzielacz.

jeśli nie, to do podłogówki rozdzielacz z mieszaczem, do grzejników zwykły. Ewentualnie instalacja z buforem/sprzęgłem

2 czy ma to jakieś znaczenie w jakich miejscach umieszczę grzejniki w salonie jadalni oraz garażu ?

najlepiej na ścianach zewnętrznych pod oknami

3 czy na schodach w połowie wejścia na górę też dać grzejnik ?

nie koniecznie

4 czy w kotłowni dawać mały grzejnik czy będzie tam ciepło od tych wszystkich rur

będzie ciepło od rur, ew. zrób wyprowadzenia, w razie potrzeby dołożysz

5 Jakie według was powinienem dać grzejniki aby ogrzać ten parter oraz jakiej mocy piec powinien być???

tu niestety potrzebna jest wiedza o zapotrzebowaniu na energię - zleć OZC, to nie jest drogie a pozwoli uniknąć wielu niespodzianek i ułatwia dobór kotła/grzejników. To stosunkowo niewielki koszt, który zwraca się szybko po prawidłowym doborze elementów instalacji. Tu nie warto oszczędzać.

6 Na co zwrócić uwagę jakbym w przyszłości chciał założyć piec gazowy abym nie musiał za dużo przeróbek robić (bo piec taki ładnie by się wpasował we wnękę obok komina)

z uporem maniaka powtórzę - zrób całość w podłogówce (ewent. przewymiarowane grzejniki -tak, aby zasilać całość nisko-temperaturowo), dywany z czasem się znudzą, w salonie z wyjściem na ogród będzie z nimi kłopot - zbiornik piachu się zrobi, a po za tym jeśli tylko nie planujesz całych podłóg w dywanach, to spokojnie podłogówka da sobie z nimi radę (najwyżej uwzględnisz dywany w planowaniu mocy)

Teraz poddasze

[ATTACH=CONFIG]404978[/ATTACH]

Tu też pole niebieskie chciałbym podłogówkę

tam gdzie te prostokąty to grzejniki czyli pokój nr 1 , 2 sypialnia, garderoba a i chyba w pralni grzejnik

no i pytanie co do tego poddasza:

1 to samo co pytałem o parter czy tu też dwa rozdzielacze podłogówka i grzejniki

j.w.

2 czy do takiego pomieszczenia 34 m wystarczy jeden obwód podłogówki czy dzielić to na 2

zależy od tego, jaka długość pętli wyjdzie - ale pewnie wyjdą 2

3 czy w pokoju nr 1 i 2 wystarczy po 1 grzejniku czy lepiej 2 mniejsze ?

W pokoju 2 najlepiej dwa grzejniki (pod oknem i przy drzwiach balkonowych) - dokładnie to sprawdzisz po przeliczeniach.

Jeszcze chciałem zapytać jakiej średnicy rury powinny iść z dołu na górę (zasilające do rozdzielaczy)

A i tak przy okazji czy jakąś skrętkę dawać do rozdzielaczy może jakieś sterowanie w przyszłości temperaturą???

nie jest droga - daj. Zasilanie 230V też

Proszę o wszelkie informacje związane z takim ogrzewaniem aby nie dopuścić do jakichś błędów

zrób całość w podłogówce/do niskiej temp. zasilania :)

W zależności od planowanego sterowania potrzebujesz komunikacji siłowników/listwy w rozdzielaczach ze sterownikiem kotła lub/i z termostatami w pokojach - musisz doczytać i wybrać jakiś wariant (dochodzą jeszcze czujniki temp podłogi, ew. pogodowe). Ewentualnie bezprzewodowo.

Z pewnością wpływa na bezwładność/szybkość nagrzewania się pomieszczeń, - ciepło nie jest tracone (przy dobrej izolacji w podłodze), tylko opóźnia się jego "transport" z podłogi do powietrza. Są na forum użytkownicy podłogówki z dywanami/wykładzinami i nie narzekają.

sterowanie bezprzewodowe niby dobre ale mimo tego właśnie w domu rozprowadzam skrętkę (według mnie kabel to kabel)

Czyli jeśli bym miał dawać takie okablowanie to robić to tak że od rozdzielacza do sterownika przy kotle skrętka i od sterownika do pomieszczenia gdzie będzie jakiś czujnik temperatury ??? czy dobrze rozumie ? a te zasilanie 230 V tylko przy rozdzielaczu ? czy zasilanie tych czujników w pomieszczeniach idzie po skrętce?

Niby to wybieganie w przyszłość ale teraz kable mogę dawać gdzie chcę jak pójdą tynki już nieee

sterowanie bezprzewodowe niby dobre ale mimo tego właśnie w domu rozprowadzam skrętkę (według mnie kabel to kabel)

Czyli jeśli bym miał dawać takie okablowanie to robić to tak że od rozdzielacza do sterownika przy kotle skrętka i od sterownika do pomieszczenia gdzie będzie jakiś czujnik temperatury ??? czy dobrze rozumie ? a te zasilanie 230 V tylko przy rozdzielaczu ? czy zasilanie tych czujników w pomieszczeniach idzie po skrętce?

Niby to wybieganie w przyszłość ale teraz kable mogę dawać gdzie chcę jak pójdą tynki już nieee

Skrętkę nie podłącza się pod 230V , góra 60v . skrętką można przesłać sygnał z regulatora ze stykami beznapięciowymi i sterować nim przekażnik na np.12V np.który załaczy głowicę na 230V na rozdzielaczu. PRZY KAŻDYM ROZDZIELACZU musisz mieć 230V dla sterowania.

Tomraider.

to wiem że skrętka nie 230v (nie chwaląc się zrobiłem cała elektrykę w domu wraz z rozdzielnia multimedialną że aż elektryk odbierający zrobił Ooooo i nie dowierzał że robiłem to pierwszy raz) tak ze skrętką nie 230 v to dla mnie jasne :-) chodziło mi czy przy rozdzielaczu ma być zasilanie

Przy rozdzielaczach warto mieć gniazdo 230V - do podłączenia ewentualnej pompy mieszającej i automatyki, sieć LAN - sterowanie online oraz przewidzieć przewody 5-cio żyłowe mniej więcej 0,75 - 1,5 mm2 od rozdzielacza do miejsc gdzie ewentualnie w przyszłości będą wisiały termostaty w poszczególnych pomieszczeniach.

Od bezprzewodówki uciekałbym jak najdalej...

Droga.

Dobra, ale...

Jak wszyscy w okolicy mają kupę bezprzewodówki, wi-fi, bramy, rolety, piloty to...

Kupa śmieci w eterze non-stop.

Niektóre klocki głupieją...

Adam M.